Syksyn kauniit päivät jatkuvat.

Tänään on syöty hyvin. Inarin Wilderness-hotellissa syötiin pari viikkoa sitten, ja siellä valitsimme alkuruoaksi maa-artisokka-tatti-keittoa. Kuulosti mitä mahtavimmalta, mutta oli pettymys. Se oli melkein juoksettunutta, ja tatteja se oli ehkä nähnyt, mutta eipä niistä ollut paljon makua jäänyt. Vaatimattomuuttani sanoin Pehtoorille, että varmastikin osaisin tehdä parempaa, ei voi olla kovin vaikeaa. Eikä ollut! Tästä tykkäsivät kaikki (aikuiset, pienet kieltäytyivät edes maistamasta).

On kyllä todettava, että tuolla em. hotellin illallisella valitsemani punajuuripihvit ja grillattu, marinoitu vuohenjuusto olivat todella, todella täyteläisiä ja huippu kasvisruoka-annos. Samoin kuin Pehtoorin valitsema paistettu nieriä.

Tässä tämänpäiväisen sopan resepti (tulee iso annos)

Maa-artisokka-tatti-keitto

2 sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
8 dl maa-artisokkaa (kuorittuna) ja pilkottuna
4 dl tatteja
2 rkl voita
8 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
suolaa
valkopippuria

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit, maa-artisokat ja sienet rasvassa.
Lisää mukaan kasvisliemi ja ruokakerma. Hauduta puolisen tuntia miedolla lämmöllä.
Soseuta keitto ja mausta se suolalla ja pippurilla.
(Paahda uunissa prosciuttoa tai pekonia, murustele keiton pinnalle. Tarjoa ohessa esim. pestobostonia, hapanjuurileipää tai paahdettua ruisrevittyä.)

 

Ja pääruoaksi tein hirvipaistia. Ostin pyöröpaistin Kauppahallista Kylmäseltä. Ennen kokematon juttu, mutta tulipa hyvää, mureaa, mukavan lempeää riistaruokaa.

Hirven (pyörö)paisti

hirven pyöröpaisti
suolaa
riistamaustetta
härän fonfia
mustapippurirouhetta
kokonaisia maustepippureita
4 porkkanaa
5 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä

Ota (sulanut) hirvipaisti huoneen lämpöön pariksi tunniksi.
Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippurirouhetta
Kuumenna pannu kuumaksi ja ”ota pinnat” = ruskista paisti kauttaaltaan.
Kuori ja lohko uunipataan/vuokaan porkkanat ja sipulit.
Nosta liha juuresten päälle.
Ripottele vielä suolaa, pippuria ja riistamaustetta, lisää mukaan 6–10 kokonaista maustepippuria.

Kaada pataan lihalientä (vesi + fondi) niin paljon, että lihasta jää näkyviin alle puolet.
Laita pata uuniin 150 asteeseen tunniksi, ja sen jälkeen laita uunipataan kansi päälle ja pienennä lämpötilaa 125 asteeseen.

Hauduta tässä lämpötilassa paistia kolmisen tuntia. (paistimittarissa oli minulla 65 C)
Välillä voit kääntää lihaa padassa ympäri, jottei lihan pinta kuivu. Huolehdi ettei neste haihdu padasta.

Kun aika on kulunut, nosta liha padasta ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi.
Siivilöi padasta neste kattilaan, ja lisää joukkoon ruokakerma, suolaa ja mustapippurirouhetta.
Tarvittaessa suurusta vehnäjauholla tai Maizena-suurusteella.

Jälkkäriksi oli aie tehdä jo puoloffee tai puolukkaposset, mutta jäipä sitten liian vähän aikaa, kun huitelin pyörälenkillä yli puolenpäivän. Paistoin sitten pannarin, ja sen kanssa sitten syksyistä omppuhilloa ja montaa muuta hilloa, suolakaramellikastiketta ja kaikkea sellaista. Kun parempaa ei ollut tarjolla hyvin upposi sekin.

Iltajunalta hain tyttären. Mahdottoman mukava kun on pari päivää välipysähdyksellä tässä matkalla taas mökille etätöihin ja -opiskeluihin.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You might also enjoy: