Erikoisten etunimien bongausharrastuksestani olen täällä Tuulestatemmatun ”sivuilla” kirjoittanut ensimmäisen kerran jo vuosi sitten (klik, klik -) ja helmikuussa uudelleen. Näiden blogitekstien ja opiskelijoille aiheesta puhumisen jälkeen olen saanut  hyviä nimivinkkejä lisää: pari viikkoa sitten oli Kalevan kuolinilmoituksissa Euli. Aika moni siitä minulle sanoi. Suomessa on kastettu kaikkiaan vain yhdeksän tyttöä Euliksi. Aika vähän.Eikä sotien jälkeen yhtäkään.

Sotia edeltävältä ajalta ovat myös kaikki Alut.  Alku on enimmäkseen ollut miehen nimi, tosin muutama tyttökin on saanut nimekseen Alku.  Ekskursiolla jutustellessamme nimistä – muun muassa – yksi opiskelija kertoi törmänneensä veteraanikirjassa Alkuun, jonka toinen nimi oli Mainio. Alku Mainio. Miksei Mainio Alku? Heh!

No tänään törmäsin – pitkästä aikaa – silmäillessäni yhtä väitöskirjaa Uuras Saarnivaaran perheen merkillisiin nimiin. Ei riittänyt että perheen esikoinen sai nimekssen Uuras (s. 1908) vaan koko lapsikatrasta siunattiin mitä merkillisimmillä nimillä: Uuraksen pikkusisko sai nimekseen Odelma Ylevä ja seuraava lapsi oli Syke Sointu (s. 1911). Vuonna 1912 syntynyt poika oli Armo Valo, ja Amerikassa vietetyt vuodet jättivät pappisperheen seuraavien lasten nimiin selvästi jälkensä: Hilkka Inkeri Hyacinthe Bilkis sai varmasti tavata nimeään eräänkin kerran, jotta se tuli oikein kirjoitetuksi. Perheen nuorimmaiset olivat Auvo Aade Valde (1915) ja Maissi Anneli (1916). Riemullista, eikö?

Erikoisia nimiä tiedossa? Kommenttikenttään kiitos 🙂

Muut nimipostaukseni ovat noiden linkkien takana:

https://www.satokangas.fi/blogi/2008/11/erikoisten-etunimien-bongausharrastus/

https://www.satokangas.fi/blogi/2009/02/erikoisten-etunimien-bongausharrastus-2/

https://www.satokangas.fi/blogi/2011/02/erikoisten-etunimien-bongausharrastus-vol-iv/

101

30 Comments

 1. Erikoisia etunimiä luterilaisessa Suomessa, eikö niin?

  Jos Karjala (pakkoluovutettu + Viena + Venäjän Karjala) otetaan mukaan, saadaan pitkä lista erikoisia ja (ainakin) evankelisluterilaista korvaa huvittavia nimiä.

  Koska mainitsemani rajaus epäilemättä sisältyy keräilyysi, en kuormita kommenttikenttää kuin yhdellä nimellä.

  Vienan Karjalassa on miehen nimenä ollut käytössä VARAHVONTTA. Venehjärvellä 1800-l. lopulla elänyt Varahvontta Lesonen lienee meidän miljardööri-Lesosemme (Veikko) sukua.

 2. Rajauksesi on oikea, Koivu. Varahvontta! Kerrassaan mainio. Ja vielä Lesosen suvussa. Varahvontta. Rajauksen ylittämisesi kannatti. 😉

 3. Tuosta Alkusta tuli mieleen, että isoisäni oli kirkonkirjoissa Alku, mutta aina sanottiin, että ”oikeasti” hän oli Aku. Akuksi häntä siis ainakin kutsuttiin.
  Yksi erikoinen nimi muistuu peruskoulusta mieleen: matematiikanopettajani oli nimeltään Pallas. Hän on selvästi se ainoa nainen, jolla tämä nimi Väestörekisterikeskuksen mukaan on. Ehkä se sitten on Pallas Athenen mukaan 😉

 4. Marja, mielenkiintoinen tuo isoisäsi nimen ”oikea” tulkinta. Liekö kirkkoherra tosiaan kirjoittanut sen väärin. Sellaisiakin juttuja on vaikka kuinka paljon…

  Pallas. Olen niin Lappiin orientoitunut, etten osannut ensin yhdistää matikanopettajasi Pallas-nimeä muuhun kuin tunturiin. Tuo antiikin Pallas on varmasti se oikeasmpi innoittaja nimelle. Suomen ainoa? Mielenkiintoista.

 5. Suomen ainoa *nainen*, siis. Miehiä oli toistakymmentä… ehkä ne oli tunturin mukaan nimettyjä. Tai minä kyllä ehkä mieltäisin tunturin feminiiksi kuitenkin. Mistähän sen tunturi muuten nimensä saanut? No nyt eksyin jo harhaladuille.

 6. Pallas? Olen tänään haastatellut nimistötutkimuksen asiantuntijaa elikkäs esimiestäni, joka sanoi, että Pallas-tunturin nimen alkuperää ei ole kukaan pystynyt pätevästi selittämään. Arveli joka tapauksessa, ettei sillä ole mitään tekemistä antiikin tai Pallas Athenen kanssa, ennemminkin saamelaisperäiseksi epäili. Mikä ei kai kovastikaan yllätä. 🙂

 7. Tassapa loistava tilaisuus kysya omien lasteni ”japanilaisia” nimia: Riku (japaniksi: maa), no sina kylla tiedat todellisen syntyperan :0 ja Anri (en tieda merkitysta, mutta olen kuullut japanilaisesta pop laulajasta Anri Kumarista). Itse skarppasin nimen ystavani ystavalta, joka on Lapista kotoisin. Olen kuullut nimea sanottavan myoskin kreikkalaiseksi. Hesassa oli hattukauppa nimelta ANRI, se tuli Anni Rinteen, omistajan nimesta (kavin kysymassa) ja nyt Perussa tuli vastaan koruliike Anri Gold. Mita tiedat nimesta? Ihanaa, kun on oma ”tietokeskus”. Kiitos etukateen…..

 8. Toinen hauska sattuma: mieheni on Robert, aitinsa Edith: pappamme veli Edit Robert. Mista lie Edit Suomeen saapunut?

 9. Hei Irma, jolle vanhemmat osasivat kasteessa antaa nimen joka sopii moniin kieliin – aivan kuin olisivat arvanneet ettei tytär Suomeen jää … 😉

  Riku: Riku on tietysti Rikhardin puhuttelunimi, mutta voi olla myös Gregoriuksen puhuttelumuoto. Ihan kuten Rekokin… Tiedoksi, jos nyt sattuisi lähipiirissä olemaan…

  Anri: se onkin jo vaikeampi. Nimipalvelun mukaan 349 Anria kastettu Suomessa, ja kuusi heistä on miehiä. Kotonani olevista nimikirjoista Anria ei löydy, mutta miksi se minustakin voisi hyvinkin olla saamelainen nimi. Tarkastelen huomenissa.

  Edit on varmasti Amerikan tuliaisia. Edie, Edith menneet sekaisin, tällaisia sekanimiä on Pohjanmaan siirtolaispitäjissä vaikka kuinkka….

 10. No nyt vihdoinkin tuosta Anrin nimestä löytämiäni tiedonmurusia: ei liene yllättävää että alkuperä on tuntematon, mutta on epäilty että se on lyhenne Anitrasta. Anri nimi tulee Suomeen 1940-luvulla. Yksi lähtömuoto voi olla Anna-Riikka nimestä.

  No entäs Anitra nimi? ei saamelaista kuten olin päättelevinäni vaan se on kirjallista alkuperää. Henrik Ibsenin romaanissa ”Peer Gynt” on arabialainen beduiinipäällikön tytär Anitra. Jotta sieltä se Anrin nimi ? … 🙂

 11. Kiitti! Enpas olisi osannut arvatakaan..Lahetan Anrille heti terveiset. Kiitos, etta jaksoit kaivautua asiaan, kaiken muun jouluisen menemisen keskella.
  xoxox, kuten aina…..

 12. Hei. Kreikassa paljon matkustelleena olen kuullut siellä Andri ja Andriaana nimet, ja myös siitä lyhennetyn version Anri. Albaniassa nimi on myös tunnettu.

 13. hm…eipä taida olla nimeni suomalaisten keksimä, äitini bongas nimeni 70-luvulla juuri tuosta kyseisestä helsinkiläisestä hattukaupasta, sitten on arvuuteltu että onx se ranskasta vai lapista…suurin osa anri nimisistä on naispuolisia.Meitä onnellisia on maailmassa n. 3000. Alpeilta nimi tietääkseni on bongattu alunperin, Goastakin löytyi rantakahvila 90-luvulla nimeltä anris cafe.;)

 14. Olen kuullut Mona-Lisa nimisestä naisesta, on vanhemmt mahtaneet fanittaa Leonardo Da Vinciä. 😀 Ja erään tutun lapsen nimi on Sony (tai Soni, en ole varma) Eriksson (tai Ericsson, en tästäkään ole varma 😀 ja Eriksson siis sukunimi), hauska nimi, mutta en itse antaisi lapselle nimeksi puhelinmerkkiä

 15. Puhelinmerkki ei kyllä minustakaan kuulosta oikein mukavalta nimiyhdistelmältä, mutta kiitokset näistä tiedoista. Jänniä juttuja.

 16. Anri -nimestä…
  Rakas pieni tyttäreni sai nimen Anri, koska muistutti kovasti pientä saamelaisvauvaa (?) / menninkäisolentoa syntyissään. Nimen idea tuli kirjasta (suomessa ilmestynyt n. 1940 -l.??) Anri – Tuntureiden Tyttö. On myös sukuni juuret lapissa.
  Japanissa on ymmärrykseni mukaan myös Anri -nimeä kantavia naisia. Japanin sanakirjan mukaan anriyuu tarkoittaa pinnanalaista tjtn sinne päin, ja anriyoku (en ole varma, onko oikein kirjoitettu) tummanvihreää.

 17. Tarkistin faktoja, eli Aino Matilda Viitainoja kirjoitti salanimellä Aino Salla ”Anri, tunturien tyttö” -kirjan, joka ilmestyi vuonna 1945.
  Ensimmäistä kertaa nimi on annettu suomalaiselle lapselle 1920 -luvulla.

 18. Selja, kiitos tästä. Anri-nimen antamisen taustalla näyttää olevan kovin monenlaisia tarinoita. Tarinat ovat mukava. Ja Anri kovin kaunis nimi.

 19. Kiva, että kirjoitit ninmistä! En ole osannut tullakaan tänne takaisin katsomaan keskustelun etenemistä. Laitan heti Anrille tiedoksi! Täällä puolen Lätäkköä usein d+kirjain sujahtaa nimeen, mutta se ei ole ollut vaikea nimenä täälläkään. Kiitos kaikille tiedoista, nyt täytyy lähteä metsästämaan sitä kirjaa. Kyllä olisi hieno synttäsilahja!

 20. Hei Kari K., kiitokset! Siivo Neiti! Hih! Tuo sinun löytämäsi Mainio Alku ei ole sama kuin Haapaveden veteraanikirjassa, mutta siksipä juuri mielenkiintoista…

 21. Kaikki Anri nimestä kiinnostuneet, olettehan löytäneet tämän http://www.anri.com.

  Ja lainaus täältä
  http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=7c6dc6de-cae8-4a61-900d-b802e501e9ae
  (Eero Kiviniemi esittää kirjassaan Suomalaisten etunimet (Karisto, 2006) erikoisen selitysmahdollisuuden nimelle. Vuodesta 1912 on alkujaan Euroopan alppilaaksoissa valmistettu lasta esittäviä puuveistoksia, joihin on ollut merkittynä veistokset tuottaneen yhtiön nimi ANRI (=kirjainlyhennys perheyhtiön perustajan nimistä). (Kts: http://www.anri.com). On mahdollista, että joku on aikoinaan ymmärtänyt veistokseen kaiverretun ANRI -nimen lapsen nimeksi, ja antanut sen nimen omalle lapselleen.

 22. Hei, olen syntynyt 1950 ja nimekseni sain Anri. Isäni kertoi tavanneensa nuorena poikana Petsamossa ollessaan norjalaisen Anri nimisen tytön. Tyttö oli ilmeisen viehättävä, koska jo silloin isäni päätti, että jos hän joskus saa tyttölapsen, sille annetaan Anri nimi. Eikä äidilläni ollut mitään sitä vastaan. Itse olen nimeeni tyytyväinen, vaikka sen kirjoitusasun aina joutuukin tavaamaan.
  T. Anri

  1. Hei, Anri. Kiitos kommentistasi, joka ensin häipyi suodatuksen kautta roskiin, mutta löytyi ja sitten unohdin vastata.

   Onpa kaunis tarina nimenantosi taustalla. Kiitos siitä. Lähetän serkulleni Amerikkaan. Hänen tyttärensä nimi on Anri.

   Tunnelmallista joulunodotusta sinulle pohjoiseen? Sukunimesi ainakin viittaisi sinne suuntaan. 🙂

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You might also enjoy: