Tänään olen taas (ks. tästä aiemminkin) pari tuntia opettanut tieteellistä kirjoittamista, tyhjän paperin -syndroomasta eroonpääsyn keinoja, opinnäytetyön palastelemista, kertonut kirjoittamisen kurjuudesta ja historiantutkijan huumaavista  huippuhetkistä. Puolen tusinaa opiskelijaa oppimassa ja opettamassa opettajaansa: keskusteleva, hyvä tuokio, jossa kaikki muu unohtui.

Olin koostanut powerpointeille  monta sivullista hyväksi kokemiani ja viisaampien opuksista noukittuja niksejä ja tapoja tuottaa tekstiä, koonnut käyttökelpoisia tapoja argumentoida ja analysoida viisaasti. Jo vain osasin opettaa, miten vältytään aloittamisen ahdistukselta ja miten nujerretaan itsekriitiikki, joka kahlitsee kirjoitusintoa.

… ja nyt en saa yhtä blogitekstiä aloitetuksi saatikka valmiiksi!

Tiesittekö, että kouluylihallituksen ylitarkastajan Toivo Salervon vuonna 1931 kehittämää tyyppikirjaimistoa (klikkaa kuvat isommiksi) sovellettiin opetuksessa yli 50 vuotta. Kouluhallitus hyväksyi uuden kirjainmalliston vuonna 1988, ja se otettiin käyttöön vuoteen 1991 mennessä.

4 Comments

 1. Hei – löytyihän se blogin aloitus ja valmistuminen! ”Lyhyestä virsi kaunis.”

  Kaunis – ja luonteva – on myös Salervon tyyppikirjaimisto. Luonteva siksi, että sen on itsekin oppinut ja sitä (jossakin määrin) luulee yhä käyttävänsä.

  Toivo Salervo Connecting People!

 2. nuo vanhat kirjaimet ovat vaan niin paljon kauniimmat! itse aloitin koulunkäynnin 1990 ja jouduin opettelemaan nuo uudet, mutta sitten kotona opettelin ne vanhat ja kiukulla käytin niitä koko kouluajan – ja vähän vieläkin.

  tyhjän paperin syndroomaan minäkin tarvitsisin apua, voi kun minutkin joku opettaisi siitä pois.

 3. Koivu, Salervo ei ollut minun mieleeni koulussa: olin ihan liian liikkuvainen ja monisanainen, että olisin jaksanut innostua muodosta. Tarkkuus ja paikallaanpysyminen ei ollut 7-vuotiaana(kaan) vahvuuksiani.

  Riikka, kauniimmat ne on – Salervon kirjaimet siis kuin nykyiset. Ja ei voi kuin ihailla sinun intoasi opetella ne vapaaehtoisesti!

  Aloita tyhjä paperi keskeltä. Tai lopusta. Kirjoita kaikkein mukavin ensin: rusinat pullasta.. Saattaa toimia. Ehkä ei. Toisen on niin helppo neuvoa. Mutta kirjoittaahan sinä selvästikin osaat.

 4. kiitos vinkeistä. ja kehuista. usein on niin paljon kivempaa kirjoittaa runoja kuin gradua. mutta kyllä se tämänkertainen osa valmiiksi tuli. ihan hyvinkin kuulemma.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You might also enjoy: