Lightroom ja Lahden illallispaikka

No niin nyt minutkin on sitten koulutettu Lightroomin käyttäjäksi. Siis Adoben kuvankäsittely- ja vielä enemmän arkistointiohjelma. Sitä ovat minulle kehuneet sisareni, Lepolandian Pasi, opiskelija, joka harrastaa valokuvausta, sijaiseni mies (siis sijaiseni kautta) ja ties vaikka ja kuka.

Hyvä on. Olen jo aikaa sitten uskonut, että se on hyvä – nimenomaan kuvien arkistoinnissa ja säilytyksessä, mutta – – – luovuus ja leikki? Missä ne ovat, jos käsittelet kuviasi Lightroomilla. Kuuluuko niitä kuvien tekemisessä ollakaan? Minähän olen sanonut, että en paljon kuvien kikkailusta pidäkään. Mutta joskus sitä on vaan kiva tehdä. Ja siihen Lightroom ei ole oikein passeli.

Siis olisiko nyt vielä satsattava ja hankittava uusin Elements? Minulla on se ikivanha Photari (CS2) ja uutta en raski ostaa… Siispä vielä Elements ja sitten loppuu tämä hifistely näiden kuvausjuttujen kanssa…

Tänään olin palaverissa, jossa luulin saavani lounaan. No, ei tämäkään huono ollut. 🙂

 Jos huomisen tekisinkin kuvausläksyjä, enkä esitelmää Lahteen. Ai, niin. Pitäisi miettiä,mihin siellä menee syömään? Onko ehdotuksia? Tiistai-iltana kahden viikon päästä, mihin Lahdessa illastamaan?

8 kommenttia artikkeliin ”Lightroom ja Lahden illallispaikka”

 1. Lightroomin Developers-lehdelle kannattaa heti alkuunsa lisätä muutama valmis esiasetuspaketti (presets). Täältä löytyy esimerkiksi loistavat paketit: http://www.ononesoftware.com/products/perfect-presets-lightroom/

  Niiden avulla saat käsityksen minkälaisia luovia juttuja sillä developers-lehdellä voi tehdä.

  (Tosin, jostain syystä tuo sivun Lightroom 4 presets linkki on juuri nyt rikki, mutta nuo 2:n ja 3:n esiasetuksetkin toimii).

  Mitä Elementsistä jäät kaipaamaan jota Lighroomista ei löydy?

  Vastaa
 2. Huomenia Pasi, täytyypä ladata nuo paketit. Ehkäpä ne sitten tarjoavat niitä juttuja joita kaipailen.

  Minä kaipaan Lightroomissa leimasin- ja pensselitoimintoja, kehysten tekoa, monipuolista tekstin tekoa kuvan päälle, sellaista pientä värkkäämistä kuin jonkun häiritsevän kuvan reunaan jääneen oksan poistamista tai kahden kuvan yhteenliittämistä, … mutta verkkokurssilla opittiin eilen, kuinka ”kesken” Lightroom-työskentelyn voi käydä Photarin tai Elementsin puolella säätämässä ja sitten palata kätevästi takaisin Lightroomiin.

  Kyllä minäkin uskon että jään riippuvaiseksi Lightroomista: kun kuvia alkaa nyt olla jo pitkästi yli 100 000 niin joku roti niiden nykyistä helpompaan järjestämiseen ja luokitteluun oli jo korkea aika saada.

  Ja uusi Elements maksaa vain 80 euroa, joten enköhän sen vielä tässä raski hankkia.

  Näillä mennään. 🙂

  Vastaa
 3. Jep, tarvitset rinnalle toisen ohjelman jolla tehdä leimasin- ja penssihommat, sekä kehykset ja tekstit. Häiritsevän oksan poistoon Lighroomissa on työkalu, ei yhtä näppärä kuin CS6:ssa, mutta varsinkin pienemmän artefaktit on helppo poistaa.

  Minulla on tällä hetkellä Lightroomin rinnalla, Photo Perfect Suite http://www.ononesoftware.com/products/suite/ , jota käytän lähinnä potrettikuvien muokkaukseen, siinä se on ylivoimainen ja Photomatix http://www.hdrsoft.com/ , joka loistava työkalu HDR-kuvien tekemiseen. Harkitsen edelleen Photoshop CS6:n ostamista… Kaikkiin noihin ohjelmiin on helppo siirtyä ja palata Lightroomista kuvaamallasi tavalla.

  Vastaa
 4. Joo, olen huomannut sen. 🙂 Nuo Adoben oppilaitoslisenssitarjoukset ovat kyllä niin mahtavia, että vaikea ohittaa…

  Vastaa
 5. Lightroom on SE tämän päivän ”pimiö”, jossa vähänkin häävimmät kuvani kehitän. Vaikka omani onkin jo hieman vanhentunut 4- versio, niin hyvin sillä pärjää. Oikeastaan en edes osaa hyödyntää sen monia hyödyllisiä arkistointi-ominaisuuksia.
  Elementsiä käytän lähinnä vain kuvien manipulointiin, jos sellaista haluan. Mukavaahan sitä on välillä kikkailla esim. työkavereiden kustannuksella. Täysversiota en ole raskinut hankkia, opiskelijastatusta kun en omaa.

  Vastaa
 6. Jarin, Lightroom on tosiaan perustyökalu kuvaajalle. Ja kuvien arkistoihalle. Tuntuu etten enää kymmenientuhansien kuvieni kanssa ilman sitä tulisikaan toimeen.

  Ja kovin harvoin Phoraria tarviikaan.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.