Katsellen, kuunnellen, kävellen

Tänään aamulla linnut lauloivat! Niitä oli jo aika paljonkin laulelemassa niin kotipihalla kuin aamupäivällä kaupungillakin.

Pehtoori oli päiväreissulla kaverinsa kanssa Syötteellä, joten minulla ihan oma, tarpeellinen yksinolon päivä. Ajatuksenani oli ollut kävellä iltapäivällä kaupunkiin ja mennä sitten kuvauslenkin jälkeen syömään jonnekin etniseen, mutta kun säätiedote uhkaili auringonpaisteen hiipuvan iltapäiväksi, muutinkin suunnitelmia ja menin jo aamulla kaupunkiin autolla ja kiertelin sitten kolmatta tuntia – – etsien kaikenlaista kuvailtavaa. Eipä ole kyllä pitkään aikaan tullut käveltyä Oulun keskustassa ja sen liepeillä 11500 askelta. No mutta sää oli hieno!

Ja taisinpa keksiä uuden kuukausikuvakohteen. Aseman seutu on ison myllerryksen kohteena, mikä näkyy hyvin Tulliväylälle. Kun joka viikko kerran tai pari tuosta kuljen, niin voisin dokumentoida muutosta ottamalla samasta kohteesta kuvia. Pariin vuoteen ei ole ollutkaan sellaista kuukausikuvakohdetta (pl. Apsu 🙂 ) kuin joskus aiemmin – ks. esim. täältä (ja voi kamala kuinka nuo mun kaikki vanhat kuvat on pimeitä! Pimeitä vaikka ne klikkaisi isommaksikin!)

Koskapa puolelta päivin ei vielä ollut kunnon nälkä, kävin hakemassa Toriista Take Away -sushit kotiin. Sainpa niistä hyvää kuvausrekvisiittaakin. Porotokka 3D -muki vihreällä teellä sushilautasen ohessa oli hyvä kuva-aihe Porotokka-projektissa. ”Asioita vähän etiäppäin” – kuten isälläni oli tapana sanoa.

Iltapäivällä muiden hommien ohessa kuuntelin taas Radio Playta. Monta kertaahan on ollut puhetta kuinka olen Radion Novan kuuntelija, aika lailla suurkuluttaja. Siellä on ollut monta minulle mieluisaa toimittajaa (Ile Jokinen, Jalle Niemelä ja Sari Seppälä) ja on vieläkin: Kuukka & Linnanahde aamuisin eivät isommasti ärsytä, ja – kummallista kyllä, olen ruvennut jopa pitämään Esko Eerikäisen lunkista radioäänestä, sujuvasta toimitustyöstä, mutta iltapäivän Nina Backman ja Anssi Honkanen, ja nimenomaan jälkimmäinen, eivät minulle sovi. En ala ruotimaan miksi, mutta joka tapauksessa arki-iltapäivisin en juuri Novaa kuuntele.

Nyt olen löytänyt Radio Playn. Olen kuunnellut koko  Auta Antti -sarjan (joka jostain kuulemani mukaan jatkuu huomenna uusilla jutuilla – jee!), yhtä sun toista sarjaa kokeillut ja sitten tällä viikolla kuvia tehdessä olen kuunnellut melkein kaikki Sunnuntaibrunssi-jutut. Ja oppinut Mikael Gabrielista, Jukka Puotilasta, Almasta, Peter Nymanista, Iina Kuustosesta, Kari Hotakaisesta uutta, – tutustunut heihin. Olli Lindholmin ja Tuomas Kyrön haastattelun kuuntelin tänään. Molemmat ehdottomasti kuuntelemisen arvoisia.

Ja Kyrön innoittamana ajattelin, että ehkä hommaan itselleni jonkun äänikirjasovelluksen: Storytell? BookBeat? Elisa Kirja? Löysin näihin liittyvän artikkelin. Ehkä tilaan tuon BookBeatin. Onkos kokemuksia?

16 kommenttia artikkeliin ”Katsellen, kuunnellen, kävellen”

 1. Saatiin joululahjaksi tuo BookBeat. Kuuntelin kutoessani jopa Olli Jalosen Finlandia-palkitun, lukea en olisi jaksanut todennäköisesti. Nyt luen Michelle Obamaa.Valikoima on minusta hieman suppea verrattuna esim.Elisa-kirjaan, sieltä olen hankkinut jo lähes 400 kirjaa.

  • 400 kirjaa! Wau. Tuon Michelle Obaman minäkin ajattelin ottaa heti ensimmäisenä kuunteluun, kunhan saan päätetyksi minkä palvelun valitsen.

 2. Minulla on ollut muutaman vuoden ajan Elisa, josta hankin sekä sähköisiä että äänikirjoja. Tosi näppärä sovellus, kun olen oppinut kuuntelemaan (lue: keskittymään) äänikirjoihin.

  En pidä kuukausimaksusysteemistä vaan ostan kirjan kerrallaan. Useimmiten tarjousversioita eli 3,90€; 4,90€ ihan joskus kympin molemmin puolin olevia.

  Olen siirtynyt yhä enemmän ja enemmän sähköisiin kirjoihin paperisten sijasta ihan siksikin, että mihin joutuisin kaikkien noiden kanssa, jos ne olisivat hyllyssä. Silti ostan kyllä paperisiakin edelleen välillä.

  Täytyy todeta, etten ole testannut noita muita palveluntarjoajia.

  • Mihin joutuisin paperisten kanssa? Sepä se! Minulla on tunne että viimiset viisi vuotta olen antanut, heittänyt pois, vienyt divariin, myynyt enemmän kirjoja kuin ostanut mutta silti meillä on niillä yhden huoneen seinät vuorattuna ja toisessa iso kirjahylly täynnä.

   Elisassa tuntuu olevan puolensa… Hmmm.

 3. Luin nyt tuon Annan artikkelin. Elisasta on ihan helppo ostaa ja ladata kirjoja kännykkään tai tablettiin ja molempiin. Toimii myös Applen laitteissa, joita käytän, ei ongelmaa.

  • MInulla Android ja luulen etten sähkökirjoja (ainakaan vielä) tarvi/osaisikaan käyttää. Paperisissa on edelleen oma tuntu. 😉

 4. Kuvasin aikoinaan vuodesta -86 aina valmistumiseen vuoteen -88 asti oikeus- ja polliisitalon rakennusprojektin ja pian taitaa tulla ajankohtaiseksi kuvata sen purkutyötkin.

  • Sinulla on noita hienoja kuvausprojekteja, ja laajempia kuin minulla. Mutta totisesti pian pääset/joudut varmasti purkutyön kuvaajaksi.

 5. Täälläpä taas-kirjaston suurkuluttaja-on lukenut ihan ”kirjakirjoja” uusimmista alkaen sadoittain.Täällä pikkukunnan kirjastossa saa uutuudetkin luettavaksi muutaman päivän-viikon odotuksella.Ei tarvitse kirjoja kasata kodin hyllyyn,kunhan lukee ja palauttaa seuraavalle.Parasta,mitä verorahoilla saa,on kirjaston palvelu!
  Mukaanlukien kaikki lehdet siellä!
  Ainakin tämä Kittilän Kirjasto palvelee loistavasti,ja nytkin on pöydällä luettavana kirja Ylitornion Kirjastosta,onneksi on tällainen mahdollisuus varata luettavaa,vaikka sitä ei justhin lähikirjastossa ole.Hieno homma!

  • Melkoinen suurkuluttaja tunnut olevan. Minäkin käytän kirjastoa, mutta uutuuksia en jaksa Oulussa jonottaa. Pitäisi olla valppaana tai sitten kirjan saa vasta kun se ei todellakaan ole enää uutuus.

   Vielä ollessani yliopiston henkilökuntaa, oli oikeus ja mahdollisuus, jota todellakin käytin! lainata yo:n kirjastosta myös kaunokirjallisuutta, ruoka- ja matkakirjoja. Ei tarvinnut palauttaa ennen kuin joku toinen halusi samaisen opuksen lainaksi. Se oli kyllä juhlaa. Ainoa vaan että silloin oli niin paljon muuta luettavaa ettei kovin paljon ehtinyt/halunnutkaan lukea muuta. Toisin aina minulla on kirja tai pari, nytkin kolme, luvun alla.

 6. Bookbeat minulla on ollut ilmaisen kokeilupariviikkoisen. Tykästyin kyllä, taidan ostaa työmatkapyöräilyn iloksi. Viime ajat olen kuunnellut aamu-ja iltapäiväbussissa Yle Areenasta (Yle Puhe)Tuija Pehkosen ohjelmaa. Valtavan kiinnostavia vieraita ja hyvin toimitettuja jaksoja. Positiivinen yllätys. Ja ihanko totta, Auta Antti jatkuu?! Jee 🙂

  • Tarkistin juuri: kyllä uusi AA-jakso on jo Radio Playssa.

   Täältä siis ääni Bookbeat´lle. Ehkäpä lataan sen koejakson nyt ensin, kokeilen.

   Tuija Pehkosen ohjelman hyvyys olisi kyllä minullekin yllätys; ei ole minun suosikkitoimittajia. Mutta ehkä annan hänellekin mahdollisuuden… Kiitos vinkistä.

 7. Tuli mieleen vielä yksi sähköinen yhteys: Helsingin Sanomien kuukauden kirja. Sieltä olen nyt maaliskuun aikana lukenut mm. Antti Eskolan Vanhanakin voi ajatella sekä Katja Kärjen Jumalan huone.

  Aikaisemmin en ole ”ennättänyt” lukea Hesarin kirjoja säädetyssä ajassa, nyt kun on aikaa, aikarajaus ei haitannut näissä kahdessa kirjassa. Hesarillakin on maksullinen kirjasto, sitä en ole testannut.

  • Antti Eskolaa minä olen tenttinyt! Ja toki lukenut hänen juttujaan, viisaita ajatuksiaan myöhemminkin. Luulen, että Hesaria en vielä tarvitse…

 8. Bookbeatin kuukausitilaaja olen. Kuuntelin Dan Brownin Alku ja nyt vuorossa Auli Malisen Onni asuu jo sinussa. Romaaneissa äänikirja on hyvä, mutta tuo tietokirjapuoli on haastavampi. Tietokirjoja lukiessa haluaa palata takaisin päin tarkistamaan joitain asioita. Siksi e-lirja tietokirjojen palveluna on käyttökelpoisempi. Paperisiin kirjoihin en ole jaksanut keskittyä pitkään aikaan, siksi sähköiset ovat ilonani. Onneksi on monipuolista tarjontaa nykyään kirjan muotoina. Hyvä tarina vetää aina, kunhan vain itselle sopiva keino perehtyä siihen löytyy.

  • Täällä on jo menossa Bookbeatin kokeilujakso: MIchelle Obaman kirjan toinen luku menossa…

   Hyvälle vaikuttaa.

   Dan Brownista puheenollen – olen tainnut jo kertoakin – olen lukenut aika paljon, ja päättänyt etten enää lue. Kirjansa ovat hyviä, oppineita, kekseliäitä, mutta salaliittoteoriat eivät enää ole minulle. 😉

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.