Slow ja fast food – tunnelmasta toiseen

Kulhollinen keittoa, höyryävän kuumaa,  lempeän tuoksuista, paksua tummaa sipulikeittoa on enemmän kuin vain keino häivyttää nälkä. Se on melkein kuin runo, melkein kuin hyvä lahja. Se voi lohduttaa, se voi johdattaa juhlaillalliseen… Keitosta on moneksi.

Teen harvoin keittoja. Ravintolassa kyllä mielelläni valitsen alkuruoaksi keiton, varsinkin jos on tarjolla jotain äyriäiskeittoa. Tänään halusin keittoa, nimenomaan ranskalaista sipulikeittoa.  Vuosikausiin en ole sitä tehnyt; opiskeluaikana, vegevuosinani sitä porisi useinkin keittiön hellalla. Siksikin varmaan kun se on edullista ja sitä voi lämmittää monta kertaa, paranee vain lämmitettäessä kuten monet muutkin keitot. Onko keitot vähän romanttisiakin, – taitaa ne olla. Ranskalainen sipulikeitto ainakin.

Pitkään aikaan en ole ruokaohjeita postaillut, joten tässäpä nyt olisi tarjolla.

Modifioin – taas kerran Välimäen keittokirjan Ruokaa Ranskasta – reseptiä. Ja erinomaisen makean ja täyteläisen maun aikaansaamiseksi olennaista (luulisin että) on, että käytin keittoon myös Roscoff-sipulia (siitä kuva ja esittely täällä).

SIPULIKEITTO 

kilo sipulia (kelta-, puna- ja Roscoff)
4 rkl voita
1½ rkl vehnäjauhoja
½l vasikanlihalientä(Puljonki, ks. kuva, klikkaa isommaksi) ja ½ l kasvislihalientä (tein fondista kun ei ollut tölkkiä)
½ ploa valkoviiniä
laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
Gratinointiin maalaisleipää ja emmentaljuustooa

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuumenna voi ja kuullota sipuli vaaleanruskeaksi. N. 15 minuutin jälkeen lisää vehnäjauhot, sekä liha- ja kasvisliemet ja viini, laakerinlehti ja suola. Hauduta vähintään puoli tuntia. Sekoita lopuksi joukkoon mustapippuri ja timjami.

Annostele keitto lautasille/kulhoihin ja asettele keiton pinnalle maalaisleivän palasia ja niiden päälle juustoa. Gratinoi keitto uunissa (200 C) grillivastuksen alla. Tarjoile.

 

 

Tänään on ollut

sellainen hitaan elämänmenon päivä, jollainen on juuri hyvä sipulikeitolle, slow foodille,  eilisen kaltaiseen pätkäpäivään se ei olisi millään muotoa ollut sovelias. 😉 Eilen  oli ohjelmassa postitusasioita, apteekkiasioita itselle (matka-apteekki päivitettävä) ja murmelille, Caritas, kamerakurssin läksyjä kaupungilla, niiden työstäminen, verenluovutus, kesärenkaiden vaihto (lue: vaihdatus), paperiasioita reissua varten, sähköposteja vähän hirveästi, illalla kamerakurssin kolmetuntinen… kaikenmoista tohinaa, mutta tänään ei muuta kuin hammaslääkäri (parodontologinen hoito. heh! siis hammaskiven poisto ja tarkistus) ja yksi pienen pieni asia Linnanmaalla, mikä oli hyvä syy kävellä sinne.

Siis tänään sipulikeittoa ja eilen wrappeja, ruoka tunnelman ja touhun tahtiin. Hedelmäisten kanawrappien ohjeen bongasin jostain Valion mainosjutusta jo aikaa sitten, ja näitä on tehty jo aika usein. Helppoja, eivätkä kovin kalorisiakaan, täyttävät ja ovat touhupäiviin sopivia. Tai jos jää edelliseltä sapuskalta broilerlihaa niin näin ne on helppo ja hyvä käyttää. Eilen tein tosi helpon jutun: ostin kauppareissulla kaupan einestiskistä kaksi valmista grillattua broilerin rintafilettä ja tein niistä.

Näissä molemmissa sapuskoissa on sekin hyvä puoli, että ne soveltuvat hyvin tähän meidän uuteen kahden hengen talouden keittiöelämään. Alla ohje kopsattu suoraan Valion sivuilta. Perheen ja nälän mukaan voi annoskokoa varioida. (ohje on kuudelle!)

 Hedelmäiset broilerwrapit 

Valmistusaineet 1 pak (380 g) wrap-tortilloja
1 pak (250 g)  kananpojan paistettuja sisäfileitä tai grillattua broileria
2 (isoa)  hapahkoa omenaa , esim. Granny Smith
1 iso (200 g)  kypsä banaani
1 rkl  sitruunamehua
1 tl  sitruunapippuria
1 rasia (200 g)  Valio Viola® aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
1 ruukku  jääsalaattia

Leikkaa kypsä broilerinliha pieniksi kuutioiksi. Kuori omenat ja banaani. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Yhdistä liha ja hedelmät. Mausta sitruunamehulla ja -pippurilla. Lisää tuorejuusto, sekoita tasaiseksi.
Levitä tortillat leivinpaperille tai työlaudalle. Jaa täyte niille, levitä veitsellä reunoja myöten.
Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti. Ripottele salaatti tortilloille.
Taita tortillat toisesta päästä auki oleviksi kääröiksi. Kiepauta ympärille esim. reilut lautasliinat.

2 kommenttia artikkeliin ”Slow ja fast food – tunnelmasta toiseen”

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.