Täällä on ihan hillitön käry. Ihme ettei palohälyttimet soi.

Päätinpäs nimittäin tänään tehdä portugalilaisia vaniljaleivoksia, joihin olen sekä Lissabonin reissulla että Madeiralla kovasti tykästynyt. Pastéis de nata tai pastéis de Belem on niiden nimi. Belem-nimi viittaa Lissabonin reunamilla olevaan Hieronymos-luostariin, jossa näiden pikku leivonnaisten arvellaan syntyneen. Joka tapauksessa ovat jotain hyvin portugalilaista. Ja hyviä. Pieniä hyviä.

pasteis de nata

 Joka aamu Madeiralla niitä nautimme.

Ja kun pari vuotta sitten olimme nuoren parin kanssa Lissabonissa, myös miniäkokelas piti niistä kovastikin, joten ajattelin, että leipasen niitä huomiseksi, kun nuoripari tulee syömään. Löysin netistä ohjeen ja hieman soveltelin, mutta ei ihan vielä tullut odotuksenmukaisia. 😉 Eivät nuo tekemäni huonojakaan ole, mutta vaatii vielä hienosäätöä. 😉

Pyhäinpäivän ruoka meillä muutoin kovin arkista, vaikka broilerwokki kyllä onnistuikin vallan mainiosti. Huomenna sitten vähän juhlavampaa ruokaa kun nuoret tulee.

Sitä mietin, että mikähän on suomalaisille tyypillisin pyhäinpäivän sapuska? Onko se joku lihapata, paisti, jotain amerikkalaista halloween-henkistä, jotain oranssi tai ehkä kurpitsaa? Meidän perheessä ei ole mitään vakiintunutta pyhäinpäivän ruokaa, ja olisin kyllä kiinnostunut mitä muut tänä viikonloppuna syövät? Teinpä sitten pikku kyselynkin…

Hautuumaallakin kävin, olin hyvissä ajoin, joten ei ruuhkaa, mutta merkillisen ankeaa siellä oli.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pastéis de nata

Paketti pakastelehtitaikinaa

Täyte

5 dl kuohukermaa
2 viipaletta sitruunankuorta
2 kanelitankoa
1  dl sokeria
2 tl vehnäjauhoja
8 keltuaista

Ota lehtitaikinasta kahvikupilla ”kiekkoja” ja painele ne vedellä leivosmuottien (tai muffinipellin) pohjille ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Mittaa kerma, sitruunankuoret ja kanelitanko teflon-kattilaan. Kiehauta ja siirrä sivuun. Annan maustua 20 min. Poista kuoret ja tanko. Sekoita vehnäjauhot sokeriin ja yhdistä keltuaisten kanssa kulhossa. Vatkaa keltuaisseos kermaan ja kuumenna, kunnes seos saostuu. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä hieman. Sen jälkeen täytä leivosmuotit ja paista 250 asteessa n. 12 minuuttia.

4 Comments

  1. Pari kesää sitten,kun olin Suomessa,poikani oli silloisen tyttöystävänsä ja nykyisen vaimonsa kanssa juuri käynyt Portugalissa.Toivot minulle noita piirakoita tuliaisiksi mutten kauheasti tykännyt vaikka niitä pidetään niin herkullisina.Pitäisikö ehkä joskus kokeilla itse noiden tekoa…..

  2. Hei Yaelian, jos pitää vaniljakiisselistä, pitää näistäkin – luulisin. Ja muistithan ripotella niiden pinnalle vähän kanelia? Ja eihän kaikesta kaikkien tarvitse pitääkään. 😉

  3. Kyselysi Pyhäinpäivän herkuista: ”Jotain Halloween-henkistä.”

    Luoja paratkoon, EI! Mikä ihime siinä on, etteivät meille nämä kekrit ja römpät riitä? Toisaalta, eipä näitä kukaan Halloween-hömpötysten tapaan ´markkinoi´.

    Asia, joka myös saa minut voimaan pahoin, on nämä ´Zombie-kävelyt´. Herra armahda!

    ”Suomalainen seiso (tässä) omalla maaperälläsi, äläkä luota vieraan apuun.”

  4. Kyselyni perusteella näyttävät ihmiset aika ”omalla maaperällä seisovankin”, suomalaista tai ”tavallista” syödään…. Ehkä römppää pitäisi tosiaan markkinoida vähän reippaammin?

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.