Suosituksia

Selatessani kuva-arkistoja, samalla miettiessäni tämän päivän postauksen aihetta, silmiin sattui monia kuvia, jotka olen ottanut ajatuksella ”laitan tästä joskus blogiin”. Ja tässä näiden kuvien saattelemana kaikenmoisia suosituksia.

_MG_0196

Pari, kolme viikkoa sitten törmäsin Festan jääkaapissa limoncello-pulloon, joka on ylivuotista. Viime kevään omatekoisesta, ei sentään ”kotikeittoisesta” sitruunaliköörisatsista on jäänyt yksi pullollinen, mitä ei todellakaan yleensä tapahdu, vaan kesäisin ne muutamat pullolliset nautitaan pois, tarjotaan vieraille, käytetään kakuissa tai jälkkäreissä.

Viime kesän kaikki isommat kestit menivät niin Meksiko-henkisesti, että italialainen limoncello on jäänyt jemmaan. Ja jos se on yleensä erinomaista jo muutaman kuukauden makuuntumisen jälkeen, niin nyt se on kyllä ihan erinomaisen, ylivertaisen oivallista. Siis on aika tehdä omatekoinen sitruunalikööri kesän helteisiä juhlia varten.

OHJE ON TÄÄLLÄ

Limoncello

hillat

Toinen vanha suositukseni on sekin omatekoinen kehitelmä: hillamisu.

Siitä olen puhunut täällä useinkin, ja nyt sen tekee ajankohtaiseksi se, että Radio Novalla oli helmikuussa sellainen ”Etsitään nonnaa” -kilpailu. Vappu Pimiä kehotti lähettämään italialaisia reseptejä ja osallistumaan niillä kilpailuun. Tuota skabaa varten värkkäsin yhtenä viikonloppuna oikein erillisen www-sivun.

No kisamenestystä ei tullut, mutta kun tästä kovastikin tykätystä ohjeesta olen nyt oman sivunkin tehnyt, niin linkitän sinne. Suosittelen, jos pidät hilloista (lakoista) niin pidät varmasti tästäkin: http://www.satokangas.fi/Keittio/Hillamisu.html Tai jos et pidä, niin ei voi mitään. 😉

 

Sitten kuvieni joukossa oli tällainen pahvitölkkiviinin kuva. Eräisiin juhliin jouduin valitsemaan tömppöviiniä ja tällaisen sitten – poikkeuksellisesti, meillä kun noita ”lootia” ei yleensä harrasteta – hankimme kotiinkin. Ja se on kyllä tavattoman hyvä, lempeä, silti ryhdikäs punaviini. Tätä ei saa pulloissa. Mutta jos tarvitset ”yleispunaviinin” pahvipaketisssa niin muista tämä.

tölkkiviini

Sitten yksi soppa. Tämäkin on ollut täällä aiemmin, mutta kun on niin hyvä aasialainen, kevyehkö, nopea, helppo hyvä nuudeli-kana-keitto ja kun sitä vastikään tein ja oikein kuvan arkipöperöstä olen ottanut, niin suosittelenpa taas. Sen ohje on täällä: kana-kookosmaito-nuudelikeitto

nuudelisoppa

Luvan kanssa tähän loppuun liitän yhden ruokaohjeen, jonka sain tänään sähköpostiini seuraavin saatesanoin

Pullet pork on entisen missin sanomana sou laast seeson.. Joten eiköhän tehdä Pullet beef:fiä. Vaatii pitkästi aikaa, mutta ei niinkään työtä. Ja aina kun tehdään ruokaa hitaasti, muistakaa varata jotain hyvää ruuanlaittoruokaa.

Nyhtöpossu eli pullet pork on tosiaan ollut viimeisen vuoden ihan hurja hitti blogeissa ja lautasilla. Nyt tämän ”nyhtönaudan” ohje on samoilla linjoilla. En ole vielä testannut, mutta ohje alla.

Kukako minulle tämän ohjeen postitti? Paistinkääntäjä-ystäväni Antti on Viskaalin kaupan myymäläpäällikkö ja hän näitä ohjeita suunnilleen kerran kuussa postittelee. Ihan mukava reseptejä Antti on posteillut. Ja hän sanoi, että saan mainostaa hänen postituslistaansa täällä Temmatussakin. Siis jos haluat reseptipostilistalle, laita sähköposti osoitteeseen antti.pirttikoski at viskaalin.fi ja kerro liittyväsi listalle niin homma on sillä selvä.

 

Pullet beef

n. 1 kg naudan etuselkää
2 sipulia
2 porkkanaa
karkeaa merisuolaa
mustapippuria
vettä
aikaa riittävästi

Hiero etuselän pintaan reilusti merisuolaa ja kääri liha tiukkaan pakettiin tuorekelmulla. Anna lihan olla huoneen lämmössä n. kaksi tuntia. Pyyhi suola pois ja ruskista liha kevyesti joka puolelta. Ripsauta pinnalle pippuria maun mukaan. Laita liha vuokaan ja lisää vettä n. kolmasosaan lihan korkeudesta. Liha uuniin n. 115 asteeseen reiluksi tunniksi. Ja lisää paloiteltu sipuli ja porkkana.  Jatka paistamista vielä n. 5-6 tuntia.

Maustekastike

1 dl siirappia
1 dl sokeria
½ dl punaviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
1 chili, pieneksi silputtuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 dl tomaattisosetta
1 dl vettä (tai paistolientä lihan viereltä)
suolaa

Lihan paistuessa keitä kastike valmiiksi. Pilko chili ja valkosipuli ja laita kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä n. tunti ja tarkista suola. Kun otat lihan pois uunista, niin nosta liha puhtaaseen astiaan ja kaada kastike päälle ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

 

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.