Syksyn kirkkautta ja keiton raikkautta

Kuulaan kirkas, tyven syysaamu kun ennen kahdeksaa pyöräilin kaupunkia kohti. Virholla oli vartin yli, ja T. sai tehdä taikojaan ja dadaa! Kahden tunnin jälkeen hiukseni olivat kiiltävät, lievästi ja oikeaan suuntaan taipuisat, ne ovat lyhyehköön malliin leikatut ja niissä on hienostuneita 🙂 vaaleanharmaita raitoja. Tukka hyvin, kaikki hyvin.

Iltapäivällä toinen lenkki Kontinkankaalle, jossa tänään viivähdin vain puolisen tuntia, joten aikaa piperrellä ruokaa oli reilusti. Kurpitsoiden satokausi on aluillaan, joten oli soppapäivä tänään. Paahdettu kurpitsakeitto lienee minulle nyt vähän turhan tuhtia, joten tein lempeän raikkaan myskikurpitsakeiton, jossa on kuitenkin sadonkorjuuajan täyteläisyyttä.

Raikas, lempeä ja täyteläinen myskikurpitsakeitto 

  • 600 g paloiteltua kurpitsaa
  • 1 sipuli
  • 1 peruna
  • 1-2 pientä kotimaista omenaa
  • 1 rkl öljyä
  • 8 dl vettä
  • 2 rkl kasvisfondia
  • 1 rkl fariinisokeria (tai canesokeria)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • pippuria

Pinnalle

  • 1 kuutioitu omena
  • 1 rkl voita
  • 0,5 tl currya

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulisilppu, paloiteltu peruna, kurpitsapalat ja paloitellut omenat. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja fariinisokeri. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia.

Soseuta kurpitsakeitto, ja lisää sitten kerma ja sitruunamehu, kuumenna ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paista pieniä omenapaloja hetki currylla maustetussa voissa ja lusikoi keittoannosten pinnalle.

Omenapalojen lisäksi käytin Swartzwaldin kinkkusiivuja uunissa grillivastuksen alla muutama minuutin niin, että rapeutuvat – sen jälkeen leikkasin ne pikkupaloiksi, joten Pehtoori sai soppaansa vähän lisää proteiinia pitkän puutarhapäivän päätteeksi. Aiemmin mainostamani HK:n prosciutto pekoni sopisi tähänkin hyvin. Myös paahdettua sipulirouhetta kokeilimme, mutta ei toiminut. Omput toimivat tosi hyvin, eikä curry peittänyt kurpitsakeiton makua.

Jälkkäriksi söimme kokonaisen ananaksen puoliksi. Vähän lahjaksi saatua kyröläistä toffeekastiketta ananaspalojen päälle, eikä muuta tarvittu. Kevyttä ja makeaa. Nyt myös ananakset on mehukkaita ja hyviä. Viimeistään nyt kannattaa hankkia ananaspora. Se lisää tämän hyvän ja halvan hedelmän käyttöä paljon. Me like!

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.