Sain tänään ystävältäni sähköpostin, jossa hän kiitteli joulukorttiKUORESTA. Ja tekstiviestin toiselta yhteistyökumppanilta/ystävältä, joka kiitteli KOLMESTA joulukortista, – joista oikeastaan vain yksi oli ”ylimääräinen”. Hänelle kuuluikin lähteä oppiaineemme kortti töistä ja toinen minulta henk.koht. mutta että kolme! Ja ystävä perheineen, joka sai vain kuoren, olisi oikeastaan ansainnut ainakin kolme korttia.

Ja sitten paistoin neljä joululimppua jotensakin tummanpuhuviksi. Olin tehnyt taikinan kun sisareni tuli käymään, ja siinä dataillessamme ja höpötellessämme leivoin limput ja pistin uuniin, jotta voisin hänelle lämpimäisen antaa kotiin lähtiessään. Oli lämpimäisiä. En antanut. Mutta datailu onnistui. Nyt on systerinkin blogissa lumisadetta. 🙂 Ja projektisuunnitelmankin virittelimme… Hih!

Sitten tein valkosuklaa-riisikakun vietäväksi huomenna Jäälin mummulaan. Sikäli kätevä kakku, että sitä ei paisteta,  en siis voinut sählätä sitäkin. Ohje on Maku-lehden joulunjälkiruokakilpailun voittajareseptin mukaan.

http://www.maku.fi/resepti/riisi-valkosuklaakakku (kuva lehden sivulta) Vielä ei voi tietää miltä maistui.

Muutamia joulujuttuja ehdin vielä kaupungista hakea. Ja ostin itselleni joululahjan. Uuden parfyymin. Syksyn kestänyt vanhojen tuoksujen loppuunkulutus sai nyt riittää. Halusin uuden tuoksun. Laura Biagiottin Mistero di Roma … Ihanaa… Kuinka olenkaan kaivannut jotain uutta, ihanaa tuoksua.

Jouluruukun reseptin lupasin. Söimme sitä tänäänkin. .. ja vielä jäi mökille välipäiviksi (K & M tiedoksi vain :)) . Se on ihanan yrttistä ja juustoista. Makeaa juuresvuokaa. Lyhyellä vegetaristikaudellani tein tätä itselleni aina jouluksi ja sen jälkeenkin. Siinä on siis muistojakin. Ja tällaisena pakkaspäivänä se maistuu lohdulliselle.

Jouluruukku

1/2 kg porkkanoita
1/2 kg lanttua
200 g mukula/juuriselleriä
2 isoa sipulia
1/2 rkl suolaa
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
150 g raastettua mustaleimaista emmentalia

Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita mausteet keskenään. Kaada kerma kattilaan ja vatkaa joukkoon jauho.
Kuumenna sekoittaen. Lisää juustoraaste ja sekoita, jotta juusto sulaa.
Laita kasvisviipaleita, mausteseosta ja kastiketta kerroksittain voideltuun uunivuokaan.
Levitä päällimmäiseksi hieman kastiketta.
Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 175 asteessa reilut kaksi tuntia.
Poista folio kypsentämisen loppupuolella, että ruoan pinta ruskistuu.

_________________________________________________________________________________

Nyt lähden kattamaan Festaan pöydän aattoa varten. Tänä vuonna valkoisella on hopean väriä …

Minullako joulustressi? Höpö, höpö. Joululoma minulla on! 🙂

__________________________________________________

Joulukalenterikuva n:o  22

Hangasojan Petteri

 

3 Comments

 1. Sainpa vinkkejä moneen. Ja teen tuota jouluruukkua sitten joulupäivänä. Olen pitänyt sitä vaihtoehtolaatikkona;), tehnyt useana jouluna.

  Tuo kakku kyllä kuulostaa ihanalle. Ja kiitos datailusta.

 2. ”…vegetaristikaudellani…” (!!) Kestikö kauankin, parahin TT?

  Lienet huomannut, että kommentoin usein blogisi sivujuonteita, ja jätän esim. reseptit rauhaan. Nyt tulee poikkeus: jouluruukkusi vie silmätkin (vrt. kieli) mennessään!

  Omaan joulupöytäämme istahtaa yksi maitotuotteiden johdannaiset hyväksyvä vegaani, kaksi vegaaniuden porteilla mieluusti viihtyvää, yksi pääsiäisen (harvemmin joulun) alla vegetaarihyveisiin pyrkivä ja VAIN yksi ns. sekasyöjä.

  Jouluruukkusi on täsmägurmeeta tällaiselle seurueelle.

 3. Raila, illalla tein vielä mokkamoussekakun, jota saat huomenna. Siitä tuli TODELLA ihanaa. Sitäkään ei paisteta, joten älä huoli, tähän mennessä VAIN joululimput ovat tummahkoja. 🙂

  Koivu, vegekauteni kesti melkein pari vuotta. 1980-luvun alussa lopetin kerralla tupakoinnin, oluen juomisen ja lihan syömisen ja aloitin lenkkeilyn. Laihdutin vuodessa melkein 20 kiloa, 78 kilosta 58 kiloon. Puolet olen saanut takaisin, tupakointia ja oluen juontia en ole aloittanut uudelleen, mutta lihansyöjä olen – ja pysyn. 🙂

  Jouluruukku on Valion klassikkoreseptejä, jota voi kyllä suositella vegaaneillekin jos kerran maitotuotteiden johdannaiset ovat sallittuja.

  Nauttikaapa!

Jokainen kommentti on ilo!

You might also enjoy:

Discover more from Tuulestatemmattua

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading