Synttäripäivällisen äärellä

Vaiherikas aamupäivä, mihin olin tasan tarkkaan ihan itse syypää. En edes kehtaa kertoa, mitä tapahtui, mutta hukkaamisesta ja löytämisestä oli taas kerran kyse. Että minä osaan!!! Ja kaikki vain järjestyksen ja ruoan vuoksi. 😀

No mutta iltapäivä kului synttäripäivällistä tehdessä. Meidän nuoripari on 26 vuoden iässä: Miniä maanantaina ja Juniori huomenna, ja minulla tietysti ilo ja velvollisuus tehdä safka tämän juhlistamiseksi. Jostain syystä päädyin siihen, että teema on Espanja. Poislukien alkuun tarjottava kuohuva, – ihan pojan harrastuksen ylläpitämiseksi sitten samppanjaa… Pol Rogerin demi-sec oli makeahkoa, muttei liian. Syvänkeltaista. Aika voimakasta, siis minun makuuni. Chardonnay miellyttävästi hallitsi, eikä mikään ollut pielessä, eikä hukassa.

Se, mitä samppanjan ja jälkiruoaksi tekemämäni flanin väliin mahtui, on huomisen tai jonkun toisen päivän postauksen aihe. …

Jälkkärinä ollut flan oli yhteen aikaan (hyvänen aika!!!  20 v. sitten) meillä ihan vakiojälkiruoka, joka tarjottiin vieraille. En ole sitä tehnyt vuosikausiin, mm. Miniä (joka on meillä jo seitsemän vuotta käynyt enemmmän vähemmän satunnaisesti syömässä,,… 😉 ) ei ollut sitä koskaan maistanut. Mutta kyllä piti kovasti. Pääsiäispöytääsi?

Creme Caramel (= Flan)

Paahdettu sokeri:
2 dl sokeria
3 rkl kiehuvaa vettä

Vanukas:
100 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Creme Bonjouria)
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sokeria
4 kpl kananmunia

Paahda sokeri kuivassa ja kuumassa paistinpannussa kauniin ruskeaksi. Lisää kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa uuninkestävän astian pohja ja reunat paahdetulla sokerilla.

Vanukas: Kuumenna juusto, maito, kerma ja sitruunan kuori kiehuvaksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri, ja sitten niiden sekaan vähän jäähtynyt maitoseos. Kaada seos paahdetulla sokerilla vuorattuun vuokaan. Peitä astia alumiinifoliolla ja laita kypsentymään vesihauteeseen 170 C uuniin (noin 50 min.). Älä anna vesihauteen veden kiehua, muuten vanukkaasta tulee ryynimäistä. Jäähdytä ja kumoa.

Jos kaapissasi sattuu olemaan lahjaksi saatu tai itse hankkimasi jälkiruokaviini, mitä makeampi, sitä parempi. Se on tälle oiva kumppani, toki flan on sinälläänkin ihan tavattoman hyvää.

Nyt tuntuu ihan sunnuntaille: nuoret ovat meillä yleensä sunnuntaina, eivät perjantaina. Yritän tottua ajatukseen, … nyt viimeinen jakso The Crownia. Harmi. Siis että on viimeinen.Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.