Madeira-kastike ja  fenkoliperunamuusi ovat niitä asioita, jotka tältä päivältä kannattaa mainita. Ehkä niistä tulee meidän marraskuun vakioruoka, pyhäinpäivän perinneruoka? – vaikka Koivu kommentissaan kovasti vieroksuukin ulkomaan hömpötyksiä. 😉 Ei meilläkään niin ulkomaalaisia kuin ensin saattaisi vaikuttaa.

Meillä oli kotimaisia rosamundia (enää en mistään muista perunoista muussia tee), kotimaisia ihania fenkoleita ja madeira-kastike selittynee sillä, että se nyt vaan on poronfileiden kanssa hyvää.

Reseptiikkaa noihin? Hyvä on; tässä tulee.

Rosamunda-fenkoli-muussi

8 rosamunda-perunaa
2 isoa fenkolia
50 g voita
3 dl maitoa
suolaa
tuoretta rakuunaa

Kuori perunat, paloittele fenkoli.
Keitä perunat suolavedessä, puolivälisssä kypsennystä lisää joukkoon paloiteltu fenkoli.
Keitä kypsäksi. Kaada liki kaikki keitinvesi pois. Lisää joukkoon voi. Survo/pistä pamixilla muusiksi. Maitoa nesteeksi. Lisää lopuksi joukkoon silputtua tuoretta rakuunaa (minulla oli noin 4 rkl). Hyvää! Ihan hurjan hyvää.

Ja Madeira-kastike?

Kaada kattilaan 2 dl madeiraa ja yksi häränlihaliemifondi. Keitä kokoon siten, että jäljellä on vain noin desi. Lisää purkillinen demi-glace. Keitä, pienennä lämpöä. Anna makuuntua, suolaa kevyesti, ja juuri ennen tarjolle vientiä lisää kuumaan kastikkeeseen 1 rkl voita ja 1 rkl madeiraa. Ui-jui! Se oli hyvää.

 

Niin ja kastanjat. Niitähän tähän aikaan vuodesta kaupataan maailman turuilla ja toreilla. Niin New Yorkissa, Lontoossa kuin Lissabonissa olen nähnyt kärryjä, joista ”töttöröllisiä” näitä alkutalvesta/loppusyksystä myydään. Tuoksu kantautuu kauas.

Ehkä tuo kipollinen (kahdeksan euroa Stockalla) ei ollut kaikkein tuoreimpia, olisi pitänyt kerätä levadoilla… Mutta kokeilimmepa. Poika ei muistanut koskaan maistaneensa, eikä J:kään. Kastanjat maistuvat perunan ja pähkinän välimuodolta. Parhaimmillaan ovat hyvinkin makoisia.

Ja valmistushan on ihan ylenpalttisen vaikeaa: leikkaa kastanjaan ristiviilto, pistä merisuolapedille, sitten uuniin (180 C) puoleksi tunniksi – 40 minuutiksi. Tarjolle tuotaessa mukana kuuluu olla voita ja suolaa. Siinä kaikki.

Vielä palatakseni viikonlopun ruokateemaan globaalimminkin. Tyttären työpaikalla Meksikossa nautittiin perjantaina tällaisia.

binbitin halloween

Kotitöitä, töitä kotona, kerrassaan hyväätekevä pitkä lenkki aamulla, Intersportin alennusmyynnistä verraten tyyris uusi ulkoilukampe (housut ja takki) ja vihdoin asunnon löytäneen tyttären kanssa skype. Niistä oli meitsin sunnuntai tehty.

5 Comments

 1. Kastanjat!

  Tällaisista valmistusohjeista minä pidän. Ja juuri näin näitä alkutalven tärkkelyspommeja meidänkin hyyshållissamme on totuttu valmistamaan.

  Mutta, mutta!

  ”… tuo kipollinen (kahdeksan euroa Stockalla) ei ollut kaikkein tuoreimpia…”

  Tämä on ongelma. Meikäkaupoissa kun kastanjoiden laatu minunkin kokemukseni mukaan on voittopuolisesti surkea. Kuivuneita, homeisia, epäkelpoja.

  Lähimaailman turuilta (München? Bratislava?) tuliaisiksi joskus vuosia sitten ostettu pussillinen raakakastanjoita osoitti kuitenkin, että ne VOIVAT olla myös tuoreita, homeettomia, kelvollisia.

 2. Näinhän se on, Koivu! Eivät ole kastanjat ihan lähiruokaa. Ja kun ei ole tuoretta, ei ole parasta mahdollista. Mutta tähän meidän on tyytyminen.

 3. Moikka! Hienoo löytää täältä netin uumenista tällainen upea blogi.

  Menen puolisoni kanssa elokuun lopussa ekaa kertaa ja heti kahdeksi viikoksi Madeiralle. Odotukset ovat kieltämättä aika korkealle paikan suhteen, mutta uskon myös, että ne täyttyvät. Kahdessa viikossa ehtii ainakin pikkasen tutustua paikkaan.

  Jos sinulla on antaa jotain vinkkejä vaikka ravintoloiden ja viinikellarien suhteen, niin otan mielelläni sellaisia vastaan.

  Niin tuo Madeira-kastike ja perunamuusi pitää mitä pikimmiten kokeilla.

 4. Hei Topi, ja kiitokset kommentista. Varmaan löysitkin ne Madeira-postaukseni. Tokos on ehdoton ravintola! Pöytävarauksen tarvii ja sitten Madeiran keskustassa se Blandyn portviinitalo. Ehkä täältä Itävallasta palauttua vielä palaan asiaan. Mukavaa matkaa – Madeira ON hieno paikka.

 5. Hyvää huomenta ja kiitokset vastauksesta! Löysin Madeira postaukset ja luin ne kaikki. Oikein hyvää lomaa teille sinne Itävaltaan!

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.