On ”Suven ja runon päivä”

Kun tänään Savo Tourimme kotimatkalla oli Koljonvirran taistelupaikalle viitoitus, olihan sinne poikettava. Jo penskana Sven Dufva -runo, tai varmaankin enemmän sen perusteella tehty elokuva, jotenkin kosketti. Koljonvirrasta ei tietenkään mitään tietoa, Suomen sodan taistelupaikan nimi vain jäi mieleen, – ja sympaattinen Sven Dufva, jota näytteli Veikko Sinisalo.

”Ne sanat sotajoukossa levisi yleiseen,
ja kaikki myönsi Sandelsin totuuden lausuneen:
”Älyä kyll’ ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli”, arveltiin, ”mut sydän paikallaan.”

 

Kartano oli vähän kulahtaneen oloinen, paljon erilaisia kulkupelejä pihapiirissä. Hoksasin, etten ole ollut millään muotoa sähköpyöräilyn eturintamassa. Ainakin sukupolvi, jollei parikin, ennen minua, on päässyt nauttimaan sähköpyöräilyn ilosta!

Koljonvirran kartanossa on majoitusta, leirintäalue ja uimaranta, joka kyllä houkutti, mutta emme uimaan jääneet, vaan matka jatkui kohti kotia.

Ennen Koljonvirtaa olimme jo pysähtyneet Iisalmessa. Golden Domen bysanttilainen ravintola ja sen lounas houkuttivat, mutta oli vielä liian varhaista kunnon lounaalle. Katselimme katutaidetta, kaupungin läpi kulkevan puistokadun varrella ja keskellä oli paljon erilaisia tilataideteoksia.

Tietysti kävimme torilla, torikahvilassa syömässä jätskit ja Kauppahallista ostamassa pari pientä kukkoa. Vain seitsemän euroa kappale, ja ihan huippuruokaa ovat. Niitä nautimme kotiin päästyä. Lohikukko ja porokukko olivat oikein makoisia, tein niille kermaviilisoosia ja salaattia oheen. Sopiva piste Savon retken päätteeksi.

Kauppahallissa oli myös Ponsse. Pikkuista vaille, että Apsulle sellaisen tuliaiseksi hankimme ja Vieremällä oli käytävä Ponssen tuotantolaitokset katselemassa. Olihan Einarin Vidgrenin Ponsse-elämäkerta koko nelipäiväisen Pohjois-Karjala – Savo – turneemme tausta”musiikkina”. Juuri parahiksi äänikirja loppui kun Ouluun tulimme.

Koko lomareissun helli helle, joka erityisesti minulle sopi oikein hyvin. Ainoastaan hotellilaivan pieni, siisti, just sopiva hytti oli turhan lämmin viime yönä. Mutta pikku juttu sekin. Aurinkoinen Pohjois-Karjala ja Savo olivat leppoisia, lupsakoita, vieraanvaraisia, ystävällisiä – ihan kuten kaikki kliseiset mainoslauseet väittävätkin.

Kotiin oli hyvä tulla.

PS    Eilisessä postauksessa on nyt kuvat mukana. 

3 Comments

 1. Hei. Iisalmessa Suomen sodan muistomerkit, opasteet ja historiapolku löytyvät siitä läheltä toiselta puolen tietä, lähtee sieltä puolelta tietä missä on myös Juhani Ahon museo ja kesäteatteri. Kannattaa käydä tutustumassa.

  Täällä linkkejä jossa myös historiapolun kartta.

  https://www.koljonvirta.fi/fi/Koljonvirta-info/Muistomerkit

  https://www.koljonvirta.fi/fi/Koljonvirta-info/Ajo-ohjeet

  https://www.koljonvirta.fi/fi/Koljonvirta-info/Historiapolku

 2. Hei. Kiitos hienosta kotimaan matkakuulumisista ja vinkeistä. Laitoin aamulla useampia linkkejä Iisalmen Koljonvirran historiapolusta ja muistomerkeistä. Voi olla ettei viesti tullut perille kun oli monta linkkiä. Opastaulut ja muistomerkit löytyvät tien toiselta puolen – sieltä missä Juhani Ahon museo ja kesäteatteri. Seuraavalle Iisalmen reissulle katsottavaa. Mukavaa kesän jatkoa!

 3. Kiitos, Taimi! Eilisaamuiset linkkisi olivat tosiaan jääneet suodattimien taakse. Me kyllä löysimmekin Juhani Ahon museon pihapiiriin, historiapolulle ja muistomerkille astikin ajoimme. Iisalmessa(kin) olisi ihan päiväksi, pariksi kuljettavaa ja katseltavaa. Syksyllä Oun Museoyhdistys tekee sinne retken, vähän harkitsen josko lähtisin mukaa.

  Kiitokset vinkeistäsi ja kommentista, aurinkoista oloa ja päiviä sinullekin!

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.