Granaattiomenasta on moneksi

Pitkästä aikaa reseptiikkaa tänne Temmattuun.

hedelmät

Tai noh, ehkä enemmänkin vinkki. Meidän tämän talven ehdoton ykkösuutuus on ollut granaattiomena.

granaattiomena

Ei niin, ettenkö olisi joskus ennenkin syönyt ja johonkin sen siemeniä käyttänytkin, mutta nyt tätä herkkua on liki joka viikonloppu tarjolla. Ensimmäistä kertaa opin laittamaan sitä salaattiin reilu vuosi sitten kun oltiin La Gomeralla patikkareissulla (käyhän katsomassa sitä vehreyttä, maisemia, kaikkea! KLIKS). Siellä oppaamme Outi näytti, miten sitä kannattaa vähän kaikkiin salaatteihin ripotella. Ja hän myös opetti että kypsän, muttei ylikypsän, granaattiomenan pitää vähän kiiltää. Mattapintainen on jo vanha…

evästä

Ennen kuin halkaiset omenan, puristele sitä käsien välissä tai pyöritä pöytää vasten – siemenet irtovat sen jälkeen vähän helpommin. Valkoista maltoa (onkohan sen nimi malto?) ei syödä (se maistuu pahalle). Siemenien irti kuoputtaminen sotkee aika lailla, joten valkoinen paitapusero päällä tätä hommaa  ei kannata touhuta.

granaattiomena

granaattiomena-2

granaattiomena-3

Jouluksi tein meille Ulla Svenskin ohjeen mukaan kakun, johon tuli koristeeksi granaattiomenan siemeniä. Ja tarjosin niitä lisäksi vielä eri kipostakin. Kun luet ainesluettelonkaan voit arvata, miltä maistui.

kakku

Granaattiomena-Baileys-kakku

Muropohja

125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte

2 dl kermaa
500 g mascarponejuustoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl Baileys-likööriä
150 g omenamarmeladia

Kostutus

½ dl vahvaa maitokahvia
3 rkl Baileys-likööriä

Koristeluun granaattiomenan simeniä

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna joukkoon hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja paista pohjia leivinpaperilla vuoratuissa halkaisijaltaan nin 20 cm:n ittopohjavuoissa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte: vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarponejuusto, mausta täyte sokereilla ja liköörillä. Sekoita maitokahvi ja likööri keskenään. Kokoa kakku kostuttamalla alimmainen murupohja. Levit päälle puolet omenamarmeladista ja sen päälle puolet täytteestä. Aseta toinen murupohja päälle, kostuta ja levitä päälle loppu omenamarmeladi ja täyte. Koristele pinta granaattiomenan siemenillä ja sitruunamelissan lehdillä.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

usb canon

 

Kun kansalaisopiston kamerakerho/kurssi alkaa olla lopuillaan, oli tänään illalla hyvä aloittaa uusi digiverkkokurssi, eli sen viime vuotisen haasteellisen, Pekka Punkarin opastaman kurssin jatkokurssi. ”Luovaan ilmaisuun” yritetään nyt oppia. 😉

3 kommenttia artikkeliin ”Granaattiomenasta on moneksi”

 1. Tuli hymy huulille tästä granaattiomenajutusta. Männä talvena ostin ensimmäistä kertaa kotiin granaattiomenaa. Tuloksena hirveä sotku ja muutama lusikallinen syötävää ja karvas maku suussa kun en jaksanut rapsutella niitä siemeniä ja puraisin sitä maltoa… Mutta ehkä nyt annan vielä uuden mahdollisuuden granaattiomenalle ja testaan tuota puristelutekniikkaa 🙂

  Vastaa
 2. Nuo granaattiomenat on meidän perheessä myös suurta herkkua varsinkin Raulille ja Ronjalle … aikanaan ku oltiin Meksikossa Ronja söi lähes pelkästään niitä aamiaisella – ja siellä kuulemma olivat paljon paljon parempia kuin Suomessa – eli muistakaa syödä jos satutte matkustamaan Meksikoon 😉

  Vastaa
 3. Esteri, minulle nousi hymy huulille kun luin sinun kommenttisi! Hih! No nyt kun tiedät mitä syödä, miten saada herkulliset siemenet vähän helpommin, tosin ei yhtään siistimmin, pois, kannattaa todellakin testata. Maku on raikas, silti vähän makea. Kaikkinensa kelpo hedelmä se on. Yhdestä riittää hyvinkin pariin salaattiin.

  Mannu, niinhän se taitaa olla, että ”etelän hetelmät” on aina parempia siellä paikan päällä. Juurikin kaipailen italialaisia tomaatteja …. 😉 Pidetään mielessä että testaillaan granaattiomenoita(kin) jos/kun Meksikoon päästään. Eikös sinulla ole kakunleivontaa tänä iltana, mitäs jos kokeilisit tuon kakun? Saattaisi maistua..

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.