Sanomalehti Kalevan, toimitus ja pääkonttori, pääsi vuodenvaihteessa muuttamaan uusiin tiloihin Karjasillalla. Talo on komea (vas.), ja sopii hyvin viereisen Ympäristötalon viereen. Ihan äidin naapurissa on uusi talo. Kuvan etualalla on puu, Oulun bonsaipuuksi sitä nimitän ja olen sitä aika paljon kuvannut. Tämä kuva on viime lauantailta. Tulipa idea tuon maiseman tuotteistamisesta kuvan keinoin, mutta ei vielä onnistunut. Yritän paremmalla kuvauskelillä uudelleen joku päivä.

Paperi-Kalevaa en juuri enää lue, nettilehden selailen. Ja nyt olen jo joulukuun alusta asti melkein joka päivä silmäillyt Kalevan sadan vuoden takaa. Kansalliskirjaston digitoitujen sanomalehtien arkistossa on nykyisin nettisivu, jossa on aina ko. päivän lehti luettavana. Sieltä voit valita oman paikallislehtesi, olettaen tietysti, että se on ilmestynyt jo 100 vuotta sitten.

Juuri näihin aikoihin sata vuotta sitten sisällissota alkoi eskaloitua, nälkä ja levottomuudet, yhteenotot venäläisten sotilaiden kanssa olivat arkea kaupungeissa ja monin paikoin maaseudullakin.

Sata vuotta sitten kevättalvella 1918 Suomessa, nimenomaan Pohjois-Suomessa, tapahtuivat viimeiset nälkäkuolemat maassamme.

Tänään olisi ollut Oulussa mielenkiintoinen luentokin kirjastolla aiheesta, tai siis sisällissodasta, mutta kun meillä oli taas paistinkääntäjien kapitulijärjestelykokous. Ja työllistäähän se kyllä minua nyt muutenkin. Mutta viikon päästä alkaa olla ohi…

Mutta vielä noihin lehtiin palatakseni… minähän olen lukenut vanhoja lehtiä etupäässä Kalevaa, Liittoa, Pohjolan Sanomia ja Peräpohjolaista ihan työkseni monta vuotta. Ja silti tykkään lukea niitä vieläkin. Suosittelen. Mainokset ja erilaiset kuulutukset kertovat ihmisten arjesta paremmin kuin yksikään historiakirja. Suosittelen KLIKS

 

4 Comments

  1. Iltaa, ajattelin vinkata, jos Sinua kiinnostaisi kurkata fb:ssä ryhmään ”Perniotä kuvin ja muistoin”. Sinä tulit mieleeni kun tänään sinne on laitettu kuva Teijon kirkosta talvisessa illassa. Kuvassa oli nimittäin jotakin samaa kuin viimeaikaisissa porttikuvissasi.

  2. Tein riemastuttavan löydön vuosia sitten, kun teetin remonttia. Yhden komeron lattian alta löytyi nippu Kouvolan Sanomia 60-luvun lopulta, jolloin talo on rakennettu. Paljon oli tuttuja nimiä mm. kirkollisissa ilmoituksissa ja merkkipäiväilmoituksissa. Mieleen on jäänyt myös sen aikainen tapa kertoa esim. onnettomuuksista nimet mainiten tyyliin ”6-vuotias Matti Meikäläinen kuoli eilen, kun 28-vuotias myymäläapulainen Teija Teikäläinen ajoi autolla hänen päälleen.” Missähän vaiheessa nuo nimet ovat jääneet pois?

  3. Niin. Eikös vain olekin mielenkiintoisia!

    Kyllä nimiä oli esillä vielä 70-luvullakin, mutta sitten jäävät pois. Tulikohan siihen joku säädös?

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.