Marraskuun kolmas torstai on viininmaistajan kalenterissa erityinen päivä. Silloin alkaa uuden sadon beaujolais-viinin myynti. Ranskasta on lennätetty ympäri maailmaa gamay-rypäleistä tehtyä tämän vuoden   rypälesadosta puristettua uutta viiniä ja kaikkialla Ranskassa viinibaareista on kyltit: Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Kansanjuhlaksi muodostunut sesonkiviinin lanseeraus on levinnyt Ranskasta muualle Eurooppaan, Suomeen tämä marraskuinen viinijuhla tuli kai 1990-luvulla. Siltä ajalta ovat minunkin ensikokemukseni ja innostukseni tähän viiniin. Beaujolais-viiniä tuli tuolloin hyvin rajallisesti Suomeen ja kun olin kuullut, että torstaiaamuna myyntiin tullut viini saattaisi olla perjantai-iltaan mennessä loppu, tein jotain niinkin käsittämätöntä, että käytin amanuenssin virkaan kuuluvan puolentunnin ruokikseni siihen, että ajelin kampukselta Tuiran Alkoon hakemaan kyseisen vuoden Beaujolais-pullon, – ettemme vain jäisi ilman makukokemusta, joka kaikilla muilla viinikerhomme jäsenillä oletettavasti olisi …

Beaujolais-maistelu(jopa pahimmanlaatuista bongaus)intoa riitti puolen kymmentä vuotta. Sitten seurasi hiipuminen. Joinakin vuosina BN oli minusta kuin käynyttä marjamehua, pienestäkin määrästä sai päänsäryn, eikä se tuntunut sopivan oikein mikään ruoan kanssa. En muista, mikä on viimeksi maistamani Nouveau, mutta tänään on kutsu maistamaan uutta vuosikertaa. Oululainen rotissöörituttu on kutsunut pienen porukan ravintolaansa ja ajattelimme piipahtaa, olen lupautunut pehtoorille kuskiksi, sillä nuhainen nenäni ei mitään tuoksuja tunne, eikä makuelämys liene ainutkertainen, ja happening onkin tässä jutussa tällä kertaa tärkeämpi.

Alko näyttää taas tuoneen kaksi uutta, nuorta Beaujolais-viiniä:  yksi Beaujolais Nouveau -viini ja yksi Beaujolais-Villages-viini.

http://www.alko.fi/fi/560CDADB8C6D98B3C22577DC002ADF4B?opendocument&src=1,1

Beaujolais kannattaa nauttia vähän viilennettynä, 10–15-asteisena, siten maistuu raikkaalta ja hedelmäiseltä kuten sen kuuluukin. Salaateille, kinkkupiirakalle ja makkararuoille taitavat sopia parhaiten. Viini on edullista, mutta samalla rahalla tiedän monta minulle mieluisempaa punaviiniä.

Minun ei tarvi miettiä, miten pukeutua. Long Islandin winerystä ostettu T-paita on passeli. 🙂 Vielä kiitän ja kumarran Atlantin taakse Martha Clara Vineyardille tehdystä vierailusta… Siitäkin.


3 Comments

  1. Tuottaako Božoleen alue OIKEASTI tutustumisen arvoisia viinejä? Muutakin kuin tätä kohuttua Nouveau -mehua?

    On meinaan jäänyt maistamatta jo n+1 vuotta, ja jää edelleenkin.

  2. Ei meidänkään tarvi eilisen illan maistelukokemuksen jälkeen innostua noista uudelleen. Mutta muuten oli mukava meeting.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.