Lammasta ja karitsaa ja niille lisukkeita

Kevättuulet ovat tänään puhaltaneet, on ollut monia lämpöasteita ja paljon aurinkoa. Niinpä viikonlopun espanjalainen ja kreikkalainen ruoka on sopinut vallitseviin olosuhteisiin ja kesän odotukseen oikein hyvin. Ja kyllä sekä perjantain juhlamenussa, että eilisellä kahden hengen kattauksella tarjolla olleet ruoat sopivat oikeinkin hyvin myös pääsiäspöytään.

Espanjalainen synttäripäivällinen (24.3.2017)

Tapaksia

Chorizo
Kurkkusalaattia (oikeasti tsatsikia, mutta enhän voinut espanjalaiseen menuun niin sitä laittaa 🙂 )
Marinoidut paprikat
Vuohenjuustoleipäset 

Tortilla española
Lampaan osso bucco, aioli
Lehtikaalisalaatti
Täytetyt tomaatit

Flan (~ creme caramel)
Suklaata (Lanzaroten tuliaisia)

Minä en ole – kai – koskaan ennen tehnyt tortilla da patatas´ta eli tortilla españolaa – perunamunakasta. Syönyt kyllä useinkin; useimmiten espanjalaisten hotellien aamiaisilla. Halpaa, helppoa, nopeaa, mehevää, ja sopi kyllä lammas osso bucon ja aiolin kanssa todella hyvin.

Tästä on olemassa monenlaisia hifistelyversioita, mutta mie tein niin rustiikin kuin vain voi; se on minusta tuon ruoan ideakin.

Tortilla Española

3 perunoita
5 munia
1 sipulia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Leikkaa raa´at perunat (kiinteä lajike) ohuiksi viipaleiksi ja paista ne runsaassa määrässä öljyä. Lisää hetken päästä ohueksi leikatut sipulit. Kääntele varovasti etteivät perunat muussaannu ja anna hautua kunnes ainekset ovat pehmeitä, mutta eivät ruskistuneita (minulla ruskistui, mutta eipä tuo haitannut).

Kaada perunaviipaleet ja sipulit siivilään ja valuta öljy pois.

Sekoita munat haarukalla, sekoita joukkoon perunat ja sipuli. Laita seos takaisin pannulle ja anna sen kypsyä hitaasti suhteellisen miedolla lämmöllä. Käännä hyytynyt seos lautasen avulla ympäri. Kypsymisen jälkeen (n. 15 – 20 minuuttia) voit tarjota tortilla kuumana tai antaa sen jäähtyä. Se on kyllä hyvää vielä seuraavana aamunakin…

Tätä meillä tullaan ensi kesänä syömään usein.

Ja sitten tein oheen myös täytettyjä tomaatteja, silläkin uhalla, että nyt tomaatit eivät ole mitenkään erityisen hyviä.

Täytetyt tomaatit

Leikkaa tomaateista lakki, koverra sisus pois ja pilko pieneksi kuutioiksi, sekoita joukkoon vaalean leivästä palasia tai korppujauhoja, murskattu valkosipulin kynsi, suolaa ja vähän sokeria. Laitoin joukkoon myös Creme Bonjous ruohosipuli -tuorejuuston jämät, — massaan nyt voi laittaa mitä keksii, yrtit, erityisesti basilika, ovat tietysti ehdottoman hyvä lisä.

Vuorasin tomaatit basilikan lehdillä ja täytin massalla. Sitten tomskut uuniin (200 C) vartiksi ja valmista on.

Ja sitten se varsinainen JUTTU! Pääruokana lampaan osso bucco! Tai miksihän sitä nyt nimittäisi, ihan itse kehittelin reseptin ja tekotavan torstaina Lampurin Unelma -kaupasta ostamilleni lampaanpotkakiekoille.

Lampaan osso bucco

Laitoin kiekot marinadiin yöksi. Ja se meni suunnilleen näin:

1 dl oliiviöljyä
1 dl kahvia
3 dl turkkilaista jukurttia
10 valkosipulin kynttä pienittynä
1 sipuli
reilusti mustapippuria myllystä
2 rkl hunajaa
1 rkl kuivattua minttua

Monta tuntia ennen päivällistä otin lihat huoneenlämpöön, sitten putsasin marinaista ja paistoin kiekoihin ruskean pinnan voissa.

Asettelin lihat isoon uunivuokaan, ja peitin ne tomaattimurskeella johon olin silpunnut valkosipulia, tuoretta minttua, suolaa ja mustapippuria.

Uunin lämpötila 175 C ja kypsymisaika pari tuntia. Peitä foliolla ja valele mausteisella tomaattimurskeella kypsennyksen aikana.

Flanin ohje onkin eilisessä postauksessa. Ja siellä myös kuva eilisestä ruoasta, jossa pääosassa karitsanlihapullat eli keftedes! Niihinkin raaka-aine uudesta kaupasta. Ilokseni kun huomasin siellä olevan myös karitsan jauhelihaa, ja ostin sitä puolikiloa (huom. kotimaista tuoretavaraa, eikä pakastettua).

Sekä osso bucon, tortillan että lihapullien oheen sopi paitsi kunnolla valkosipulinen tsatsiki, myös hyvä aioli. Tee itse majoneesi tai anna mennä helpomman kautta: majoneesia purkista, sekaan vähän ranskan kermaa ja murskattuja valkosipulin kynsiä.

Valkosipuli, minttu ja kahvi marinadissa ja/tai kastikkeessa ovat lampaan ja karitsanlihan kavereita, jotka takaavat, että liha maistuu hyvälle. Oheisruoassakin valkosipulia ja paksua jukurttia tavalla tai toisella maistuu hyvälle.

Nyt kun pääsiäinen ja kesän grillauskausi on tulossa, Stockaa ei enää ole, olen erinomaisen iloinen, että Ouluun on saatu tämä uusi kauppa, jolle toivon pitkää ikää, ja vitriiniin tuoretta lihaa jatkossakin!

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.