Talvikävelyreitti-kartta: Saariselän matkailukeskus – Kaunispään tunturin huippu

Reitti lähtee läheltä Saariselän Pyhän Paavalin kappelia, jonka parkkipaikalle voi jättää auton tai vaihtoehtoisesti jäädä läheisellä Skibussin pysäkillä pois. Reitin alkuun on lyhyt matka Saariselän keskustan hotelleista.

Reitti kulkee loivasti nousten Kaunispään (438 mpy) etelärinnettä. Alkumatkan tie kulkee läpi loma-asutuksen, jonka alkupäässä on paljon rivitalo/lomaosakkeita, mutta huippua kohti mennessä rakennusten määrä käy vähäisemmäksi, ja puurajalla on enää vain suomalaisten yritysten sekä venäläisten kelolinnoja.

Erityisesti kaamosaikaan voi nähdä Lapin valon erityislaatuisuuden: sinisävyistä maisemaa pohjoisessa ja vielä nousemattoman auringon huikeaa väriloistoa taivaanrannassa etelässä, – tuntureiden yläpuolella. Suoraan etelässä näkyy Kiilopään tunturi kun taas lännessä Nattaset hallitsevat maisemaa.

Kaunispään laella on Huippu-niminen kahvila-ravintola, jolla on paistinkääntäjien kilpi merkkinä tasokkaasta ruoasta ja jossa on tarjolla maankuulut, valtavat munkkirinkilät. Erityisesti kannattaa kokeilla paikallista, luomu-variksemarjamehua, joka tunnetaan myös nimellä kaarnikka- tai raakkumehu. Kahvilan kaarnikkakakun resepti on tarkoin varjeltu, joten sitäkin suuremmalla syyllä sitäkin kannattaa maistaa.

Kahvilassa on yleensä enimmäkseen turisteja, mutta myös puolipaikallisia voi tavata kännyköineen ihailemassa maisemaa ja räpsimässä kuvia.

49b3f972-5a11-42dc-b6e2-4399716d0b61

Kaunispään sekä sen viereisen Iisakkipään tunturin huipulle nousee useita hiihtohissejä. Laskettelurinteitä on yhteensä 14, joista seitsemän on valaistuja ja joista kaksi on lasten rinteitä. Vaikeusasteiltaan rinteet ovat keskitasoisia.  Hissit toimivat myös – 20 C:n pakkasella.

Erikseen on mainittava alueen latuverkosta, joka käsittää huollettuja latukilometrejä yhteensä yli 200, joista valaistuja on 34 km.

Kaunispään huipulta palataan joko kävellen autotietä tai laskeutuen takaisin em. kävelyreittiä. Sen alku kulkee maailman pisimmän pulkkamäen reunamia ja nousemattoman auringonlasku iltapäivällä huikaisee kauneudellaan sen monta kertaa ennenkin nähneen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuommoisen matkaopastekstin keksin tänään. Kaamos on tänään ollut kylmä, mutta kaunis.

9 Comments

 1. Onpa kylmää ja kaunista, ja hieno matkaopasteksti vielä kirsikkana kakussa! Tuo viimeinen kuvahan on ihan täydellinen ”punainen”, kun punaisen taivaan lisäksi kuvaan on sattunut vielä pikantti punainen valomainos.

 2. Ajattelin vielä odottaa torstain punaista, silloin aurinko jo nousee täälläkin… 😉 Ja on vielä kylmempää. Nyt mökin mittarissa jo – 27 C.

 3. Kyllä minäkin olisin näiden kuvien (ja tekstin) perusteella valmis loikkaamaan kohti pohjoista vaikka heti. 😉

  Monta kertaa aloitin kirjoittamaan kommenttia kuvista. Ja yhtä monta kertaa pyyhin sanat pois. Mitkään sanat eivät tunnu riittäviltä. Kylmä ON kaunista.

 4. Kylymältä kuulostaa!
  Onkos Pehtoori jäänyt pirttiä lämmittämään, notta rouvan on hyvä tulla lämpimään kotiin?
  Täällä osa paikallisista kulkee jopa shortseissa, mutta suomalainen järki käskee laittamaan pitkää kalsaria jalkaan.

 5. Erja, minulla olisi siis mahdollisuuksia ryhtyä matkaoppaiden tekijäksi? 😀

  Se olisikin oikeastaan aika mukava jobi tällaiselle freelle.

 6. Jarin, kylymä on pukeutumiskysymys, – kuten oikeastaan itsekin jo totesit. Suomalainen järki kehotti tänään vetämään ylle villa-silkkiä, fleeceä, untuvaa, goretexia, villaa.

  Pehtoori oli kuvaajan assistenttina (kantoi reppua) ja lenkkikaverina, mutta illan on pitänyt takkatulta, jottei kylmyys pääse mökkiin sisälle.

 7. By the way, hienoja otoksia, ja kuten Itsekin totesit mainoksesta kävisivät noiden tekstitysten kanssa.

 8. Kyllä, ehdottomasti. 😀 Tarkemmin ajateltuna matkaoppaiden tekohan olisi melkolailla täydellistä puuhaa: ”pitäisi” matkustaa, kuvata, kirjoittaa. Ja täytyisihän kohteiden ruokapaikat testata, samoin mitä erilaisemmat aktiviteetit (riippuen tietenkin miten oppaat haluaisi teemoittaa). Kyllähän Lonely Planetkin menettelee, mutta aina on hyvä olla vaihtoehtoja. 😉

 9. Jarin ja Erja, kiitokset kannuksesta: kunhan saan näitä ”entisen elämäni” historiaprojekteja työstettyä loppuun ja VAT-opinnot suoritetuksi, pistän harkintaan tuollaisen uran. 😉

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.