Myrskyisää ja reissukuumetta

Hillittömän myrskyn Oulu – enpä muista vastaavaa kokeneeni

Aamupäivällä pyörälenkille lähtö vitkuttui tunnin ja toisenkin, ja kävin vielä torin ja äidin kautta ennen kuin kunnolla otin ”lenkkivaihteen” päälle. Ei tarvinnut untuvatakkia tänään: painostava helle ja aika kova lounaistuuli etelään kulkiessa: sekä lämpö ja kesätuuli tuntuivat mahdottoman hyvälle.

Vitkuttelin kuvaillen, poiketen Vihiluotoon ja luontopolulle, käyden lentokentällä vessassa ja iloitsemassa, että siellä oli jo monia matkustavaisia, Oulunsalon kirkon pihapiiristä etsien hyvää lokaatiota hääparin kuvaamiseksi, Kaakkurin kautta vielä paluureitille ja sitten hoksasin, että ”kyllä, kyllä se iltapäivälle sääennusteissa oleva ukkonen taitaa tulla!”. Melkein mustat pilvet tulivat mereltä, vähän kuin salakavalasti, eivät vyöryen. Aika vauhdilla ja korkealla sykkeellä kotiin. Oikeasti poljin kymmenisen kilometriä kaupunkialueella varmasti ennätysvauhdilla. Loppumatkalle aikomani kaupassakäynnin jätin väliin ja ehdin kuin ehdinkin myrskyn alta pois.

Ehdittyäni käydä suihkussa lähdin autolla kauppaan ja silloin se alkoi. Toppilansuoralla liikennevaloissa seistessä sivutuuli heilutti pikkuista Beetleäni melkein pelottavasti, näkyvyys supistui muutamaan metriin ja vain kahtakymppiä kulki liikenne. Väistämättä ajatus: ”Onneksi rajut luonnonilmiöt ovat hyvin harvinaisia näillä leveysasteilla.” Olkoonkin, että tämänpäiväinen ukkonen sateineen oli aika vaikuttava. Luonto näytti voimansa – siltä vaikutti.

Reissukuumetta

Illan olen käyttänyt meidän kesälomamatkaa suunnitellessa ja varaillessa. Viime vuoden (ainoa) reissu oli kaksi päivää Tampereelle, mutta nyt aiomme käyttää reissaamiseen kokonaista neljä päivää. Lähdemme Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Jätämme syksyksi mahdollisuuden Helsingille… Saapa nähdä.

Tässä on suunnilleen alue, jonne matkaamme.

Onko suosituksia ravintoloista, (luonnon)nähtävyyksistä, putiikeista, taukopaikoista, ainutlaatuisista miljöistä, historiallisista paikoista, joissa kannattaisi käydä?

Reilu vuosikymmen sitten meillä oli monena kesänä Linna- ja kartanomajoituksia (mm. Karhulan Hovi, Mustio, Vuojoki, Tertin kartano) – nyt ei ole, vaan jotain ihan muuta. Kerron sitten.

Mutta onko vinkkejä, kokemuksia?

19 kommenttia artikkeliin ”Myrskyisää ja reissukuumetta”

 1. Ehdottomasti Kolille, P-Karjalassa syntyneenä ja nuoruuden siellä viettäneenä ennen Kymenlaakson muuttamista Koli on ykköspaikka, Suomen kansallisnähtävyydeksi mainittu.

  Vastaa
  • Synnyinseudullesi todella menemme. Kolin kansallismaisemaa olen/olemme joskus vuosikymmeniä sitten ihailleetkin, mutta muistikuvat ovat jo kovin haaleita. Siksi se on nyt melkein reissumme ykköskohde. Ainakin tähän asti suunnitelmat näyttävät siten.

   Vastaa
 2. Lieksassa Eva Ryynäsen ateljee/Paateri, ehdoton kohde, jos ette ole käyneet. Miten sitkeä ja taitava nainen hän on ollutkaan!
  Ruunaan koskenlasku, veneelläkin hieno kokemus, mutta jos uskallusta, niin kumiveellä on asteen huimempaa menoa 🙂
  Ruunaalla myös hienoja patikkareittejä.
  Jos Parikkala osuu reitille on Patsaspuisto myös käymisen arvoinen paikka. Kerimäen puukirkko. Voi, voi Suomessa on niin
  paljon hienoja kohteita ja 4 päivää on lyhyt aika, mutta tiedän kyllä, että sinun tarkalla suunnittelulla ehditte halutessanne paljon.
  Mukavaa kesäreissua!

  Vastaa
  • Vinkeistäsi vain Kerimäki oli listallani, muita en osannut edes etsistkellä, mutta nyt listalla ainakin pari vinkkiäsi on mukana. Kiitos siis.

