Keväänmerkkejä

Tällaisina päivinä tulee mietittyä Suomen asutushistoriaa. Syitä ja seurauksia.  – Niin että onko ollut joku konferenssi asian tiimoilta? Ei, ehei mitään sellaista (itse asiassa yksi paljon mielenkiintoimmasta aiheesta oleva esitelmä tuli kuunneltua), vaan räntäsateessa töistä kaupungille ja Caritakseen ajellessa, loskan lentäessä, pimeän jälleen voittaessa, vedensekaisen rännän estäessä näkyvyyden muutamaa kymmentä metriä kauemmas, tulin taas kerran miettineeksi, mitkä ne olivatkaan ne syyt, että tämä maankolkka ylipäätään tultiin asuttaneeksi. Miksi ihmeessä tänne kukaan koskaan asettui!

Aamulla töihin mennessä kyllä paistoi, ja oli kovin keväistä.

duuniin

Ehkä juuri sää olikin se, miksi teki mieli ostaa kotiin kaikkea pientä keväistä: tabletteja, kukkia, kylppäriin matto,  tulppaaneja, viherkasveja, pyyhkeitä, hyvän tuoksuisia saippuoita ja limen värisiä laseja, ja ihanan näköinen ja tuntuinen paksu froteinen kylpytakki, jossa olisi sunnuntain lenkin, suihkuttelujen ja ”kotikylpylähoitojen” jälkeen ruhtinaallista oleskella ja nauttia olosta. Ja vaateosastolla keväinen tuulipuku pisti silmään ja kempparissa kosteusvoiteen lisäksi houkutti uusi hiustenhoitoaine, joka lupasi sädehtivää kiiltoa talven uuvuttamille hiuksille, eikä uusi huulipunakaan olisi tarpeeton. No ostinko? No en ostanut yhtikäs  mitään! En mitään – paitsi äidille vähän herkkuja vietäväksi ja meille mökkireissulle muutamat kastiketarpeet ja parapähkinöitä (ne on nyt ihan must-juttu!).

Harmittaa kun en ostanut lankoja. Haluaisin hyvin paljon kutoa, neuloa vaikka kaulahuivin itselleni. Tiedän, etten periaatteessa saisi kutoa, mutta (puuta koputtaen) niska-hartia-jumitukset ovat runsaahkosta koneella istumisesta huolimatta liki olemattomat: pehtoorin reilu kuukausi sitten rakentama uusi näppäimistö/tietokonetaso on osoittautunut erinomaisen hyväksi. Joten kun nyt ei niskoja saa jumiin koneella, niin voisi kutoa? Mutta siis en ostanut edes lankoja. On mökille lukemistakin yllin kyllin.

kotona

8 kommenttia artikkeliin ”Keväänmerkkejä”

 1. Huomenia!

  Mitäpä muutakaan näin pikkutunneilla voisi tehdä kuin harjoittaa – jälleen kerran – pientä termisaivarointia.

  Keväänmerkkien käsityöosiosta luin, että kaulahuivia tms. valmistaessasi voit sekä KUTOA että NEULOA. ¿Verdad?

  Tästä terminologiasta kinastelemme tuon tuosta rva puolisoni kanssa. Kun hän työstää villalangasta lapasia, hän sanoo kutovansa. Minun mielestäni hän neuloo. Kangaspuilla kudotaan (esim. räsymattoja). Kun miesten paidasta irtoaa nappi, rva psoni neuloo sen paikalleen. Minusta hän ompelee. ”Yks nappi oli irti, hän ompeli sen kiinn´…”

  Onkohan tässäkin kyseessä itä – länsi -jakauma? Neulooko kunnianarvoisa äitisi?

  Kalevalanpäivän rääppiäistunnelmissa suomenkielen moninaisuutta ihmettelee

  Nimimerkki ”Virkkaus- ja neuletyöt”

  Vastaa
 2. Huomenta termeistä tarkka Koivu!

  Minä periaatteessa kudon, kuten tekee myös kunnianarvoisa äitini, jota kylläkin tituleeraamme murmeliksi ;), mutta myös neulon. Harvemmin käytän neuloa sanaa, ehkä vain tautologiaa välttääkseni… Mutta mielummin pukeudun neuleeseen kuin ”kudelmaan”. Ja napit ommellaan. Ehdottamasti ommellaan, eikä neulota.

  Luulen, ettei ole kyse itä-länsi -jakaumasta. Mutta mitenhän lie? Onkohan bloginlukijoilla näistä termeistä tietoa, miten eri puolella kauluhuivit villalangoista työstetään? Neulotaan vai kudotaan?

  Vastaa
 3. Kyllä niitä täällä Kymenlaaksossakin kansan suussa kudotaan, vaikka tiedänkin, että neuloa pitäisi. 🙂

  Vastaa
 4. Ahaa, siis on kyse puhekielestä ja oikeakielisyydestä? Siis vain mattoja kudotaan? Liekö ymmärsin kommenttisi oikein, Satu? Kiitos siitä joka tapauksessa.

  Vastaa
 5. Ja entäs sitten kursiminen…kursitaan kasaan. Meillä myös kudotaan, kun puikoilla tai kangaspuilla tehdään jotain. Neulominen ja ompeleminen ovat lähes synonyymejä. Näin Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa opittuna. Tämä kutomisen muuttuminen neulomiseksi valkeni minulle vasta varhaisessa keski-iässä.

  Vastaa
 6. Kursiminen? Kansakoulussa tekemäni kudelmat (lue: patalaput tms.) olivat kursittuja. Siis liittyy sekin näihin verbeihin. Mutta neulominen ja ompeleminen synonyymejä? Ei nyt sentään, Taije hyvä! 😉

  Ehkä se onkin noin: siis nuorena kudotaan, myöhemmin neulotaan? Ei vai? Mielenkiintoista kuitenkin.

  Vastaa
 7. Näin Wikipediassa:

  ”Neulonta eli neulominen on menetelmä, jolla langasta tehdään vaatteita ja asusteita eli neuleita. Neuleessa kulkee vain yksi lanka yhdensuuntaisina, kertautuvina kerroksina, joissa lanka kiertyy itsensä ympäri kerroksittain silmukoiksi, kun taas kudotussa kankaassa, jonka valmistukseen käytetään kangaspuita, on kahteen suuntaan kulkevia lankoja: kuteita ja loimia. Joillakin murrealueilla käytetään kutomista neulomisen synonyyminä.”

  Tärkeintä tietenkin on, että puikot suihkivat ja pirta paukkuu!

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.