Pelimuistoja

Tonttuovi Pikisaaressa (= Merimiehenkotimuseon ovi)

Päivä tuntuu pitkältä. On ollut paljon erilaista tekemistä, huoliakin, mutta myös jouluista mukavaa tekemistä. Liikettä sisällä, liikkumista ulkona. Tänään on pakastanut, se tuntuu hyvälle, sataisi vielä huolella lunta.

Kunhan Pehtoori lääkärireissultaan kotiuitui, hän tuli kaveriksi joululaatikoiden tekoon, ja muihin keittiöhommiin. Siivoilimmekin jo vähän etukäteen. Ihan on oltu anopin viitoittamalla tiellä: siivotaan ennen kuin tulee siivooja.  🙂 Tällä kertaa meille ei meidän oma S. pääsee joulusiivousta tekemään, mikä on kyllä surullinen juttu. Niinpä ollaan sitten huomenna ihan vaan keskenään vastuussa kotimme siivoamisesta jouluksi. Ehkä me selviämme. 😉

Illansuussa kävelin Ideaparkkiin, luvattuani ensin itselleni ostaa uudet jouluiset tabletit keittiön pöydälle. En löytänyt, mutta löysin Lasten Yatsy -pelin. Sain oman ekan Yatzyn joskus 13-14-vuotiaana. Pelasin sitä yksikseni eräänkin illan. Myöhemmin sitä on pelattu mm. tyttären kanssa, usein reissuissa ja viimeksi mökillä. Entäs Brion Labyrintti! Meillä oli sisarusten kanssa siihen kaikki lisälaudatkin. Että jaksoin yrittää. Kuuntelin Monkeys´n musiikkia C-kasetista ja yritin selvitä metallikuulan kanssa labyrintista.

Nyt olen koettanut löytää vanhan kunnon Fortunan, – Apsu osaisi jo varmaan pelata sitä, mutta eipä ole kohdalle sattunut. Se oli kyllä yksi lapsuuden tykätty peli, ja varhaisteininä korona. Mutta sitä tuskin kukaan haluaa tänä vuonna jälkikasvulleen hankkia. Tai miksei? – Sitäkin on tullut pelattua satoja tunteja. Rippileirilläkin sitä pelattiin. Eikä pelin nimi ollut ollenkaan sellainen ”kirosana” kuin se tänä vuonna on ollut.

Mitäs muita pelejä onkaan? Mitä muistuu lapsuuden joululahjapeleistä mieleen?

12 kommenttia artikkeliin ”Pelimuistoja”

 1. Tuttuja pelejä, jotka näyttävät kestävän aikaa. Itsellä tuli mieleen Kimble, Choco-peli ja Monopoly.

  Vastaa
  • Kyllä, monet pelit kestävät aikaa. Toisaalta niistä on tullut myös uusia versioita: esim. Kimblestä on tämän vuoden joulukuvastoissa nähty ainakin viisi erilaista versiota, ja luulenpa että meidänkin perheen joulupaketeissa on yhdelle pikkuherralle kaupunki-Kimble tulossa kun erittäin peli- ja kilpailuhenkinen kummitäti tulee kaupunkiin.

   Monopolin parissa vietettiin lapsena aikaa tuntitolkulla. Alakerran poikien ja veljen kanssa pakkas- ja sadepäivät kuluivat sen parissa monena vuonna.

   Choco-peliä en muista omasta lapsuudestani, mutta sitäkin on Apsun kanssa tullut eräskin kerta tullut pelattua.

   Vastaa
 2. Hienoja muistoja sinulla…
  Muistuu mieleen ihana Joulu vuosien takaa…poika oli pienenä (jo) innostunut lautapeleistä ja sanoin,että no,ostetaan isälle joululahjaksi Afrikan Tähti,niin saat pelata lempipeliä.Se joululahja oli loisto-ostos ja sitä pelattiin paljon.Oi,niitä aikoja…on kyllä tallessa vieläkin.

  Vastaa
  • Afrikan tähti on klassikkojen klassikko. Katkeransuloisia muistoja on niinkin läheltä kuin vuoden takaa: oltiin ystävien kanssa mökillä, jossa meillä on tämä peli (monien muiden lautapelien lisäksi), ja yhden peli-illan vietin Saint Helenan saarelle jämähtäneenä. 😀

   Vastaa
 3. Halma Mylly ja Tammi. Sitten muistatko sen, kun lenkiksi solmittu nauha pujotettiin sormiin ja kaveri siitä tietyin ottein siirsi omiin sormiinsa ja tätä vuoroteltiin. Ja Peilileikki.

  Vastaa
  • Varsinkin tammi! Osaiskohan sitä enää? Se ei ole ollut meidän muksujen pelien joukossa, joten edellisestä kerrasta on aika kauan.

   Peilileikki ja kaikki muut ulkoleikit: väriä, kuka pelkää mustaa miestä (onko niin että sen nimi on pitänyt muuttaa), konkkasta, kymmenen tikkua laudalla, vistiä, hyppyskää….

   Tuota nauha-juttua en muistanutkaan! Mikä sen nimi oli? Ja sitä tehtiin tuntitolkulla. Pitäiskö jouluna kokeilla? Aloituksen muistan – en varmaan muuta. Muistaako joku muu lukijoista tämän?

   Vastaa
 4. Kaikki samat pelit, myös Fortuna ja Domino edelleen tallella kesämökillä, samoin lapsuus- ja nuoruusajan lehdet, kirjat ja palapelit. Vieläkin saatamme pelata, kun satumme siellä veljien kanssa samaan aikaan olemaan, yleensä jouluna, paitsi nyt.

  Vastaa
 5. Pelejä on pelattu ja edelleen pelataan . Matka Pohjoismaissa on pienimpien suosikki.Muuttuva labyrintti. Trivial pursuit,scrable,seguense,lasten alias ym mainitut. Fortuna ja korona lapsuuden pelejä. No sanajahtikin joskus, ja pasianssikin yksikseen.Varsinkin joulunaikaan pelaamme paljon kun on porukkaa paikalla.

  Vastaa
  • Matka Pohjoismaissa? Tuota peliä en tunnekaan. Meillä on mökillä uusi Wild Lapland Adventure (vähän Afrikan tähti ja Trivial Pursuit -idealla tehty) joka on visuaalisesti hieno peli, mutta kysymykset ovat vähän outoja. Tai siis enimmäkseen siinä odotetaan piirun tarkkoja numeerisia vastauksia jne.

   Muuttuva labyrintti meilläkin on vielä tallessa, samoin Scrable. Onpa näitä pelejä! Ja pasianssi! Sitä olen pelannut, ”katsonut kortilla” (jos pasianssi menee läpi, niin menee tenttikin etc.) ja paljon.

   Joulun pelimaailmaan kuuluvat vielä palapelit, eikö vaan? Täällä ainakin.

   Vastaa
 6. Laivanupotusta pelattiin isän kanssa. Ruutupaperille kumpikin ensin piirsi laivansa ja siitä sitten vuorotellen arvuuteltiin, kunnes lopulta osui ja upposi viimeinenkin laiva.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.