   Vastaa
 3. Meillä on matka useinkin tuonne suunnalle vienyt. Viimeksi olimme viime syksynä Ilomantsissa Viinijärven rannalla mökissä muutamia öitä. Ilomantissa kannattaa katsoa ainakin Parppeinvaaran Karjalaiakylä ja Hermannin viinitorni. Hattuvaarassa ja Möhökssä on paljon sotahistoriaan liittyviä paikkoja. Valamon luostari on ikisuosikki ja jos siellä poikkeaa pitää ehdottomasti käydä hautausmaalla. Tuolla kartan osoittamalla alueella on paljonkin katseltavaa, mutta kun nyt ei yövuorolaisen muistiin oikein muuta pujahda. Paitsi Imatran Valtionhotelli. Sinne asti jos päädytte kannattaisi yrittää osua päivään, jolloin koski on valtoimenaan. Muutama vuosi sitten katselimme koskea Finlandiaa kuunnellen!
  En tiedä, miten ja mistä päin tuolle alueelle tulette, mutta jos Iisalmi osuu kohdalle kannattaa käydä vaikka syömässä Golden Dome hotellissa. Yöpyminenkin siellä oli elämys.
  Mukavaa matkan suunnittelua ja hyvää kesää täältä lähes helteisestä yöstä. Klo on nyt pian 03.00 ja ulkona on 20 astetta.

  Vastaa
  • Olisipa sitten meidän reissullakin 20 astetta, ainakin. Tai pääasia ettei sataisi.

   Valamo on suunnitelmissa, siellä ollaan joskus käyty pihassa, ei muuta. Nyt siis hautausmaallekin. Kiitos hoksautuksesta! Minulle tuntemattomia juttuja on viestissäsi, mikä on tietysti hyvä! Mm. bysanttilainen ravintola Golden Dome Iisalmessa vaikuttaa varsin intresantilta!

   Imatralla kävin lapsena useinkin: kummitätini perheineen asui siellä, ja hänen hautajaistensa aikana (n. 10 vuotta sitten) asuimme Valtionhotellissa. Kosken kuohut olen nähnyt joskus ”pentuna”, mutta olisipa hieno kokea uudelleen.

   Vastaa
 4. Puumalan satama pistää tuosta kartalta esille. Onkohan siellä vielä Ville Haapasalon hatsapureja tarjolla? Toinen, joka voisi kiinnostaa, olisi Savonlinnan torin rannalla oleva muikkuravintola, joka on ollut siellä vuosikymmeniä. Itse en ole käynyt, mutta ystäväni ovat kehuneet erinomaiseksi.

  Vastaa
  • Puumalan satama saattaa hyvinkin sattua kohdalle… Haapasalo-fani en todellakaan ole, mutta hatsapuria voisi maistaa. Eikös niitä ollut jokunen viikko sitten Oulun Rotuaarillakin tarjolla? Savonlinnan muikkuravintolaa on muutamilla oopperareissuilla sivuttu, mutta josko tällä kertaa jopa asti. Paikalliseen ruoka- ja ravintolakulttuuriin liittyvät vinkit osuvat ja uppoavat! 🙂

   Vastaa
   • Hatsapurit on myynnissä melkein kaikissa K-Kaupoissa ympäri Suomen,pakkasesta näyttää löytyvän.Mukavaa lomamatkaa!

    Vastaa
    • Ilmankos en saanut selvää, löytyykö Puumalan satamasta hatsapurjanpaikkaa :), tuli vaan kaikenlaisia marketteja sun muuta. Puumalan venesatama on kuvien perusteella mukavan kesäiseltä, eläväiseltä sellaiselta, jossa olisi kiva käydä ihan paikan päällä.

 5. Kati ja Taije, kiitokset molemmille tiedosta. Kyllähän tietysti ”oikeassa lokaatiossa” oli hyvä nuo testata. Jollei löydetä, niin sitten pitänee ostaa reissulla jostain marketista patikkaevääksi. 🙂

  Vastaa
  • Kuopion korttelimuseo, mm. Minna Canthin salonki.
   Kuopiossa ravintola Isä Camillossa Suomen parhaaksi kalakeitoksi yli kolmensadan ehdokkaan joukosta 2019 valittu bouillabaisse.
   Hatsapuria löytyy myös tuoreena koko kesän Rotuaarilta pikku kojusta. Maisteltiin yksi puoliksi, tuhtia, muttei hassumpaa vaihteluksi.

   Vastaa
 6. Noilta suunnilta tulee mieleen kaksi ravintolaa, joissa kävisimme useammin, jos lähempänä olisivat.
  Lappeenrannassa on keskustassa ravintola Wolkoff (söimme todella hyvän lounaan).
  Kuopiossa ravintola Isä Camillon listalla on muutakin hyvää kuin tuo kalakeitto.

  Jos Nurmeksen kautta kuljette, Bomban taloa ei kannata jättää välistä ellei se sitten tuttu jo olekin.
  Ja Kolilla voi maisemiin tutustua myös maisemahissin kyydissä.

