Myrskyisänä kesäperjantaina säilöntää

On niin syksyinen ilma (+ 7 C!! + illansuussa tuuli niin, että sitä voi nimittää myrskyksi!!) että säilöntä sopii oikein hyvin kuvioihin. Siis raparperichutney. Vakkarireseptillä (klikkaa niin saat reseptin näkyviin). Juuri nyt on paras aika tehdä chutneyta: tulee hyvää. Ja nyt koko huusholli tuoksuu inkiväärin ja valkosipulin, haudutetun raparperin ja makoisan valkosipulin aromeilta. Siis makoiselle tuoksuu. Chutney maistuu pitkin  kesää ja talvea. Ja saapahan tuon kasvimaalla anarkistisesti vellovan raparperipehkon edes vähän pienemmäksi!

Sitten toinen säilyke. Uusi resepti joka on kirjassa Toscanalainen keittiö.  Timjamilla ja valkosipulilla maustettuun balmicoon säilöttyä munakoisoa!  No munakoisoreseptejähän on vaikka kuinka, mutta tässä on parasta se, että munakoisoja voi käyttää paljon ja ”kompotti” säilyy – kauankin.

Munakoisot marinadissa

750 g munakoisoa
1 ½ dl oliiviöljyä
ohuiksi viipaleiksi leikattuja valkosipulinkynsiä (4 – 8)
½ dl pilkottua timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl balsamicoa

Leikkaa munakoisot pitkittäin sentin siivuiksi. ja sitten leikka kahtia. Levitä viipaleet uunipellille ja sivele niille vähän oliiviöljyä. Grillaa uunissa (250 astetta viitisen minuuttia puoleltaan, käännä välillä)
Siirrä munakoisot kulhoon jäähtymään. Sitten laita päälle valkosipuliviipaleet, timjami, suola ja pippuri. Kaada päälle keskenään sekoitettu balsamico ja oliiviöljy. Tölkitä.

Heti nautittuina ihania, mutta munakoisoviipaleita voi tarvittaessa nostella salaattiin, lautaselle. …

 

Eihän munakoisosta voi mitään silmänruokaa tehdä, mutta hyvää silti. Ja tyttärelle maistuvat kaikki munakoisosapuskat! Sekin on hyvä syy niitä tehdä.

_____________________

Ai niin: puutarhakuva (klikkaa isommaksi). Daalia sateen jälkeen.

4 kommenttia artikkeliin ”Myrskyisänä kesäperjantaina säilöntää”

 1. Kuulostaa tosi hyvältä, aion kokeilla tänään. Munakoisoja on tullut runsaasti tänä vuonna meillä Unkarissa.
  Kiitos!

  Vastaa
 2. Hei! Munakoisoa tulee mukavasti täällä p-karjalassa, ekaa kertaa tosin, kokeiltu on vuosia ja uhkasin että tämä vuosi saa olla viimeinen yritys. No, yrityksen ja erehdyksen kautta oppii! 🙂 Jäin miettimään tätä ohjetta ja tölkitystä, pitääkö olla kuumat tölkit kun tölkittää ja miten pitkään säilyy?

  Vastaa
  • Tätä en ole tainnut tehdä kuin tuon yhden kerran, ja en kyllä muista oliko minulla kuumat tölkit. Todennäköisesti, niin yleensä säilöessä teen. Ja säilymisestäkään en osaa sanoa: meillä hupeni parissa viikossa, joten ei edes yritystä pitkään säilömiseen. Mutta miksipä ei muutaman kuukauden säilyisikin? Öljyynhän säilötään hyvin paljon kaikenlaista…

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.