Koti tuntuu isolta, kaikki hyvin siistiltä, piha vihreältä, sää hyytävän kylmältä, valo paljolta, lapsenlapsi sylissä rakkaalta, kaikinpuolinen liikkumattomuus oudolta.

Kotiuduimme eilen kymmenen jälkeen, – nyt päällimmäisenä tunne, että olipa helppo, aurinkoinen, liikkuva, lämmin, monenlaista tarjonnut, huoleton, herkullinen, paljon kulkemisen viikko.

Kuvasatoa olen alkanut hiljalleen purkaa, pyykit jo pesty, ensiapu puutarhalle annettu, ja ruokaakin eka kertaa viikkoon kokattu.

Kertauksena, tiivistettynä, viikon anti. Tuokiokuvia, mielikuvia, tunnelmia, iloja…

Lauantai – hotelli ja tutustuminen kaupunkiin, viinimessut, vesisade, merikrotti.

SunnuntaiSplitin keskusta. Tutustumien kaupunkiin paremmin, Diocletianuksen linnoitus, puistoja, rantoja, rantapromenadi, satama, kimmeltävä meri, valkoiset laivat, komeat jahdit. (Terassi ja ukkonen).

Maanantai
patikka Marjan-kukkulalle, monenlaisia polkuja, hienoja näkymiä merelle, hiljaisuutta, linnunlaulua, pieniä näkymiä, mukavia polkuja ja Bene-ranta ja sen kahvila-ravintola. Illan lämmössä Riva – rantabulevardi ja gelatoa (italialaista jäätelöä). Italia-vibes!

Tiistai
kaupungissa, torilla ja kauppahallissa, rannalla, paikallisten kanssa kaupungissa, arjessa mukana ja keskenään illallisella. Aurinkoa, merta ja uimista. Diocletianuksen linnoitus, katedraali, krypta ja peristyylipiha. Hautausmaa ja piipahdus Marjan-kukkulan näköalatasanteella. Juhlaillallinen burrata ja mustekalarisottoa – ravintolassa, joka ei hevin unohdu.

Keskiviikko
– retkipäivä. Vuokra-auton nouto (naapurikadulta), retkelle kohti Thorigia, pikkukylien kautta motarille, ja keskipäivän tunnit kulkien, kävellen, historiallista keskustaa katsellen, venetsialaista arkkitehtuuria ihaillen, aurinkoa, Saint Lorenzin katedraali, espresso keskusaukiolla, italialainen tunnelma, linnoitus, meri, lisää idyllisiä kujia ja kulkemista, kaksi kertaa päivässä huippuruokaa.

Torstai
patikkapäivä. Krkan kansallispuisto, hiljainen metsä, hiljaa virtaava vihreä joki, vähän kulkijoita, kävelemisen helppous ja ilo, lämpö, aurinko, linnunlaulu ja perillepääsy, ennennäkemätön vesiputous, putoukset, turismista huolimatta iso juttu, uintia. Takaisin kaupungin lempeään historialliseen sykkeeseen.

Perjantai
meripäivä. Katamariinilla Hvarin saarelle. Lisää historiaa, luontoa, kulkemista, aurinkoa, hyvää ruokaa, kapeita kujia, linnunlaulua, kimmeltvää merta ja entistä enemmän lämpöä.

Lauantai 
– kotiinpaluun päivä. Vaikka ei oikeastaan olisi huvittanut, oli jätettävä Split, oli lennettävä Kroatista Helsinkiin, odotettava pitkään konetta Ouluun, jonne kuitenkin hyvä palatakin.

Viikon Splitin lomaan mahtuu paljon, monenlaista. Heti aluksi totesin, että monin tavoin loma siellä vertautuu Madeiran Funchaliin.

Elämää ja oloa keskellä paikallisten elämää, ei pelkkää turistirantaa, lidoa, biitsiä tai kesälomakeskusta. Kaupungissa on vilkas vene- ja laivasatama, risteilyaluksia, vanha historiallinen keskusta, lempeä, lämmin, merituulen vilvoittama ilmasto, sadekuuroja, puistoja ja kauniita puutarhoja. Ja pienen matkan päässä upeita patikkareittejä, vuoria, luonnonpuistoja.4

Eikä Kroatiakaan ole enää halpa. Vuodenvaihteessa siellä on siirrytty euroon, ja ehkä juuri sen myötä hintataso – ainakin matkailijan tarpeiden kannalta hyvinkin suomalaista tasoa. Autonvuokraus ja bensan hinta (95E oli 1,32 €) olivat halvempia, samoin vihannekset, hedelmät, viini halvempia, mutta ravintolaruoka ja taksi lähes Suomen hinnoissa. Ravintoloihin ja ruokaan palaan ehkä huomisessa postauksessa…

Tänään kotiruoan äärellä mietimme Splitin top 10  -listaa lomailijan, ja erityisesti meidän, kannalta.

  1. Ennenkaikkea monipuolisuus – ei pelkkä rantaloma
  2. Lyhyt matka ( 3 t. Helsinki – Split)
  3. Meri
  4. Paljon hyviä reittejä käveltäväksi sekä luonnossa että kaupungissa
  5. Lukematon määrä hyviä ravintoloita
  6. Leppoisa, kiireetön tunnelma
  7. Sää – aurinkoa, muttei tukahduttavaa hellettä
  8. Historiaa ja luontoa
  9. Hotelli ja sen sijainti
  10. Enimmäkseen turistimyönteistä palvelua

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You might also enjoy: