Aika tuntuu jo kulkevan. Päivisin varsinkin.
Pääsiäiseen on jo päästy, paastoamatta, mutta liikkumaan ja hiljaisuuteen on etsiydytty.
Ruoan suhteen ei siis olla paastottu, eikä kulkeminen luonnossa ole ollut ´Via dolorosa´, – päinvastoin. Liikkuminen ja ruoka (ja jo sen tekeminen!) ovat helpottaneet surua ja tähän kaikkeen liittyvää kipua, ne ovat olleet hyväksi – niin kuin aina. Luonto, kirjoittaminen, rantasauna, liikkuminen, juttelu, sapuskan teko, kulkeminen, uni, jota toki voisi olla enemmänkin. Paljolti ”mökkiarkea”, mutta… Noh, joka tapauksessa tänään paljon hyvää.
Aamupäivä sateinen, monin tavoin synkeä. Mutta sitten kuitenkin kiirastorstain aamupäivän pääsiäissauna ja sen jälkeinen auringonpaiste, lämpö (+ 11 C), lirisevät vedet ränneissä, pihapiirin nurkissa siellä täällä, valkoiset, putoavat hanget, ”kevään tekeminen” ~ petkeleen kanssa purojen alkuja pitkin pihaa… Oi, että. Se on ihanaa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Olemme jo aloittaneet pääsiäisruoat. Mikseipä näinkin?
Karitsapatee eilen kakkuvuokaan. Tänään jämistä alkupalat (ks. kuvat). Toissapäivänä jo viikonloppuna valumaan laittamani kevyt pasha. Valutin kahvisuodattimessa mukissa. Purkillinen rahkaa ja vähän kermaa etc. Tänään ahvenfileitä (vakuumissa tuotu Oulusta pakkaseen) dijon-sinapin, kerman ja basilikan kanssa. Lapin puikuloita ja miniparsakaalia oheen. Olemme kylläisiä. Hyvä ruoka ja ruoka … tiedättehän.
Ja kaikki edelläoleva johdannoksi siihen, että ajattelin muistuttaa viime vuonna kokoamastani päääsiäisruoka-vihkosesta: Pääsisäisruokakirjanen vol. 2. Siellä on monia hyviä klassikkoja, mm. nämä jo mainitsemani. KLIKS




