NYT olemmekin – hieman yllättäen? – Ylläksellä!  Juuri teimme Ylläs-tunturin huipulle liki kolmen tunnin, keskiyön auringon patikan. Sieltä juuri palasimme, ja pääsimme kuin pääsimmekin takaisin hotelliin… huh!

Mutta päivitän tähän nyt ensin eilisen… Päivän jäljessä kulkee blogi. 😉

~¨~~¨~~¨~~¨~~

 

Sunnuntaiaamu Euroopan laella tihkusateinen.

Massa-aamiainen saksalaisturisten seurassa, check-out ja maantie vaatii kulkemaan.

Finnmarken-4-3

Aamuahdeksan jälkeen E6 on vielä hiljainen, ei busseja, eikä asuntoautoja. Vuonojen ja lampien pinnat tyyniä, ääretöntä.

Finnmarken-28

Finnmarken-20

Vastoin tapojamme, mitään tarkkaa suunnitelmaa tai hotellivarauksia ei ollut. Mutta etelään päin kohti Altaa lähdettiin, mentäiskö Hammerfestiin vai jätetäänkö väliin ja ajetaan suoraan kohti Tromssaa?

Finnmarken-2-7

Altaan saavuttiin juuri kirkonmenojen alkaessa. Mitään muuta elämää koko kaupungissa ei tuntunut olevankaan. Paikallisella kävelykadulla ei ainuttakaan avoinna olevaa kahvilaa.

Finnmarken-9

Finnmarken-32

Finnmarken-31

Finnmarken-33

Vastavalmistunut revontulista arkkitehtuurinsa vaikutteita saanut kirkko käydään katsomassa sisältäkin, kaunis oli. Ja kun kahvilaa ja vessaa ei ollut llöytynyt hyödynsimme kirkon saniteettitiloja.

Finnmarken

Finnmarken-11

Autolla palatessa näemme sittenkin yhden kahvilan: sinne. Ja huomaamme olevamme kuntosalin kahviossa. No jäipähän Altasta jotain mieleen: kirkossa pissalla ja kuntosalilla kahvilla. 🙂

Hammerfest oli jo sivuutettu, varaan netissä meillä hotellin Tromssaan. Ajelemme Pohjanmeren rannalla, vuonoja kierrellen. Liikennettä ei paljonkaan, mutta tiet ovat aika kapeita ja mutkaisia, joten keskinopeus on jotain 60 km/h.  Toisaalta tiet ovat aika hyväkuntoisia, ihan eri tasoa kuin Pohjois-Suomessa. Ja Norjassa tehdään (pohjoiseenkin!) uusia teitä ja korjataan vanhoja. Toisin kuin Suomessa.

Finnmarken-21

Iltapäivän alkupuolella kun on pitkään ajeltu 300–600 mpy ylängöillä (sanotaankohan niitä ylängöiksi?) sattuu kohdalle juuri sopivasti mukava pysähdyspaikka, jossa vähän suolaista söimme. Ja tietysti upeita näkymiä ihailimme. Niihin ei parissa päivissä kyllästy.

Finnmarken-19

Finnmarken-22

Finnmarken-34

Suurin osa päivästä sateetonta – toisin kuin säätiedotuksessa oli uhkailtu.

Finnmarken-23

Lyngenin vuonoa emme lähteneet kiertämään, vaan ajoimme lauttaan. Uusi näkökulma vuoriin ja vuonoihin. Matka kesti 40 minuuttia, ja maksoi vähän vajaa pari sataa kruunua, joten euroina parikymppiä yli sadan kilometrin matkanlyhennys maksoi. Ja olipa lautalle ajellessa, jonossa ollessa takaumia nuoruuteen: reissuihin Tanskaan, Englantiin, Norjaankin. Kuinka usein ajettiinkaan lauttarantaan – ehditäänkö vai ei?

Finnmarken-24

Finnmarken-25

Kuudelta majoituimme sateiseen Tromssaan.

Finnmarken-12

Finnmarken-15

Ruokaravintoloita oli jo ennakkoon etsitty netistä ja matkaoppaista, parikin hienoa kalaravintolaa oli ehdolla. Mutta mitään varauksia ei ollut  tehty. Olisi kannattanut. Eihän niihin haluamiimme päästy.

Finnmarken-13

Kiertelimme satamassa, ja keskikaupungilla. Kunigasrapua mielin saada. Löytyi sitten sellainen ravintola (Mat- og Vinhus Lotus) jossa oli kontaktissa päällystetyt ruokalistat, aasialaisella ja norjalaisella miksauksella tarjolla kaikkea mahdollista. Minä otin alkuun dim sumeja, pääruoksi kala-äyriäspadan ja pehtoori kissakalaa vihanneksilla. Lisäksi otimme pullollisen Chablista. Ja lasku oli vajaan satasen. Paikan ja sen tason huomioon ottaen minusta ihan saman hintaista kuin Suomessakin. Pullo Chablista maksaa molemmissa maissa paljon.

Mikä on merkittävä ero Suomen (ainakin Oulun) ja Norjan välillä? – Norjassa monet ravintolat ovat sunnuntai-iltana auki ja niissä on paljon asiakkaita. Suomessa vain harvat ovat auki, eikä niillekään tahdo riittää asiakkaita.

Finnmarken-2-3

Voi minulla olisi niin paljon kuvia, ja juttuja – mitä kaikkea tänäänkin on nähty ja koettu, äskeinen yöttömän patikka!!! , mutta nyt ei jaksa… hieno päivä tänäänkin… kerron huomenna.

Keskiyön patikka

2 Comments

  1. Nyt olen kyllä suorastaan kateellinen… 😉 Juuri viikonloppuna Pohjanmaalle roadtripin tehneenä mistään maisemista ei ollut tietoakaan ja tietkin olivat paikoitellen hämmästyttävän huonossa kunnossa. (mutta sentään matkakohteena olleella festarilta sai aitoa -ja oikeasti ihan hyvääkin- shampanjaa!)

    Pohjois-Norja (kuten koko maakin) on monella tapaa melkoinen helmi: siellä matkaileminen on jostain syystä aina rentoa ja rentouttavaa: asiat toimivat jämptisti ja ilmapiiri ei ole kireää nähnytkään. Ja se luonto tietenkin. Vaikka omasta edellisestä Norjan reissusta ei ole kuin pari vuotta, niin kummasti mieli tekisi taas sinne… Matkakertomuksesi myötä vielä enemmän. Kiitos että pääsen edes virtuaalimatkalle!

    Muuten, minäkin olen muutaman kerran Altassa pysähtynyt kulkumatkoilla. Ja suurin ihmisryntäys oli ehdottomasti, kun jokin turistibussi pysähtyi levähdysalueelle samaan aikaan. Mutta kaippa kaupungissa ihmisiäkin asuu. 😀

  2. Erja, olet oikeassa: Norjassa on rentoa ja rentouttavaa. Ja silti kaikki toimii.

    Alta olkoon meiltä sivussa, mutta Tromssaan kyllä kannattaa mennä. Se on tavattoman mukava kaupunki, leppoisa, kaunis. Eikös nyt ole Oulusta suoria lentojakin sinne? – ja keskellä kaupunkia on pieni patikkakierroskin. 😉

Jokainen kommentti on ilo!

You might also enjoy:

Discover more from Tuulestatemmattua

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading