Minulla kuukausilla on värit. Huhtikuu on keltainen, joulukuu punainen, heinäkuu keskivihreä. Kuukauden värit määräytyvät  osin luonnon/taivaan sinisyyden mukaan, osin vuotuisjuhlien mukaan. Noin karkeasti ottaen noin.

Usein en tätä värikoodausta tule ajatelleeksi, mutta kun olen tässä vuoden vaihtuessa muisti-kalenteri-bujokirjaani tälle vuodelle koonnut, koristellut, kalenterisivuja raapustellut, washiteippejä sivuille laitellut, on tämä taas tullut esille.

Samoin Oulu- ja Saariselkä-kalentereita tehdessä taustavärejä valitessa tämä juttu on ollut mielessä. Esimerkiksi tämän postauksen artikkelikuva on parin vuoden takainen otos, joka on ollut kalenterikuvanikin (Piispanojan taukotuvalta), on aivan tammikuun värinen, siis sini-harmaa.

Tein pikaisesti Excelissä tällaisen viitteellisen väriliuskan selventääkseni tätä ajatteluani.

Miten sinä? Onko sinun kuukausillasi värit? Ovatko värit yhtään samansuuntaisia kuin minulla? Onko viikonpäivilläkin värinsä?

Minulle myös fyysinen tuntemus on joskus väri. Esimerkiksi ”tunnen” kivun joskus violettina. Mitä tummempi violetti, sitä kovemmin sattuu. Tästä oli kerran hierojani kanssa puhetta: taas kerran olkapäätäni hieroessaan hän sanoi, että sano sitten, kun tuntuu ”liian kipeältä”. Kun kerroin hänelle tästä ”violetista kivusta”, hän totesi asiakkaissaan olevan muitakin, joille kivulla on väri, yleensä kuulemma punainen tai musta. Minulle vastikään toistamiseen koettu vyöruusun hermosärky oli punaista, liki tulista. Hammassäryllä, joista pahimmat ovat nekin olleet kolmoishermosärkyä, on syvään violettiin menevä väri.

Mieliala on joskus musta. Vai onko? – Minulle mielialoissa on hyvin harvoin värejä. Kun on oikein paha ja/tai ahdistunut olo, kaikki vain näyttää harmaalta tai ei miltään, mutta se tunne ei ole värillinen. Helpotuksen väriksi koen keltaisen, ja oikein ison, pulppuavan ilon miellän melkein häikäisevän valkoiseksi. Joskus.

Mitenkäs värit sinun maailmassasi? Kerrohan kommenteissa ja /tai klikkaile ainakin kyselyyn vastauksia. Olisi mukava kuulla, miten muut värien kanssa elelevät.


Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.