Vappuaaton rastit

Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan olemme viettäneet useimmat vappuaatot ystävien luona kilpaillen, laulaen [paitsi että minähän en laula], samppanjaa ja kuohuvia nauttien sekä hyvin syöden. Satunnaisia vuosia on jäänyt väliin, ja tänä vuonna noita vappuaaton pilheitä ei ollutkaan – monestakaan syystä. Samaisessa paikassa on kuitenkin huomenna brunssi, ja sinne toki riennämme.

Tänään oli siis itse järjestettävä vappuaaton ´ohjelma´. Ihan oma vappusuunnistus (vrt. opiskelijoiden rastit) meillä oli tänään. Päätimme käyttää päivän yrittäen viedä kevään ilosanomaa muutamaan huusholliin. Ja samalla liikkua ja nauttia itsekin.

Siispä aamupäivän erinäisten koti- ja piha-askareiden jälkeen siistiydyimme, etsimme yo-lakit ja pakkasimme kassillisen vaahtokarkkeja, macaronseja, tippaleipiä ja samppanjaa pyörien koriin ja tarakalle, ja lähdimme ensin kohti Caritasta ja sitten kaupungille lounastauolle ja katselemaan oululaisten vappuaaton hulinaa ja edelleen Alppilaan eksnaapureiden luo. Ja voitte uskoa, että sekä äiti että kovasti sairastaneet eksnaapurit olivat oikeasti iloisia kun kävimme, vappuaattoa luonaan tovin vietimme, samppanjarastin luokseen perustimme.

Kaupungilla paitsi iloitsimme monien tuttujen näkemisestä, pienistä juttutuokioista, myös hieman ihmettelimme yo-lakkien vähyyttä. Joko on ihan ´last season´ niitä pitää? Vai onko yhteiskunnassa laajasti näkyvä koulutuksen arvostuksen vähyys jättänyt jälkensä myös vapunviettoon? Tällainen kaltaiseni vanhanliiton akateeminen kehäraakki kyllä tykkäisi, että vappu olisi edelleen myös ylioppilaiden juhla. Vaikka onhan vapulla alunperin* ihan muut kuin akateemiset perinteet taustalla… Mutta onneksi kaupungilla oli omiakin opiskelijoita haalareissaan ja valkolakeissaan. Tuli entiselle opelle hyvä mieli sellaisesta akateemisesta juhlinnasta. Ehkä en haluaisikaan nähdä aamuyön tilannetta. Mutta siitäpä ei ole pelkoa. Olemme kotiutuneet ja aaton juhlinnan osaltamme hanskanneet.

Alla oleva kuva [klikkaa isommaksi] on eiliseltä, aamuiselta kuvausretkeltä, ja laitoin senkin ”Oulu tutuksi” -FB-ryhmään, jossa se on saanut paljon mainioita kommentteja osakseen, ja yksi pisti miettimään että jos? Se kuului näin: ”Käyppäs kuvaamassa samoissa paikoissa huomen aamulla klo 05;00 kun on jo valoisaa. Saat saman kaltaisia kuvia, mutta aivan sikana roskaa…..”

Aamuinen Oulu 29.4.2016-5

JOS huomenaamulla herään taas liian aikaisin, niin voisin harkita…

Mutta nyt Klara Vappen! Happy May Day! Aurinkoisia päiviä ja kepeää oloa, ystävät! On kevät!

Happy May Day

 

 

* Englantinen Walborg oli veljensä seuraaja miesluostarin johtajattarena 700-luvun Baijerissa. Joten ei mikään turha syy juhlia tätä pyhimystä! Työn ja työväenjuhlan juuret taas juontavat 1880-luvun Yhdysvaltoihin, jossa moving day´na esitetyt kahdeksantunnin työaikavaatimukset johtivat mellakoihin, joissa kuoli ainakin 10 työläistä, mikä on ollut yksi syy viettää juuri vappuna työväen juhlaa…

4 kommenttia artikkeliin ”Vappuaaton rastit”

 1. Kiva idea tuollainen vappusuunnistus. Takuulla olette tuottaneet iloa.

  Ehkä yo-lakkeja pidetään enemmän vappupäivänä? Ainakin itselle se on iskostunut jotenkin tavaksi jo opiskeluajoilta, että aatto olI se haalarirymypäivä ja vappupäivänä sitten fiinimpää päälle ja lakki päähän 😉 Aion kyllä huomennakin omaani ulkoiluttaa.

  Vastaa
 2. Hassua, mutta iloa rasteilla tuottivat myös yo-lakit; ilmeisesti mitä vanhempi sitä enenmmän lakki kuuluu vappuun.

  Haalarikulttuuri on tietty ihan oma juttunsa, ja kuinka se onkaan oivallinen keksintö.

  Ja kyllä, kyllä huomennakin saa yo-lakkia ulkoiluttaa! Aurinkoista vappua sinne Etelä-Suomeenkin.

  Vastaa
 3. Toivottavasti kukaan ei ole laittanut ylioppilaslakkiaan liian syvälle päähän, siitä saattaa tulla huono olo.
  Hyvää Vappua itse kullekin!

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.