  Vastaa
  • Isä Camillo on meille entuudestaan tuntematon, vaikka mm. Kuopion rotissöörikapitulin aikana kaupungin ravintolaelämään tutustuimme. Näyttää olevan samaa konsernia kuin Musta Lammas, joka on moneen kertaan testattu ja hyväksi havaittu. Mutta Isä Camillo on nyt listalla.

   Ja Bomban talo! Vähän väliähän me siellä kuljemme, niin kuin nyt ihan vasta, 40 vuotta sitten! 😀

   Vastaa
 7. Ilomantsi ,Runonlaulajan pirtti missä karjalainen pitopöytä päivittäin,hyvät karjalan piirakat kenraali Raappanan maja (pehtoori tykkää) Parppeinvaaralla.
  ordotoksinen hautausmaa Kokonniemi

  Heinävesi, 8,7 Valamosta Lintulaan kulkeva.ristisaatto. Saaton päätteeksi odottaa elämys
  kukkasilla peitetty kirkkoon johtava tie .Valamossa hyvä yöpyä.

  Punkaharju, vuosisadan tie ,Punkarju hotelli ,Johanna Oraksen taidenäyttely Retretin vieressä taiteilija paikalla miehensä kanssa kertoo taulusta.Myös pieni kauppa taiteilijan töitä.

  Savonlinna laivaristeilyjä ,linnan esittely kierros,Jukka Rintalan putiikki.

  Kuopio, ortodoksi museo Riisa upea..

  Vastaa
  • Sini, sinä taidat todellakin tuntea Pohjois-Karjalan ja Savon kulttuurinähtävyyksiä! Kiitos paljon vinkeistä. Alkaa kyllä vähitellen näyttää siltä, että meidän on pidennettävä reissun aiottua kestoa. 🙂

   Vastaa
 8. Odottelin mitä tänne lukijasi ehdottavat, jotta tuleeko samoja kuin itselle tulee mieleen. Pohjois-Karjala kun on tullut kuitenkin tietyssä elämässä aika tutuksi. Jo lättähattukolkutus ens alkuun Oulusta Joensuuhun antoi monenlaisia maisemia nähtäväksi.
  Mainitsiko kukaan Joensuuta? Eipä tainnut. Vähän outoa. Toisaalta ei, sillä ei siellä oikein mustpaikkaa olekaan. Mutta Joensuu on kaunis kaupunki! No kauppahalli ei todellakaan, mutta torin reunalla myöskin sijaitseva Taidemuseo on komea ja hyvä tarjonnaltaan. Arvostan myös Eliel Saarisen suunnitteleman kaupungintalon että teatterin komeutta ja rakennuksen sisäänsä kätkemää teatteriravintolaa. Kyllä Joensuussa varsinaisena joen kaupunkina kannattaa aina käydä, jos matka sinnepäin vie.
  Alkujaan P-K – alueeseen tutustuin reissuilla Nurmekseen, jossa asuu nuorin tädeistäni. Hänen perheensä kanssa kävimme usein Bomban taloa katsastamassa, ja siihen yhteyteen kuului myös kesäisin kesäteatterin esitys. Nykyisin Bomban lähituntumassa on Sokos-hotelli ja kylpylä. Tätini tutustutti aikanaan minua lähialueen nähtävyyksiin, joista Kolin reissu jäi hyvin mieleen. Ajoimme autolla Vuontislahteen ja siitä vesibussilla Pielisen poikki Kolille, joka tietysti matkana ja itse Koli jäi hyvin mieleen. Vuontislahden kautta kuulemma kuljetaan edelleenkin Kolille, ja kuljetus satamasta on bussilla.
  Kerrallisella lomalippujunareissulla halusin pysähtyä Lieksassa vain sen takia, että siellä oli hyvä paikallismuseo. En tiedä siksikö tykkäsin, että opiskelin tuolloin kansatiedettä, ja museo tietenkin antoi paljon aiheeseen liittyvää tietoutta.
  Muuten toiset ovat maininneet just samoja paikkoja mitä minullakin tuli mieleen. Valamo, Lintula ja Savonlinna. Siinä kaksi huippupaikkaa. Kyllä Olavinlinna on hienoin linnoistamme!
  Ja jos tie vie Varkauteen, niin älkää jättäkö Mekaanisen musiikin museoa käymättä!

  Vastaa
  • Hanne, sinähän ihan matka-artikkelin tänne kirjoitit! Kiitos siitä.

   Muistan sinun Joensuun opo-opiskeluaikasi, kävinhän silloin luonasi. Yliopistolla ja Mekrijärvellä olleen Jatkotutkijaseminanaarin aikana kävimme M:n kanssa luonasi ja Teatteriravintolassa (?) syömässä. Olenkohan sen jälkeen Joensuussa käynytkään?

   Meillä on (poikkeuksellisesti) tarkka matkareitti vielä tekemättä, mutta kyllä osa noista mainitsemistasi kohteista ovat matkan varrella. Tervetuloa virtuaalisesti reissullemme mukaan!

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.