Viikonloppu on taas kulunut ulkoilun, kuvailun, nettijuttujen, lukemisen ja ruoan parissa. Tänään kokeilin tehdä haukicevicheä. Noita sitruksella raakakypsytettyjä kaloja ja äyriäisiä oli viime kesänä Meksikossa tarjolla useassakin paikassa, ja kesäruoaksi minä jotenkin ne miellänkin. Viime tiistaina kun olin  Puistolassa ”paistinkääntäjäasioissa”, saimme pienenä väliruokana ”terveisiä keittiöstä”, pienen lasillisen haukicevicheä, joka maistui minulle. Eikä vähäisin syy ole se, että pidän kovasti korianterin ja limen ja chilinkin mausta. Väliruoka oli raikas, melkein kuin sorbetin korvike.

Siispä eilen hallista ostin pienen haukifileen. Ja laitoin pakkaseen kuten M. hoksautti. On jäisenä helpompi leikata ja silputa (ja lapamadon munat kuolee? Onko niitä hauessa – miksi minulla on sellainen käsitys?)

Ja M. neuvoi myös, että ”leikkaa poikittain” – ruodot silppuutuvat huomaattomiksi. Niin tein. Hyvä konsti. Löysin Hesarin Ruokatorstai-leikkeistäni ”lohicevichen” ohjeen, sitä mukaillen päädyin tällaiseen: 

Haukiceviche

haukifile
yhden limen mehu
pieni punainen chili (siemenet ja kalvot pois)
½ ruukkua korianteria
1 (roscoff/)punasipuli
1 rkl oliiviöljyä 
1 tl (ruusu)suolaa

Leikkaa haukifile pieneksi silpuksi. Silppua ja pieni kaikki muutkin ainekset. Purista limestä mehu ja sekoita kalan joukkoon. Lisää sitten muut aineet. Anna makuuntua jääkaapissa tunti, pari. 
Jos olisi ollut saaristolaisleipää olisin halunnut kokeilla sen kanssa, mutta meni se paahtoleivän kerakin hyvin. Pehtoorikin tykkäsi. 

Sitten jotain perinteisempää mutta sekin omana versionani: vapuksi omatekoista, erinomaista perunasalaattia? Suosittelen. 

Vapun perunasalaatti

Tämä perunasalaatti sopii niin vapun ja uudenvuoden noutopöytään kuin savukalan seuraksi kesällä. Kirjoitettuna resepti vaikuttaa kovin monimutkaiselta, mutta ei todellakaan ole sitä.

kiinteitä perunoita
suolaa
sokeria
mustapippuria myllystä
sipulirenkaita
kapriksia
valkoviinietikkaa
lihalientä
oliiviöljyä

Keitä perunat, jäähdytä ja viipaloi ne. Lado kannelliseen, tiiviisti suljettavaan  astiaan ja laita kerrosten väliin suolaa, hyvin vähän sokeria, mustapippuria, sipulirenkaita ja kapriksia. Kaada joukkoon viinietikkaa (3–10 rkl riippuen annoksesta) ja sitten lihaliemi. Anna imeytyä tunteroinen ennen kuin lorautat öljyn joukkoon. (Jollet anna vetäytyä öljy tekee kalvon, eikä muut maut pääse perunaan, luulisin näin.) Öljyä vajaa desi.  Sitten moneksi tunniksi jääkaappiin, jossa kannattaa välillä kääntää astia ylösalaisin. Ennen tarjolle tuontia olen valuttanut melkein kaiken nesteen pois.

Entäs olisiko niissä minun Lapas/tapas-jutuissani jotain vappubrunsille tai aattoillan naposteluun. Ks. TÄÄLTÄ.

Yksi uusi viinisuosituskin olisi… Ns. parempi viini on tämä. Sveitsiläinen chasselas-rypäleestä tehty valkoviini. Tuoksussa kuin muscadettia, mutta maku erilainen, kuiva, silti hyvin maukas, moniulotteinen, pyöreä, tuli mieleen hyvät viognier-viinit. Hyvä makupari oli pääruokana olleen Toast Skagenin kanssa.

2 Comments

    1. Hei, kyllä siitä voi. Ja hyvää tulee.

      (Jostain syystä kommenttesi oli mennyt ”tarkistus-kansioon” ja nyt vasta hoksasin. Sori.)

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.