Miten ollaan jouten?

paivapulkka-500x252

Olen jouten. En joutilas, mutta jouten olen. Luento on pulkassa. Mitäkö tarkoittaa? Päiväkinhän voi olla pulkassa. Ja tuossa vasemmalla on päiväpulkka. Kerron täällä, mistä sanonta on tullut.

Enää mapillinen harjoitustöitä luettavana, ja palauteluento tehtävänä… mutta muutoin homma ohi. Eilen ehtoolla, taisi kyllä olla jo lähempänä puolta yötä, kun hain vielä yhtä tilastoa, törmäsin Siirtolaisinstituutin sivuilla ”Visuaaliseen tilastokatsaukseen Suomen siirtolaisuuden historiaan”. KLIKS! Ihan hurjan hieno yhteenveto kuvineen ja taulukoineen. Olisinpa löytänyt aiemmin!

Hassua, miten minulle joutenoloon kuuluu jotain kummallisia käsityksiä: niinkuin nyt se, että joutenollessa istutaan nojatuolissa ja selaillaan aikakauslehtiä tai kuljetaan essu edessä kukkapurkilta toiselle ja nypitään kuivuneita lehtiä viherkasveista. Joutenollessa ei suoriteta, ja juurikin nuo ”toimet” ovat sellaisia, että niistä ei saa suorituspisteitä. Merkillinen ajatuksen kulku minulla, mutta noin se vaan menee :D. Joutenollessa voi myös otella kuvia tulppaaneista.

tulppaanit

Joutenoloon kuuluisi myös leffaan lähtö tai edes jonkun niistä kymmenistä tallennetuista elokuvista katsominen kotisohvalla, mutta sen verran on vielä ylikierroksia, levoton olo, etten moiseen pysty. Ehkäpä alan suunnitella reilun parin viikon päästä olevia viininmaistiaisia. Tai ehkäpä minä vaan jatkan tätä töpöttelyä ja keräilen tavaroita Lappiin vietäväksi, surffailen ja ehkä otan toisen nipun lukemattomia lehtiä selailtavaksi. Ja huom. niitä on vain lehteiltävä, eikä niihin saa syventyä. Heh, tämmöistä höpötystä …. ei voi mitään ….

heijastus
Tuulikaappi

5 kommenttia artikkeliin ”Miten ollaan jouten?”

 1. Tuo päivä pulkassa -juttu oli minulle aivan uusi! Muistan elävästi, kun kerran yläasteella kirjoitin johonkin aineeseen tuon sanaparin ”päivä pulkassa” (aihetta ja asiayhteyttä en muista). Ilmeisesti sanonta ei ollut äidinkielenopettajalleni tuttu, sillä hän oli punakynällä laittanut l-kirjaimen päälle t:n viivan ja perään kysymysmerkin. Päivä putkassa?

  Vastaa
 2. Kiitos Katri tästä!! Päivä putkassa! Heh! Kerrassaan mainio juttu! Pistä nyt ihmeessä linkki äikän opellesi… 😉

  Vastaa
 3. Parahin joutenolija! Ollessasi jouten, et siis ole toimeton, tokkopa joutilaskaan. Puuhastelu, jonka laadun ja määrän päätät itse, täyttää joutilaisuutesi. Siinä missä lumen kolaus on hyötyliikuntaa, joutenolosi on ±hyötyjoutilaisuutta.

  Tunnetko laulun ”Jos mie saisin jouten olla..” JOS laulun ´mie´ saisi olla jouten, hän käyttäisi aikansa seuraavasti:

  (1) söisi koko kesän voita
  (2) lähtisi naimaan Kaisa Revon Eeva-nimistä tytärtä
  (3) saisi matkaansa vankkarakenteisen Annin, jolloin
  (4) hevonen joutuisi Annia kuskatessaan niin lujille, että
  (5) vemmel (luokki) ja rahkeetkin (aisoja länkiin yhdistävät valjaiden hihnat) hikoilisivat.

  Tätä laulettiin ehjän Suomen vuosina ainakin Kuolemajärvellä, Koiviston naapurissa:

  http://www.kuolemajarvi.fi/laulukirja.htm

  Vastaa
 4. Ei taitaisi minusta olla lauluntekijän joutenoloon, en ole varma olenkohan tuota laulua koskaan kuullutkaan… TUo koko kesän voin syönti saattaisi onnistuakin kun on se kuukauden karppaus-harjoitus takana. 😉

  Mutta niin kai se on että jokaisella on omat tapansa määrittää ja viettää joutenolonsa.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.