Asiat etenee hiljalleen

Niin olen ollut reipas tänään, että!

Ja merkillisen keposesti, helposti ja hopusti on hommat sujuneet. Monenlaista.

Tänään tuli palapeli! Oulun kauniit vanhat rakennukset Vol. 1.

Aika tyytyväinen olen siihen.

Samoin postikortteihin, joita tilasin ensimmäisen satsin vähän kuin flyereiksi. Mainoslehtisiksi. Ja tänään sain jo yhdestä paikasta lupauksen ottaa kortteja myyntiin – vaikken edes tyrkyttänyt.  Ja sain myös suosituksen ja hyvän vinkin siitä, mihin ottaa kaupungilla yhteyttä, että pääsisin neuvottelemaan mahdollisesta yhteistyöstä tämän projektini kanssa. Niin olen innoissani.

Kampaajallakin kävin. Vähän turhan lyhyeksi meni, mutta keventäähän se ilmettä. Ja kasvaahan se. Kampaajan kanssa puhuimme taas ruoasta ja kakuista. Kerroin Pehtoorin leipomasta päärynäkakusta, joka on siis gluteeniton ja juuri sellaisia kampaajani tarvitsee, ja kun muualtakin on tullut paineita reseptin julkaisemiseksi, niin Pehtoorihan sitten laitteli aineslistan paperille ja kertoili miten kakun oli tehnyt. Ohje on alunperin jostain italialaisesta ruokaohjelmasta.

Kuva kakusta täällä. Ja ohje alla.

Pehtoorin päärynäkakku

300g päärynöitä (2 kpl)
225 g mantelijauhoja
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl manteliöljyä
½ tl suolaa
1 tl kanelia
½ dl oliiviöljyä
1 dl juoksevaa hunajaa

         Pinnalle mantelilastuja

Laita uuni lämpenemään 160 C.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Raasta päärynä – kuorineen.
SekoIta keltuaiset, oliiviöljy, hunaja, raastettu päärynä ja manteliöljy. Ei tarvitse vatkata eikä vauhdittaa.
Sekoita kuivat aineet ja lisää edelliseen.
Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto.

Laita taikina voideltuun irtopohjavuokaan, pinnalle mantelilastut  ja sitten uuniin. (160 C, noin tunti.)

Anna jäähtyä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.

Laitanpa tähän yhden toisenkin gluteenittoman kakun ohjeen. Sitä on meillä ollut tarjolla usein. Itse asiassa taitaa olla ainoa makea gluteeniton vaihtoehto, jota olen lakkiaisiin, kastajaisiin, etc. koskaan leiponut. Tätä kyllä syövät mielellään sellaisetkin, joille olisi tarjolla suklaakakkua tai melkein mitä vaan. Kaikille käy.

Manteli-marenkikakku

Pohja

6 kananmunanvalkuaista
3 dl mantelijauhetta
2 dl sokeria

Kreemi

6 kananmunankeltuaista
1½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa
100 g voita

1 pussi mantelilastuja

Kuumenna uuni 170 asteeseen. Voitele kaksi kakkuvuokaa (halkaisija noin 23 cm). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita vaahtoon mantelisokeriseos. Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan.

Paista pohjia uunissa noin 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Irrota varovaisesti reunoista ja kumoa. Tee sitten kreemi. Sekoita keltuaiset, sokeri, kerma ja voi teflonkattilassa. Lämmitä seosta hellalla koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan, ota heti pois liedeltä ja jatka sekoittamista vielä hetki. Anna jäähtyä.
Kaada puolet kreemistä toisen pohjan päälle,
nosta toinen pohja sen päälle ja kaada loput kreemistä sille.

Koristele paahdetuilla manteleilla.

10 kommenttia artikkeliin ”Asiat etenee hiljalleen”

  • Hei, kiitokset innostuksesta! 🙂 Valitettavasti ei vielä mistään. Mutta ilmoitan heti kun olen saanut tingattua isomman erän ostamisella vähän alennusta hintaan. Edes vähän. Jos/kun saan toimitukset toimimaan olisitko sinä (ja kenties muutkin) kiinnostunut 500 vai 1000 palan pelistä?

   Vastaa
 1. Iso kiitos gluteenittomien kakkujen resepteistä Sinulle ja Pehtoorille myös! Käly (mm) on gluteeniton ja joskus olisi mukavaa tarjota jotakin uutta. Liityin jopa johonkin gluttnitonryhmään, mutta siellä on lähinnä leipäohjeita.
  Hieno on palapelikin, niin ja kortit myös!
  Aurinkoiset terveiset Salosta. Alkaa kevätmieli hiljalleen kohota ja minä heräilla talviunilta. Lunta on enää varjokohdissa ja metsän reunoilla. Mökillä järvi vielä sunnuntaina jäässä, mutta rannoille jo sulaa.

  Vastaa
 2. Oleppas hyvä vain. Pikkuisen nyt eilistä postaustani korjasin ja täydensin kun kondiittorimies lisäili tietoja.

  Kyllä olette kevääntulossa kovasti edellä… hyvää heräilyä talviunesta!

  Vastaa
 3. Näyttää hyvältä palapeli. Hieno tuliainen Oulusta. Ja kakku…mitä mieltä Pehtoorin kanssa olette, sopiiko myös täytekakkupohjaksi? Voiko kostuttaa ja laittaa täytettä? Hillat kaveriksi…?

  Vastaa
  • Yhdessä täällä pohdimme, ja päädyimme että ei ehkä täytekakkupohjaksi. Se on niin ”raskas” ja mehukas että ei siksi oikein sovi. Ajattelen, että ehkä voisi kuorruttaa kermavaahdolla. Ilman täytettä ja kostutusta, siis sellainen ”hybridi”. Kuivakakun ja kuorrutetun kakun yhdistelmä?

   Ja joo, palapeli voisi olla hyvä tuliainen tai lahja entiselle oululaiselle… Tai – vaikka kenelle palapelifriikille. 😉

   Vastaa
 4. Luulisin, että 500 palaa olisi sopiva, näkee tehdä mökin kattovalossakin(harjoittelen monitehojen käyttöä, ei ole vanhaksi tulemista)

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.