Kiireetön päivä on ollut. Vaikka olen aika paljon puuhastellutkin. Nimenomaan puuhastellut.

Huomenna meillä on viinikerhon maistiaiset. Valitettavasti oli monien päällekkäisyyksien vuoksi järjestettävä vasta huomenna. Siis mun/meidän huki järjestää. Ja kyllä on ollut vaikea päättää teemaa. ”Talvimaisteluksi” sen sitten nimesin. Sellaisia enimmäkseen talveen sopivia viinejä on 3 + 3 ehdolla. Julkistan ne vasta huomenna, koska meillähän maistelut on aina sokkona. Teemaa saatikka viinejä ei paljasteta etukäteen.

Menukin on aika talvinen. Ja sitäkin olen valmistellut etukäteen.

Mm. juuritaikinasämpylöiden koe-erä.

Meriläisen leipomon juuri-pakastetaikinapaketti on ollut jo kuukauden tai pari pakkasessa. Eilen otin sulamaan jääkaappiin, tänään paketin toisesta pussillisesta leivoin ensimmäisen koe-erän. Yhdstä pallurasta tulisi uusipellillinen pizzapohjaa, ja se riitti hyvin neljään sämpylään. Ehkä pikkuisen kauemmin olisi kannattanut paistaa, mutta kyllä nämä hyvälle maistuivat.

Ehkä huomiseen maisteluun kuuluu myös vähän vaalistudiota. Sattuupa sekin huomiselle. Huomenna vasta äänestämäänkin, ihan virallisesti virallisena äänestyspäivänä näin presidentin vaaleissa. Meillä kun vapaus valita myös äänestyspäivä.  Näinä aikoina vapaus valita on arvossaan. Eikä se koske vain päivää, milloin äänestää, vaan nimenomaan vapaus valita ketä äänestää.

Tässä presidentinvaalien aikana – samaan aikaan, kun on väistämättä seurattava sekä Venäjän että USAn presidentti-instituutiota, vaaleja ja vaalivapautta, on tullut mietityksi, kummastelluksi suurvaltojen kansalaisten kohtaloa ja mahdollisuutta (tai sen puutetta) valita valtionpäämiehiä.

Venäjällä, jossa EI ole vapautta valita ja jossa ollaan kaukana mistään demokraattisesta kansanvallasta, presidentti on voinut kahmia diktatorisen vallan itselleen ja aiheuttaa mittaamattoman määrän kaikkea mahdollista pahaa pyrkiessään tsaristisen ajan rajoihin ja kansan alistamiseen kuriin ja kurjuuteen.

Ja sitten Atlantin takana, jossa Amerikka on ”vapauden aatteen” lävistämä, ainakin sellaisena esiintyvä, kansa ehdoin tahdoin ja vapaasta tahdostaan on valitsemassa toistamiseen presidentiksi miehen, joka ei todellakaan ole mikään kunnioitettava, vakaa, viisas valtiomies. Surullista tässä on juuri se, että tämä kertoo amerikkalaisista aika paljon…

Toivottavasti suomalaiset äänestävät, kun kerran on vapaus ja on mahdollisuus valita. Valita viisaasti.

4 Comments

 1. Tulee mieleen 1500-1600 luvulla Ruotsissa valtakunnankanslerina toiminut kaveri,joka sanoi pojalleen:”Poikani,kumpa tietäisit,miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”
  Luoja meitä varjelkoon!

 2. Tässä vielä tuskailen, että ketä äänestäisi. Vapaus valita ehdokkaista ja sitä olisi suotavaa käyttää, olen samaa mieltä kanssasi. Ehkä pitäisi jättää taustalle se epäröintiä aiheuttava syy miksi ei voisi muuten sopivaksi kokemaansa ehdokasta äänestää. Virheetön kun ei kukaan ole. On tässä kuitenkin joutunut tietyissä asiossa kääntämään kelkkansa ja totemaan ettei vaan kerta kaikkiaan voi hyväksyä tiettyjä toimintatapoja ja arvoja joita ehdokkasta tai puolueestansa on tullut luettua tai kuultua. Päädynköhän siihen valintaan jota viime viikon olen pitänyt parhaimpana valintana. Päätös pitää tehdä ennen äänestyspaikalle menoa.

  Jännää muuten näin ohimennen kerrotuna, että sattumoisin eilen valitsin YouTuben soittolistasta kaksikymmentä vuotta vanhan Punainen lanka- ohjelman. Maarit Tastula haastatteli Juicea ja mitenkä sattuikaan siinä Juice perusteli aukottomasti miksi hän ei ole koskaan äänestänyt. Hän oli vakuttava. Juicella on vaikutusvaltaa haudan takaakin.

  1. Huomenta vaalipäivän jälkeisenä aamuna. Jännäksihän se lopussa meni. Ja kahden viikon päästä sitten uudestaan…

   Minä muistan joskus lukeneeni Juicen äänestämättömyyspäätöksestä. Perusteluita en kyllä muista.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.