Ohjaaja ohjauksessa

Tämän kesän kolmas (?) päivä, jolloin helleraja ylittyi. Niinpä olisin kyllä voinut olla jossain muualla kuin Oodi-Hops-koulutuksessa, tai muutenkaan duunissa. Pihatyöt tai lenkkeily olisivat olleet ylivertaisen mukavia, mutta menihän tuo päivä kampuksellakin.

Eilen oli yhdeksäs Ohjausetappi-koulutus, joista varmastikin seitsemässä olen ollut ja tänään oli tuon eHopsin vuoro. Vuoden irtiotto näistä piireistä pisti tarkkailemaan tilannetta… ja tässä tuloksia osallistuvasta havainnoinnista: koulutuspäivien läsnäolijoista 90 %,  jollei enemmänkin, oli minua nuorempia. Mukana oli aiempaa enemmän miehiä. Tarkoittaa mitä? Että yliopistossa ohjaustyötä – jota tietyissä piireissä hieman halveeraten myös paapomiseksi tai hoivatyöksi kutsutaan – tekevät aiempaa enemmän

myös miehet. Mielenkiintoista!

Entistä enemmän oli esillä kannettavia, siis läppäreitä, entistä useampi leikki/teki töitä/lähetteli tekstareita älypuhelimilla. Monilla oli luentosalin pöydällä kaksikin puhelinta; meillä kun on nyt erikseen nämä duuniluurit. Entistä harvemmalla oli mukanaan kynä (osallistujaluetteloon nimen kirjoitus vaati kynän lainaamista).

Sekä eilen että tänään minua – pikkusieluista?, vanhaa?, opettajaa?, oppimishaluista? – häiritsi se, että osan porukasta oli supateltava/ääneen keskusteltava keskenään pitkin koulutusta. Molempina päivinä hoksasin, että ismejä on vähemmän, suorittamista ja sen mittaamista enemmän kuin aiemmin. Nelikenttiä ja kaavioita riitti, saipa yksi kuvio nimekseen ”Tikkurilan värikartta”, mikä tilannetaju minua merkillisesti huvitti.

Tänään jo minun teflon-asenteeni pari kertaa koetteilla.   Melkein yhtään en muistanut, että minun ei kuulu välittää kenestäkään, mistään, eikä varsinkaan opiskelijoista …   mutta ei vielä pahoja lipsumisia.

______________________________

PS. Oulu Messuilla/Kirjamessuilla/Huutomerkin ständillä on myynnissä Vuorotellen-kirjaamme. Ja myös sisareni runokirjaa ”Puhdas vesi silittää unet”. Ja nyt on ALE! Vuorotellen on kympin ja molemmat kirjat yhteensä 15 euroa. Siis jos menet messuille ja Vuorotellen-kirja ja/tai runokirja kiinnostaa, käy ostamassa… 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Ohjaaja ohjauksessa”

 1. Mielenkiintoisia havaintoja tosiaan! Yllättäen ja pyytämättä sain työ-IPadin enkä edelleenkään tajua, mitä sillä pitäisi töissä tehdä ja miksi kiikuttaisin sen esim. palaveriin mukaan. Kiva sillä on surffata ja kirjoittaa vaikka blogikommentteja :), mutta kokousmuistiinpanoihin riittää edelleen kynä ja paperi. Uskon, että kun ihmiset jättäisivät nämä vempaimensa hetkeksi työpöydälleen ja esim. kokouksissa keskittyisivät hetkeksi oikeasti toisiinsa, kuuntelemaan ja keskustelemaan asioista, moni asia voisi sujua paljon paremmin. Tehtäiskö ne perustyöt niille pyhitetyllä ajalla työhuoneessa ja oltaisiin palavereissa/koulutuksissa/kehittämispäivissä ihan satasella läsnä? Pliis!

  Vastaa
 2. Lisäisin tuohon listaasi ”palavereissa/koulutuksissa/kehittämispäivissä” vielä luennoilla ja seminaareissa… Mutta näillä mennään. Mukavaa perjantaita joka tapauksessa!

  Vastaa
 3. Hyviä huomioita Reija, teitä Ohjausetappi-konkareita on muutamia ja on niin mukavaa aina teidät nähdä siellä paikan päällä.

  Mukavaa viikonloppua!

  Vastaa
 4. Kyllähän meistä konkareista on mukava sinne tulla… ja aina jää jotain käytännön työhön opiksi… Viikonloppua sinne Tokkiinki.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.