Lokakuussa yhdessä valokuvaushaasteryhmässä on aiheena oranssi ja kurpitsa. Ryhmän haasteessa on aina tavoitteena myös ko. värin ja hedelmän tai kasviksen symbolisen merkityksen esille tuominen. Nyt oli siis yritettävä saada aikaan/tehdä kuva, jossa oranssi hahmottaa lämpöä ja nautintoa ja kurpitsa edustaa suojelua, lämpöä ja hyvinvointia.
Kauaa minun ei tarvinnut miettiä, millaisen kuvan rakentelisin. Semminkin kun viime viikolla ystävien luona saimme lämmintä, nautittavaa myskikurpitsakeittoa ja kun hyvä ruoka merkitsee ainakin minulle myös ”suojelua ja hyvinvointia”. Niinpä olen roudannut kaupasta muutamankin kurpitsan, onhan nyt niiden sesonkikin.
Minulla on muutamia ”omiakin”, tykättyjä kurpitsakeitto-ohjeita, mutta varsinkaan ”Paahdettu myskikurpitsakeitto” (niin hyvää kuin se onkin) ei nyt oikein sovi nykyiseen ruokavaliooni, joten tein torstain sopan ystävien antamalla ohjeella (kiitos, EH). Käytin myös ohjeessa mainitun ´bonuksen = tulisuuden lieventäjän eli pienen purkillisen kookosmaitoa. Keitto maistuu lievästi tuliselta, mutta ei missään tapauksessa ole poltteleva.
Fetaa murustelin keittoon vähän turhankin runsaasti, mutta olihan kylmä fetamuru kuumassa keitossa oiva lisä.
Ohje näyttää pitkältä, mutta on lopulta vallan simppeli. Kokeilehan viimeistään Halloween-viikonloppuna. Alkukeitoksikin sopii hyvin.
Lähi-idän mausteinen myskikurpitsakeitto
- 1 myskikurpitsa
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 isoa porkkanaa, palasina
- 2-3 varsisellerin vartta, palasina
- 3 rkl oliiviöljyä
– hienonnetut sipulit ja muut kasvit kuullotetaan öljyssä n. 10 min
Sopivan kokoinen myskikurpitsa kuoritaan ja paloitellaan ja lisätään kattilaan yhdessä mausteiden kanssa. Jatketaan kuullottamista n. 15 min.
Mausteet:
- 1 rkl juustokuminaa
- 1 tl kanelia
- n. 1 tl savustettua paprikajauhetta
Kun kurpitsa on hieman pehmennyt lisätään:
- n. litra kiehuvaa vettä
- n. 2 tl suolaa
- mustapippuria
- 1 rkl chilitahnaa
- 2,5 dl punaisia linssejä, huuhdottuina
- 1 kasvisliemikuutio
– annetaan hautua hiljalleen 25 min.
– surautetaan sileäksi ja maustetaan:
- 1 rkl hunajaa
- 2 rkl sitruunanmehua
– jos keitto on liian tulista, voi lisätä purkillisen kookosmaitoa
Yrttiöljy
- n. 3 dl tuoretta basilikaa, korianteria ja lehtipersiljaa
- ¾ dl oliiviöljyä
- n. 1 rkl sitruunanmehua
- ripaus suolaa
– surautetaan tasaiseksi. Pirskotellaan keiton pinnalle lautasella. Voi myös murustella fetaa ja/tai ripotella savumanteleita ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Annoksesta tuli niin paljon, että kahden päivän keitot jäi pakastettavaksi. Syksyn ulkoilulenkeiltä palatessa tämä on hyvä ja helppo lämmittää.