Miksi Oulu on ”Valkea kaupunki”?

Oulu on Pohjolan Valkea kaupunki. Onhan se. Aina välillä kysellään, että miksi niin sanotaan?

Nyt kysymys oli esillä Facessa, ja koetin kertoa (kuten olen eräänkin kerran virallisemmissakin puitteissa koettanut), että Oulu valkeana kaupunkina liittyy erityisesti siihen, että kaupungista haluttiin sodan jälkeen, jälleenrakennuksen myötä, tehdä arkkitehtuuriltaan, yleisilmeeltään valkea. (Esim. Valkealinna keskustassa).

Lisäksi Nallikarin valkeat hiekkarannat ovat osa valkean kaupungin imagoa, mistä kertoo se, että lukuisat norjalaiset kesävieraat kutsuvat nykyisinkin Nallikaria Pohjolan Rivieraksi.

Ja ihan varmasti valoisat kesäillat ja -yöt ovat yksi syy sille, miksi Oulu saa kantaa nimeä ”Pohjolan Valkea kaupunki”.

Eihän Oulun ”valkeus” tai edes vaaleus ihan helposti kaduilla kulkijalle näy, mutta kun avaa silmänsä, niin todellakin: Oulu ON valkea (tai ainakin vaalea koko keskustan rakennuskannaltaan).

Oulun valkeus näkyy kaupunkikuvassa aika hyvin, varsinkin mereltä ja ilmasta katsottuna. Esim. tässä Matkailutoimiston kuvassa (vuodelta 2005), joka on myös toimittamani ”Oulun vuosisadat (1605 – 2005)” -kirjan takakannessa. Ja nimenomaan viime sotien jälkeinen rakennuskanta on tuota ”valkeaa”.

Eilisellä ja tämän päiväisellä aamulenkillä, melkein juosten, otin muutaman kymmenen, itse asiassa parisataa, kuvaa Oulun keskustan kaduilta. Vauhdissa, enemmälti sommittelematta… Kuvat siis ”juosten kus.. eiku kuvattu”.  Koetin hakea nimenomaan katunäkymiä, joissa on rakennuskantaa sotien jälkeisilta vuosikymmeniltä, – 40-, 50-, 60- ja vielä 70-luvultakin. Ja kyllä minä näin Valkean kaupungin.

Ensimmäinen kollaasi tältä aamupäivältä

Ja toinen eiliseltä.

Kuvat eivät kummoisia, mutta kertonevat ”Valkeasta kaupungista”. Tällaisena kesäpäivänä myös sinivalkoisesta Oulusta. Niin kirkas ja kuulas oli taivas aamusella.

Kuvakollaasien kuvat yksitellen, isompina nähtävissä täällä. Ja edelleenkään eivät mitään valokuvauksen taidonnäytteitä…

KLIKS – Oulu – Pohjolan Valkea kaupunki

6 kommenttia artikkeliin ”Miksi Oulu on ”Valkea kaupunki”?”

 1. Pakko uskoa, kun valokuvasikin sen kertovat. Kovasti valkoista on rakennuskanta täällä Oulusa! Hienon tummaksi käsitelty (polarisaatiosuotimella?) taivas tuossa Valkelinnaa esittävässä kuvassa.

  Vastaa
 2. Ei ollut polarisaatio- eikä mitään muutakaan suodinta. Kirkas, kuulas pakkaspäivä isolla aukolla, pienellä isolla ja myötävaloon. Ja sitten hieman LR-säätöä, kontrastia erityisesti. Siinähän on tummat osat muutenkin aika ”tukossa”, mutta tykkäsin tehdä noin.

  Vastaa
  • Niin mielelläni kuin haluaisinkin, Oulu ei enää vastaa kuvaani ”valkeasta” kaupungista. Olen ehkä jo liian vanha (82 v.) ja asun liian kauan erossa kotikaupungistani (65 v.)Niin usein, kuin vain mahdollista käyn Suomessa mutta näen että muihin Suomen kaupunkien uuteen architektiin se on yhtä ja samaa. Skyliners ja valkeita.
   Paras olisi unohtaa se entisyys, Kehitys menee eteenpäin ja siihen ei ole romantiikkaan enää paikkaa. Valkeat puutalot, hyvästi!

   Vastaa
   • Kiitos Mariann kommentista. Olet oikeassa: ei ole Oulu(kaan) enää valkeiden puutalojen kaupunki. Eikä puutalojen paljon ollenkaan. Mutta minä ajattelen niin, että on opittava katsomaan ja löytämään kotikaupungista ne kauniit näkymät, ne hyvät puolet. Tänne syntyneenä, täällä eläneenä ei muutosta niin selvästi näe.

    Vastaa
 3. Olen työmatkalla Oulussa ja illalla kuljeskelin yliopiston takaa lähtevää tietä pitkin saarille. Etsimättä mieleeni tuli ilmaus Pohjolan valkeasta kaupungista.
  Kaunista on ja niin valkoista, ihania kuvia sain otettua.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.