Puuhommia ja haukkakuvia

Korkealla kunnahalla hongat huminoi,
kirves paukkaa, puuta haukkaa pokasaha soi.

Tänään on ollut metsuripäivä: vielä jatkoimme talven tuulenkaatojen ja tykkylumien jäljiltä siivoilua metsästä ja pihapiiristäkin (ei ikinä ennen ole ollut tällaista), oksien keräämistä, runkojen metsästä raahaamista, moottorisahaamista ja klapien tekoa (nämä kaksi vm. vain Pehtoorin hommia; minulle ei moottoroitua sahaa eikä kirvestä anneta 🙁 ), mottien tekoa, nuotiolla roskien polttoa, uppotukkien ja muiden roskien perkaamista purosta, vanhan puulaatikon pilkkomista…

Muistattehan, että meidän mökillä polttopuut eivät ole leikin asia. Eivät todellakaan. 

Mökkipihalla-2-2

 

Koivuklapeja saatiin kuivumaan – ja ilmaiseksi!

Mökkipihalla-4

 

Ja notskipaikalle pitkäksi aikaa kelo- ja mäntyrankoja pilkottuina, – ja ilmaiseksi! Ja hyvää liikuntaa ulkona!

Sitten minulla on sellainenkin hassu tapa, että keräilen käpyjä. Käpyjenkerääjä! Kerään niitä mökkipihalta liiterin päähän. Järkevää? – Tiedä häntä, mutta pidän niistä.

Mökkipihalla

Mökkipihalla-2

Siinäpä se reilut kuusi tuntia huhkimista kului. Ja varmasti ihan yhtä paljon energiaa vaativat nuo puuhommat kuin olisi patikka Urupäälle tehnyt. Se nimittäin oli toisena vaihtoehtona sen jälkeen kun ystävät pitkän aamiaisen jälkeen lähtivät (mutkan kautta) Ouluun ja päivästä näytti tulevan sateeton ja lämmin. Sellainen se olikin.

Ja jo pari päivää on kuunneltu haukkojen varoitusääniä ja koetettu tunnistaa sitä, niitä. Tänään hoksattiin, että niitä onkin VIISI! Onnistuin kameran ja (liian pienen (70 – 200 mm) zoomin kanssa) menemään aika lähelle niiden keloa. Olivat kyllä melkein pelottavan näköisiä.

Haukat

Ja koskapa noita kuvailin paljon, oli vähän pakko kuvankäsittelyllä kokeilla mitä kuvista lähtee

Haukat-2-2

Haukat-3
Haukat-5-2

Haukat-4

Ja sitten suurennoksia lentokuvista. [Kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla.]

Haukat-4-2

Haukat-7

Haukat-11

Näin pieni maailma ja pienet suuret tekemiset täällä tänään.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Korjaus/täydennenys ylläolevaan (ke 29.7.2015 klo 8.00) 

Lähetin eilen sähköpostia lintuharrastaja/ammattilaisasiantuntija (EH) ystävälleni, ja kyselin haukasta, ja hän vastasi näin: 

Hei, veikkaan kuitenkin ampuhaukkaa. Nuorellakin nuolihaukalla on voimakkaampi viiksijuova ja levinneisyys täsmää paremmin. Hieno pihapinna!

http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/nuolihaukka
http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/ampuhaukka

Ja ihan samoilla linjoilla on myös Koivu (ks. allaoleva kommentti), joka hänkin on kyllä asiantuntija näissä(kin) asioissa. 

Siis meidän pihakelossa oleilee viisi AMPUhaukkaa. Miltähän ne näyttävät sateessa? Tänään näyttää olevan mahdollisuus kuvata niitä oikein kunnon sateessa. 

4 kommenttia artikkeliin ”Puuhommia ja haukkakuvia”

 1. ”Olivat kyllä melkein pelottavan näköisiä.” Ei kai sentään?!

  Hieno kohtaaminen Falco -perheen lastenkamarin kanssa! Koska luontokompetenssini ei ensisijaisesti ole linnuissa, tyydyn käyttämään ylläolevaa taksonomista tasoa. Lajiehdotukseni kommentissa 27.7. perustuivat enemmän päättelyyn kuin kuvatulkintaan. Hiirihaukka? – ehkä ei, sillä se on eteläinen laji. Siispä ehdolle pohjoisen vastine, piekana. Tunturihaukka? – EI; se on superharvinaisuus. Siispä ehdolle pohjoispainotteinen ampuhaukka.

  Jatkanette hyvään vauhtiin päässyttä lintukuvaajan uraanne meidän luonnosta kiinnostuneiden blogifanienne iloksi. Sovittu?

  Vastaa
 2. Koivu, siis ampuhaukka. Kiitokset tunnistamisesta. Kuten tiedät, minä en lintuja enkä kasveja opi muistamaan, enkä tunnistamaan.

  Enkä totta puhuen edes kuvaamaan. Ja siinä voin kyllä osittain syyttää välineistön puutteellisuutta. Telezoomini ei ole mikään lintukuvaajan putki.

  Mutta: minähän kuvailen suunnilleen kaikkea, mitä kohdalle sattuu, joten enköhän aina joskus lintukuviakin tänne laita, erityisesti teidän ”luonnosta kiinnostuneiden blogifanien iloksi”. Se yksi vanha riekkokuva on kyllä onnistunut.

  Eivätkö ”olleet melkein pelottavia”? – Oli ne. Varsinkin jos olisi ollut hämärtyvä syysilta. Ne istuivat liikkumatta puussa, tuijottivat, – sellainen jännitysleffa-tunnelma niissä.

  Vastaa
 3. Samoja mökkihommia on meilläkin tehty! Neljä kuutiota tuli tuulen kaatoja ja tykkylumipuista klapeja. Vielä näyttäisi kymmenkunta koivua olevan kaatamista vailla, mutta ovat niin hankalassa paikassa, että vaativat ammattilaisen kaatohommiin. Viiden pisteen vihje, osta klapikone, sellaisella olen jo yli kymmenen vuotta pilkkonut puita.

  Vastaa
 4. Teillä on selvästi ollut enemmän lääniä ja ainakin puita kuin meidän reviirillä, reippaita olette selvästi olleet.

  Klapikone? Minä en kuitenkaan saisi käyttää sitäkään, 😉 ja Pehtoori ainakin eilen sanoi pilkkomisen hyvin korvaavan puuttuvat kuntosalikäynnit.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.