Menneessä maailmassa

Minä se kävin eilen iltayöstä kuvaamassa revontuliakin!

Sattuipa nimittäin niin, että taas kerran illan koneella istuttuani, päätin kymmeneltä siirtyä takkahuoneeseen kutomaan ja kuuntelemaan yhden äänikirjan loppuun, jotta uni olisi rauhaisa ja ylipäätään tulisi. Kun kirja sitten yhdentoista aikoihin loppui, vielä vilkaisin luurista viimeiset ”hälytykset” ja olihan siellä ”Auroras” -merkki. Ei muuta kuin pyjama ja kylpytakki päällä pihalle varmistamaan, että onhan näin? – Ja kyllä, siellä on lupaavia vihreitä juovia, tähtitaivas joskin hieman liian kirkas kuutamo. Ei muuta kuin pakkaamaan toppaa ylle, etsimään kamera, oikea objektiivi, jalusta ja hiljaa ulos, jottei Pehtoorin unet turhan päiten keskeydy.

Ja sillä samalla hetkellä kun kujan kääntöpaikalta löydän hyvän kuvakulman ja tarpeeksi valottoman nurkan, niin pilvenlonka peittää sen ainoankin vihreän. Päätän jäädä hetkeksi odottelemaan, turhan pitkäksi hetkeksi: unentulo samoin kuin revontulet olivat tipotiessään!

Huomiseksi on kyllä luvattu sekä selkeää pakkasiltaa että revontulia, ennustemittarit näyttävät 4/5. Ehkä siis huomenna.

Lyhyen ja huonosti nukutun yön jälkeen kuitenkin kuudelta ylös ja lähdimme kaksistaan ”kierrokselle”. Haimme tulppaanit ja Runebergit molempien äideille kaupungista ja huurruttelimme ensin Jääliin. Keittelin kahvit ja sitten juttelimme menneitä, oikein muistiinpanoja tein ja nyt on Pehtoorin sukupuu parin sukupolven taakse myös äidin puolelta suunnilleen hahmoteltu. Paljon tiesin, mutta myös jotain mielenkiintoista uutta tietoa tuli ja ennen kaikkea nyt tiedot ovat tarkempia ja järjestyksessä.

Löytyipä ”sukuperimästä” syy (tai siis ansio) Pehtoorin siisteille vaatteille (”berberi piti olla jo pienenä”) ja tyttären yksinlauleluille (neljäs serkkunsa on ollut oopperalaulaja Michiganissa 😉 ).  Samalla anopin urakehityksen etapit (16-vuotiaana Tuomiojan Asemaravintolaan töihin ja siitä sitten parin mutkan kautta Oulun uuden Sokoksen astia- ja kodintarvikeosastolle) tuli pistettyä paperille.

Kaksi isoa kenkälaatikollista otin kuviakin kotiin, aikeena parhaita niistä skannailla tässä jossain välissä, vaikka oman äidinkin (tosin albumeissa olevat) kuvat ovat vielä osittain läpikäymättä. Pehtoorin kanssa tuossa pitkä tovi kuvia katseltiin, ja minullekin Rahkolan suvun kasvot vuosikymmenien takaa tulivat tutummiksi.

Tässä toinen miehistä (ei tiedetä kumpi :D)  on Pehtoorin papan veli, joka muutti Ylivieskasta Amerikkaan. Löysinpä äsken My Heritage -tietokannasta tämän Jacobin tyttärentyttärenkin.

Ja tässä sitten äiti ja poika! Kyllä on anoppi sporttinen: ihan samanlaiset verkkarit oli minullakin 60-luvulla. Ja tennarit.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Menneessä maailmassa”

 1. Vai Tuomiojan asemaravintolaan! Ei ole ihan hetkeen junat siellä enää pysähdelleet.

  P. on selvittänyt sukujuuriaan (ja siinä samalla minunkin) jo kovin pitkälle. Aloitti kesällä 2012, kun esikoinen oli tulossa ja oma historia alkoi kiinnostaa. Nyt on päässyt My Heritagen avulla jo niin pitkälle kuin on mahdollisuus päästä. Tämän päivän sankari, Runeberg, tuli myös sukupuussa vastaan, kun tarpeeksi kauas mentiin Hidas, mutta mielenkiintoinen harrastus, jota nykyajan välineet auttavat.

  Vastaa
  • Ei ole pysähdellyt. Anoppi kyllä muisti ja osasi tarkkaan kuvailla millaista siellä oli. Ensi kesänä ajateltiin mennä ajelemaan niille huudeille ja katselemaan paikkoja. Jos P. kerran on tutkinut sinunkin sukujuuriasi ja ne ovat osaltaan Ruukissa/Paavolassa (eikö?) niin pianhan te voitte Pehtoorin kanssa ryhtyä puhuttelemaan toisianne sukulaisiksi. Neljänsiä serkkuja? 🙂

   Sukuselvitykset vievät mennessään. Minun vanhempieni suvuista on aika hyvät sukuselvitykset tehtykin, joskin ne on jääneet vain luetteloiksi, joten vähän olen varsinkin äidin puolen sukua minä koettanut selvittää. Ja onhan näissä sukuasioissa aina jänniä juttuja, luurankoja kaapeissa ja yllättäviä yhteyksiä. 😀 Eilen meni taas yli puolenyön ja jopas löytyi jo paljon uutta (varmastikin myös anopille) tietoa. Historioitsija nauttii menneessä kulkemisesta.

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.