Oulun taloja

Nyt on pitkän aikaa, ainakin koko talven, ollut sellaista että maanantai on kodinhoitopäivä: siivousta, pyykkiä, erinäisiä järjestelyjä ja niin se on ollut tänäänkin. Pitkälle iltapäivään oli oikein tylsä ilmakin, pakkasta ja pilvistä, joten annoin itselleni luvan pysytellä sisällä, mutta aurinko mokama jo neljän tienoilla paistoi oikeinkin komeasti. Onneksi päätin lähteä kaupungille tepastelemaan.

Uutta ja vanhaa Oulua katselin, kuvailin.

Koko aseman seutu ja Rautatienkatu on sekin valtavan myllerryksen ja rakentamisen alla. Vastikään valmistut iso korkea, valkoinen, rantalomakohteen hotellin näköinen talo, viehättää jotenkin minun silmääni, ja siinä on kaupungin kauneimmat paloportaat.

Hoksasinpa, että vanhan Arlin (myöh. Oskarin kellari)  ja matkustajakodin tai Tullihotelli  tms. talon paikalle (hirmu nopeasti) tehdyn uuden kerrostalon alakertaa tulee iso Asia Market. Siis ihan asemaa vastapäätä Nyt kun Hallin pieni aasialaisten ruokien kauppa on sekin pois, niin pitänee käydä tutustumassa tuohon uuteen.

Vanhaa Oulua edustakoon tämä yksi Oulun komeimmista rakennuksista, jota ei vain tahdo koskaan hoksata. Ossuuskaupan  konttori, sauna, leipomo ja makkaratehdas (tai ainakin varasto), pihapiirissä suutari ja satulaseppä  – mitä kaikkea siinä on sotien välisellä kaudella ollutkaan. Mitähän siinä nyt on? Asuntoja ainakin, mutta mitä muuta? Rakennus on takaakin todella hieno. Se on jo 110 vuotta vanha. Eikä tarvi purkaa homevaurioiden vuoksi.

Ja laitanpa tähän vielä sen minun viikonloppuna aloittamani maapallo-projektin ensimmäisen valmiin kuvan, jonka laitoin jo Vastavaloonkin.  Tämän nimi on ”Maailma radaltaan”.

6 kommenttia artikkeliin ”Oulun taloja”

  1. Hienot on todellakin nuo kierreportaat. Tulee niin harvoin käytyä kaupungilla nykyään, ettei edes tiedä noista uusimmista rakennuksista, noh, ehkä joitakin olen nähnyt . Maailmanlopun meinkin tuossa kuvassasi. Toivottavasti se jää tuon kuvamanipulaation asteelle:) Ideaa voisi yrittää työstää pienemmässä mittakaavassa, esim. Oulun kaupunki tulvaveden huuhtelemana . .

  2. Autsh!Toivottavasti en ole tuon puhalluksen kohilla…menossa ulos pallolta…Hieno kuva kuitenkin,kiitos!
    Täällä pohjoisessa on ollut upeita aurinkopäiviä,revontuliöitä,pakkasta ja kuitenkin hyviä hiihtokelejä,että nyt ne plussa-asteet voi jo unohtaa.Lapin talvi näyttää parastaan-onneksi!Kevät on ihmisen parasta aikaa!

    • Nyt olisi kyllä hienoa olla pohjoisessa – niin kuin usein kymppiviikolla ollaankin. Nautihan sinä, ja nautitkin. Onneksi täälläkin on komeita päiviä ollut ja tulossa. Parempia kuin lösö. 😉

  3. Mitäs tähän muuta kuin, Wow! Maapallosta tulee mieleeni ulkosuomalaiset, jotka ovat pitkälle lentäneet, joskaan ei ihan avaruuteen. Kaupunkikuvissa ja rakennuksissa olet ihan eto mimmi!

    • No mutta kiitos kaunis. Ulkosuomalaiset sinkoutuneena maailman ääriin? Sitä en ollut tullut ajatelleeksikaan. Tiedätkös, kesällä olisi Virossa viikon valokuvauskurssi nimenomaan arkkitehtuurikuvaukseen liittyen … kyllä houkuttaisi lähteä oppimaan ,,,

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.