Viinipäiväntasaus? Mitä ihmettä? – Olen joskus (Viini-lehdestä? Viinitollon kirjasta? Jostain ruoka-viiniblogista? Any way,) jostain ohimennen siitä lukenut. Ja eilen illalla silmiin sattui Hellanjaviinilasinvälissä -blogista, johon aina satunnaisesti törmään, että tämänvuotinen *Viinipäiväntasaus* on juuri tänään 10.4.
Siitäpä (ja yhdestä valokuvaajien ruokakuvapostauksesta) nappasin idean: vietetään tänään teemapäivää! Koska tälle päivälle ennustettiin (ja ”lupaus” on todella pitänyt) surkeaa ulkoilukeliä, ei ollut mitään intoa lähteä ladulle, semminkin kun oli oikeasti asiaa Ivalon rautakauppaan ja apteekkiin, eikä Kuukkelia monipuolisempi, parempi ja huokeampi ruokakauppa ollut huono houkutin sekään, joten käytetään päivä ruoalle ja viinille. Siispä kauppalappuun myös pikkupullolliset viiniä ja ruokatarpeita tätä haastetta varten.
Ivalon Alkon valikoimat eivät ole – varsinkaan pienten viinipullojen osalta – kovinkaan kummoiset, mutta löysimme yhden samppanjan, yhden valko- ja yhden punaviinin. Haasteessa on ideana, että hyvästellään punaviinit, huuhdellaan ne alas samppanjalla ja siirrytään kesäisiin valkoviineihin.
Pikkuisen tuo järjestys ja viinien määrä kahden hengen mökkipäivälliselle oli haaste. Semminkin kun jo Oulussa olin hankkinut tänne, juuri tälle päivälle ankkaa ja Juniorin suosituksella sille sopivan punaviinin, sekä bongannut uuden Philadelphia-tuorejuuston, joka houkutti kokeilemaan sitä luomuherkkusienten kanssa.
Nämä olivat siis valmiina.
Ja nämä pikkupullolliset tänään ostettiin.
Päivän ohjelmahan meni lopulta (karkeasti ottaen) niin, että käytin aamupäivän reseptien ja viinien etsimiseen, haastoin viinikerhomme jäseniä mukaan virtuaalimaisteluun, kävimme Ivalossa, iltapäivän kokkailin ja illansuussa oli aika tasailla… 🙂 Koko päivä ihan vaan ruoan ja viinin parissa. Ei mitään liikuntaa, ei ulkoilua, ei hyödyllistä puuhastelua, vaan keittiöhommissa tavalla taia toisella koko päivä. Harrastellen kuitenkin.
Lopulta poikkesimme ohjelmasta: ensinnäkin nautimme heti aluksi, alkuruoan kanssa samppanjaa. Martellin Prestige -samppanja on todella hyvä, hinta-laatusuhteeltaan oikeinkin kelvollinen. Alkuruoaksi paistoin croissanteja (jotka ovat minusta yleensäkin yksi parhaista samppanjan kumppaneista) ja täytin ne salaatilla, hipaisulla wasabia, teelusikallisella majoneesia ja savulammasviipaleilla.
Mehän sitten jätimme siirtymättä valkoviiniin, pikkupullo jäi jääkaappiin, ja avasimme kuin avasimmekin ison punaviinin, joka oli täsmäviini Confit de Canardille (ankankoivet purkissa). (Oulun Sokoksen Herkusta pääsiäisen alla ostettu tarjouksesta. 🙂 )
Tein oheen valkosipuli-kermaperunoita (milloinhan edellisen kerran? – 20 vuotta sitten?) sekä luomuherkkusieniä tryffelituorejuustolla! Niin ja vielä täytetyt pikkupaprikat: täytteenä sinihomejuustoa ja fetaa. Olihan hyvä kokonaisuus!!
Ankalle on usein suosituksena pinot noit tai voimakas, täyteläinen riesling, mutta tämä chianti oli uusi, tutustumisen arvoinen, ”pyöreähkö” sangiovese-viini, joka pärjäsi ankan rasvaisuudelle kerrassaan mallikkaasti. Kannattaa muistaa San Cirino! Voisin tarjoilla myös esim. prosciuttopizzan kanssa.
Viinitasauspäivähän ”kuuluisi” päättää valkoisella, kohottaen malja tulevalle:
Kohota punaisella malja menneelle, puhdista aistit samppanjalla ja kohota valkoisella malja tulevalle. Nauti viinit ruoan kanssa. ..
Mehän olemme vielä kiinni menneessä, ja onhan täällä mökkimaisemissa vielä vahvasti ”punaviini”-vuodenaika, joten chiantin loppu nautittiin juusto-lakritsilautasen äärellä. On unohtunut koronat ja muut kurjat jutut! Mökkikuplassa kokkaillen, hyvin syöden ja viinistä nauttien, huomista hiihtokeliä jo odotellen …
Ooh, it´s a wine o´clock!
Yläjuoksulla vietettiin vapaapäivää hanslankarin ja työmaakokin hommista. Aamusella kolasin koko tieni ja saatuani valmiiksi, alkoi kunnon lumipyry. Murjotin sitten aikani sisällä (olin haaveillut lumikenkäretkestä), syöden edellispäiväisen lihakeiton lopun. Paremman puutteessa kävin sitten siivoilemaan piipun muurauksen jälkiä ( se homma jatkuu vielä ensiviikolla). Mökkipäivänä sitten jatkuikin, aina harkitessani ulkoilua, alkoi pyry uudelleen. No ehkä huomenna…
Miten laitoit ne sienet ja juuston?
Eilen todellakin oli surkea keli, harmi ettet vapaapäivänäsi päässyt tunturiin kenkäilemään. Tänään sitten? Tosin tuulee, mutta ainkain aamupäivän paistanee? Piakkoin tästäkin ladulle.
”Tryffeli-herkkusienet”
(jos mahdollista niin kannattaa ostaa pieniä luomuja (oli Ivalon Prismassa eilen) tai ruskeita herkkusieniä (ovat napakampia kuin vaaleat. Niitä on ollut Kuukkelissakin). Nuo luomut on aika pieniä joten en edes pilkkonut niitä. Kasarin pohjalle 2 rkl oliiviöljyä ja 2 silputtua valkosipulinkynttä, 2 – 4 salottisipulia, jotka kuulotetaan, sitten vähän lisää öljyä ja sienet mukaan. Hiljaisella lämmöllä ehkä kymmenkunta minuuttia, ja sitten 1/3 pkt juustoa mukaan ja vielä vähäksi aikaa hautumaan. Hyvä lisuke oli, sopii monelle. Muhennoksen tai keitonkin voisi tehdä samoilla aineksilla, nesteeksi kanalientä ja ruokakermaa?