Oulun torneja ja julkisivuja -projekti

No nyt aika paljastaa minun viime viikon projektini. Tai siis se versio, jossa nyt olen menossa.

Ensinnäkin oli otettava kuvat: kierrettävä, kuvattava eri suunnista, valon tullessa kohteeseen suunnilleen samanlaisena, ja vasten sinistä taivasta, jotta kuvat olisi mahdollisimman helppo ”syvätä”, – rajata vain rakennus tai sen osa irti taustasta. Säädeltävä kuvat. Etsittävä sopiva taivaskuva.

Soviteltava, koetettava, mikä mahtuu mihinkin, mikä näyttää hyvältä, säädettävä ja rajakohtia putsattava, siirrettävä sittenkin joku toinen rakennus eturiviin tai oikealta vasemmalle tai toisinpäin. Ja välillä aloitettava alusta. Ja käytävä kuvaamassa esim. Valve uudelleen, kuvaamassa Byströmin talo, joka ei sittenkaan sovi tähän.

Saahan se ihminen päivänsä kulumaan näinkin. Kymmeniä tunteja on mennyt tähänkään asti pääsemiseksi. Palapeliähän tämä on — ja siitäpä tulikin mieleeni, että tilaan tästä – tai vähän erimallisesta ja kunhan valmistuu – palapelin. Ja projektini lopputuloksen yritän kyllä myydä (myös) kaupungille. Kuvan koko on oikeasti yli metrin leveä ja siitä voi kyllä tulostaa vaikka seinänkokoisen tapetin ja tarkkuus säilyy. Tässä nettiversio ja pienennetty valtavasti.

Nyt kuvassa on vielä kohtia, joihin en ole tyytyväinen ja jotka häiritsevät silmää. Esimerkiksi aseman ja Hannalan katoilla oleva lumi. Pitäisi saada aikaiseksi sellainen ”vuodenajaton” versio. Monta muutakin juttua vielä vaativat aikaa ja opettelua…

Auttakaapas tekin, ja kertokaa, mikä on huonoa tai onko koko idea äpöstämisen arvoinen. Luulenko vain, että tästä tulee aika hieno? 😀

16 kommenttia artikkeliin ”Oulun torneja ja julkisivuja -projekti”

 1. Kyllä luulosi on nyt oikeaa tietoa, tämä on Hieno! Hyvä matkamuisto Oulussa vierailleelle tai kaukana asuvalla oululaiselle. Jos sen sen verran saan sanoa, hiukan häiritsee tuo Tähtitornin kahvilan katolla olevan rakennuksen kulma, se ei jotenkin asetu minun silmääni. Mutta sehän on vain minun näkemykseni…

  Vastaa
 2. No, on siinä värkkäämistä ollut!
  Hieno siitä tulee.. tuo tähtitornin vinous häiritsee minuakin, joten googlailin hieman ja totesin, että useissa kuvissa se näyttää juurikin noin vinolta 😉 Tosin kaikissa ei. Ja voisiko sitä siirtää hieman vasemmalle, niin pääsisi kauppahalli oikeuksiinsa. Tuomiokirkon torni näyttää siltä kuin se olisi takakenossa, mutta sitä ei taida päästä riittävän kaukaa kuvaamaan (?)

  Vastaa
  • Juurin noin, sekä tähtitornia että kirkontornia vaivaa kuvauskulman tekemä vääristymä. Yritän tehdä niillekin vielä jotain. Ja kyllä: on tässä ollut ja on vielä paljon värkkäämistä, mutta oikeastaan aika mukavaa. Ja tässä projektissa olen oppinut Photoshopin layereistä taas paljon lisää. Ja toistot, toistot, toistot saavat homman sujumaan jo melkein rutiniilla. 😀

   Vastaa
 3. Upea Idea!! Hieno taivas kuvassa. Tuo tarkka syvääminen on taitolaji. Kuitenkin olen Railan kaa hieman samoilla linjoilla. Tähtitornin perspektiivin pitäisi olla eri. Eli siitä pitäisi saada kuva korkeammalta:) Ehkä olisin sijoittanut sen tuon vasemmalla olevan piitkän rakennuksen oikean reunan päälle, jollloin kauppahallia näkyisi enemmän, ei kuitenkaan asemarakennuksen päälle. Tosin eihän ole mitään absoluuttisen oikeaa . .

  Vastaa
  • Taivas on ihanan sininen ja elävä, mutta on siinä yksi paha virhekin: en kerrro. 😉 Kauppahallille monet haluavat näkyvyyttä, ihan hyvä pointti. Ja tosiaankin: kunpa saisi jonkun nosturiauton kaveriksi noiden tornien kuvaukseen. Perspektiivivääristymiä ei nimittäin ole ihan simppeli Photarilla suoristella.

   Syväämisestä on sanottava, että vie kyllä tovin aikaa noiden tornien ja esim. kaupungintalon katon ”aidan” välien ”leikkaaminen”. Hannalassakin oli pieniä ”pitsireikiä” askarreltavaksi. 😀

   Vastaa
 4. Palapeli idea on hyvä, luulisi kaupungin tarrruvan tarjoukseen. Itse kokoilen niitä aina silloin tällöin ja nyt, kun ikänäkö jo vaivaa, niin isot, enimmäkseen yksiväriset osat esim. taivas ovat hankalia. Voisiko siellä olla vielä hiukan enemmän värieroja? Ainakin siinä palapeliversiossa?

  Vastaa
  • Palapelit kuuluvat meilläkin elämään, jouluun varsinkin. Ja mökillä ja kotonakin silloin kun tytär on käymässä.

   Taivaat ja meret ovat hankalia, kyllä. Tässä kuvassanihan on aika ”ilmeikäs” taivas. Katsellaan nyt millaisen sitten palapeliversioon laitan. Mutta joka tapauksessa kiva kuulla, että palapeli-ideani saa kannatusta.

   Vastaa
 5. Eikö Tähtitornin kuvaamiseen saisi hieman eri perspektiivin pelkästään kuvaamalla se silloilta, hieman kauempaa. Toinen vaihtoehto olisi kuvata jostain vastarannalta Radisonin suunnasta 200millisellä, tai pidemmällä, vai onko se valon suunta kynnyskysymys?

  Vastaa
  • Siltojen toiselta puolelta saa suoran tornin. Tai siis sai. Kävin tänään jo ottamassa. Radissonin suunta ei pelitä, tulee puiden oksia mukaan ja se on alempana. Eikä mulla ole kuin 200-millinen. Aika hyvä tuli tämänpäiväisestä. Haluaisin vain auringonpaisteen seiniin. Kyllähän sellaisen iltapäivän lopulla aurinkoisena päivänä voisi saadakin. Hiljalleen parantelen tuota luonnosta.

   Vastaa
 6. Ei kuule, Irma hyvä, kannata hengästyä. Kovin verkkaisesti etenee tämäkin projekti. Ja samalla laajenee. Saapa nähdä saanko koskaan lähellekään ”valmiiksi”.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.