Kuohuvia …

”Ihminen joka juo vuoden 1952 Dom Perignonia, ei voi olla läpeensä paha”, toteaa James Bond löydettyään pahiksen jemmasta tuota ko. samppanjaa. Bondin juomahan (täällä lisää) on kyllä nimenomaan Bollinger, ei Dom. Täytyy tunnustaa, että  minulla on hyvin läheinen suhde ko. munkkiin, siis Dom Perignoniin. Kuten kuvastakin ilmenee.

Me and Dom

DP

 Täällä Napoleonkin oli usein lasillisella…

IMG_0691

Ja mitäs Churchill totesikaan? Totesi, että ”samppanja on parasta silloin kun se on kuivaa, kylmää ja mieluiten ilmaista”, mutta ensimmäisen maailmansodan aikana totesi myös, että  ”Emme taistele pelkästään Ranskan vuoksi, taistelemme samppanjasta!”

IMG_0693

mC

Edellä olevat kuvat ovat ”pyhiinvaellusmatkalta” Epernayssä maaliskuussa 2011. Moët & Chandon ja monta muuta samppanjataloa tuli Avenue Champagnen varrella kuvattua. Ja muutama samppanjalasillinen tietysti nautittuakin.

Nyt kun tänään on (olisi!) pieni syy juhlistaa yhtä juttua lasillisella, tuli mieleen, että voisin koota tähän kuvat, joita olen ottanut, keräillyt  kevään ja kesän juhlijoita varten.  Ja totta puhuen on näissä taas läksykuviakin joukossa. Ja kaikki kuvathan suurenevat klikkaamalla. Muutama otos on kyllä ihan hyväkin, joten kokeilehan katsoa isompana.

Toki skumppa- ja samppanjasuosituksia ovat lehdet täynnä, Alkon sivuilla on paljon tietoa ja myymälöissä erinomaisia asiantuntijoita ja palvelua, mutta nämä nyt ovat minun/meidän lemppareita. Siis vakaalla maistelukokemuksella (ei niinkään tiedolla ja taidolla) suosittelen kuohuvia lakkiaisiin, valmistujaisiin, piknikeille, häihin,  tasavuosijuhliin ja pieniin juhlahetkiin ja aurinkoisiin päiviin… Onhan noita aina isoja ja pieniä juhlahetkiä, joihin kuohuva sopii…

Ihan ensimmäinen suositukseni on italialainen uutuus Alkon valikoimissa. Divici Prosecco. Se on tehty erikoisesta rypäleestä nimeltä glera, siinä on mielestäni hyvät hapot, mutta siinä on hedelmäisyyttä. Eikä esimerkiksi lakkiaisia ajatellen ole mikään väheksyttävä seikka se, että pullo ja etiketti ovat tyylikkään mustavalkoisia. Ja hintakin on ihan kohtuullinen juhlajuomalle (11,48). Lakkiaiskuohuviini numero yksi?

Kuohuvia kevään juhliin-2 Kuohuvia kevään juhliin

KWV:n rose on ehkä kakkossuositukseni. Se on edullinen, alle kympin kuohuva. Sekään ei ole rutikuivaa, siinä on makua. Se on todella kauniin rose. Ei ehkä buffet-pöytään, mutta nimenomaan onnittelu/juhlajuomaksi oivallinen. Ja varsinkin jollei sellainen rutikuiva kuohuva oikein maistu. Tätä voisi ehkä luonnehtia myös sanomalla, että se on ´helppo´.

Kuohuvia kevään juhliin-5

Kuohuvia kevään juhliin-3-2

 

Alla oleva kuva sopisi vaikka kortiksi, eikö? Okei, on lavstekuva, mutta pidän siitä.

Kuohuvia kevään juhliin-2-2

Jos on roseen ystävä ja haluaa erittäin kuivan sellaisen ja on valmis maksamaan vähän enemmän kuin halpisskumppa maksaa, on meidän esikoisen lakkiaisissa (kuvia) kuohuvana ollut australialainen Taltarni erinomainen valinta, ja uutuuksissa on aiemminkin tavallisena myynnissä ollut, hyväksi havaittu Pongrácz vallan hyvä ja tyylikäs valinta. Viimeisessä Viinilehdessä oli juttu, jossa nimenomaan todettiin, että vaikka rose mielletään jotenkin naiselliseksi kuohuvaksi, roset ovat kuitenkin maultaan kuohuvista maskuliinisimpia, voimakkaita, – usein kaikkea muuta kuin hempeitä maultaan.

Kuohuvia kevään juhliin-4-3

Kuohuvia kevään juhliin-3-4

_MG_6641

Ja samppanjahan on aina samppanjaa! Maksaa enemmän, mutta myös maistuu erinomaiselta. Useimmat ainakin. Pannier Brutia saa nyt Suomestakin, vuosikerta sellaista. Juniorin lakkiaisiin (kuvia niistäkin) sitä hankittiin Systembolagetista kuohuviinin hinnalla, tosin se ei ollut vuosikertasamppanjaa). (ks. kuinka samppanjan hakureissulla olivat meksikolaisetkin mukana! KLIKS)

Kevään kuohuviinit-2

Kuohuvia kevään juhliin-6

Tavatessani Alkon viiniasiantuntijaa ja kouluttajaa tässä jokin aika sitten, kyselin (jo tätä postausta suunnitellessani), mikä on hänen suosituksensa kesän ja kevään juhliin, lakkiaisten samppanja? Hän vinkkasi, että Alkolla on uusi ”kausituotteiden” valikoima, joiden joúkossa on kelpo samppanja Christian de Montaille. Alkon luonnehdinta vaikuttaa lupaavalta; aina kun samppanjassa sanotaan maussa ja tuoksussa olevan ”paahtoleipäisyyttä”, minä pidän siitä. Tätä ei olla testattu, mutta laitoinpa senkin muistilistaan. Toinen muistilistassa oleva, josta ei ole kuvaa, on Araldica Brachetto d´Achui. Se ei – mielestäni – sovi lakkiaisten kuohuvaksi, mutta kesähelteellä jääkylmänä mansikoiden kanssa jo haaveilen sitä lipittäväni. Makea, joka sopii kesän jälkkäreille tai ihan vain nautinnoksi lasillinen.

Kokosin näistä suosituksista ”kauppalapun”, siis pdf:n, jossa on hinnat ja muu tieto. Se on linkin takana ja tulostettavissa. Olkaapas hyvät: täällä  KLIKS!

Toivotttelen ihania juhlia ja pieniä ja kauniita kuplia kaikille. Ja muistutan, että karpalokuohuva, jota on ainakin myyty Stockalla, on hyvä alkoholiton vaihtoehto.

Dom Perignonista ja samppanjavispilästä kannattaa katsoa minun kommenttini täältä.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuohuvia …”

  1. Oioi, tässähän jo alkaa odottaa heinäkuuta noita kuvia katsellessa! Olen nimittäin menossa Pariisiin ja olen sieltä käsin varannut päiväretken Champagnen alueelle. Reims ja Epernay ovat ohjelmassa, ja ainakin Moët & Chandon ja Mumm.

  2. Bonjour Satu. Erinomainen retkivalinta! Tosin päivä voi olla aika lyhyt aika siellä, – monin tavoin hienoja seutuja ovat.

    Olethan lukenut täältä blogista meidän kokemukset sieltä?

    http://www.satokangas.fi/blogi/tag/alsace/

    Essi Avellanin kirja ”Champagneen” on aivan erinomainen opas, suosittelen. Ja jo nyt toivottelen hyvää matkaa!

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.