Viime yön tähtitaivas oli kirkas ja kaunis. Pitkästä aikaa tuli valvottua yli puolen yön niin, että sen saattoi nähdä. Ja pakkasta. -15 C näytti mittari kylmimmillään. Mikä merkitsi verratonta aurinkoista pakkaslauantaita!

Viimeinen vieras lähti eilen yhdentoista kieppeissä, luvattuaan, että seuraavan kerran tavannemme paljon lämpimimmissä oloissa.

Viininmaistajaisten teema eilen oli ”Pidä huoli, ettei kellariin jää viinejä etikoitumaan”. Meillä kun on tapana reissussa ostaa muutama hyvä viini kotiin ja kellaroitavaksi. Matkoilta ei todellakaan rahdata mitään ajatuksella ”kun halvalla saatiin”, vaan ostetaan jotain erikoista, kuriositeetteja, huippuja, ko. viinitilalla vierailun vuoksi tms. ”erityistä” on oltava, jotta mitään kotiin asti kuljettelemme. No näitä ”matkaviinejä” ei sitten raski juoda. Ne ovat usein aika hinnakkaita ja sitten haluaa säästää niitä jotain spesialiteettia varten.

Niinpä sitten on jonkun kerran käynyt niin, että viini on jo ”yli”, kun se viimein on avattu. Se on etikoituinut tai ainakin väljähtynyt, menettänyt hapokkuutensa, ryhtinsä. Niinpä olin eiliseksi maisteluun ottanut kaksi Long Islandilta ja New Yorkista kolme kevättä sitten ostettua viiniä ja kaksi Etelä-Afrikan reissun tuliaista. Molemmille pareille ostin vielä verrokit Alkosta. (Tekemäni viinipruju kiinnostuneille löytyy täältä)

Epernaysta (Champagnesta) tuodun mielenkiintoisen rosésamppanjan jälkeen pääsimme varsinaiseen maisteluun ja ensimmäinen lasiin kaadettu viini oli HILTON CLAY 2006 Estate Pinot Noir, Warm Lake Estate, Niagara Escarpment,  josta tuottaja toteaa näin: ”The summer began warm and dry producing wines of great color and structure. The nose is intense and complex with strawberry, raspberry, cherry, dark fruits, vanilla and spice.” Se olikin kyllä historiallinen maistettava! Meidän 20 vuotta kokoontuneen kerhon, joka on maistellut melkein 2000 viiniä, historiassa tämä oli karmaisevin kokemus.

Annamme viineille aina pisteet, kouluarvosanoin nelosesta kymppiin. Ja tämä on ainoa, joka on koskaan saanut yhteispäätöksellä arvosanan nelonen! Ja viini maksoi 30 dollaria ja se oikein rahdattiin tänne ja sitä on kauan säästelty… Sen parina oli Mudd 2004, joka saikin sitten arvosanan 8 ½. Ja eteläafrikkalaiset eivät olleet lähelläkään etikoitumista. Edelleen minun mielestäni yksi parhaista punaviineistä ikinä on THE CHOCOLATE BLOCK 2008 ( blend of Syrah (69%); Cabernet Sauvignon (10%); Grenache noir (12%); Cinsault (7%) and Viognier (2%)). Se ostettiin Cape Townin Belthazar-viiniputiikista. Pitivät siitä toki muutkin kuin minä.

Jälkiruokaviininä oli serkun lahjaksi lähettämä Late Harvest 2007 ja sen jälkeen me lähettelimme lämpimiä ajatuksia (ja onnitteluja tämänpäiväisen tuplamerkkipäivän vuoksi) Long Islandille. Käsityksemme Long Islandin viinituotannosta oli ilmiselvästi korjaantunut. 🙂

Eilisen viininmaistelun ja lussakan illan jälkeen uni oli syvää ja pitkää. Asioille ja Caritakseen lähdin kävellen, aurinko helli, ilma kirpakka mutta ulkoiluun oivallinen.

Koskapa nuoriso ei opiskelujen, töiden ja armeijan vuoksi pääse kanssamme pääsiäisenviettoon Hangasojalle, kävin ostamassa molemmille isot kassilliset herkkuja, semmoista kaikkea hyvää ruokaa, mitä eivät itse raski ostaa… Ruoka-apua siis.

Korpraali on tänään kyllä ollut kotikotona auton pesussa ja vahauksessa – ja syömässä. Ja ilokseni kuuntelin, että oli jo suunnitellut ensi vuottakin. Edes suunnitellut – ja jotain jo asian eteen tehnytkin.

Ja minä alan tässä suunnitella mitä otan mukaan … huomenna lähdetään pohjoiseen.

9 Comments

 1. Onko teillä jokin hyvä keino saada pullot matkoilta ehjänä kotiin vai käytättekö jotain kotiinkuljetuspalveluita? Mm. Stellenboschin tiloilta olisi tehnyt mieli jotain ostaa, mutta mielessäni olivat erään kollegani viinissä marinoituneet matkavaatteet, joten jätin ostamatta. Onneksi kollegan tapauksessa kyseessä oli valkoviini…

 2. Tosi kaunis ja keväinen kattaus! Jotenkin harmoninen ja seesteinen. Mistä nuo vihreät lasit ovat? Jotakin antiikkimessulöytöjä? Ihanat.

 3. Satu, muistatko vielä sellaisen ajan kun lentokoneissa sai kuljettaa käsimatkatavaroissa nesteitä? Silloin ammoisina aikoina viinit pakattiin reppuun … Ja me on reissattu paljon autolla pitkin Eurooppaa ja tuotu viinejä, mutta nuo lentomatkatuliaiset viimeisen 10 vuoden aikana ovat tosiaan hieman ongelmallisia.

  … mutta olemme saaneet (nyt on koputettava puuta) viinit ehyenä siten, että pullo on kääritty pyyhkeeseen, huppariin, t-paitaan. Ja sitten vielä likapyykkipussiin tms. ja sitten laukkuun saranapuolelle tiukasti. Vanhat laukkumme olivat sellaiset Samsoniten kovat (ja painavat) ja niissä kyllä kulkeutui pullo tai kaksikin.

  Pari vuotta sitten käytimme ensimmäistä kertaa ”shippaamista”. Ostimme Toscanassa San Gimignanon enotecasta aika monta viiniä ja maksoimme kotiinkuljetuksen. Hyvin ja nopeasti toimi, eikä ollut tolkuttoman kallistakaan.

  Sieltä Stellenboschista (vai olikohan se Western Coastilta) ystävämme shippasivat parikin laatikollista viinejä ja kaikki toimi erinomaisesti.

  Sellaisenkin keinon olen kuullut ja kuljetuksen onnistuneesta tuloksesta nauttinut, että otat 1½ litran vesipullon ja leikkaat sen kaulan alapuolelta poikki, käärit viinipullon t-paitaan tai muuhun pieneen vaatteeseen ja tunget sitten sen tyhjän vesipullon sisään, laitat pullon yläosan ”paikoilleen” ja ilmastointiteippiä saumakohtaan. Tämä kuulemma toimii. Eikä tarvi miettiä, ostaako valko- vai punaviiniä. 😉

 4. Katri, kiitokset – olenhan kertonutkin hieman oudosta harrastuksestani… kattamisesta. Viininmaistelussa nuo lasit ja muistiinpanopaperit niiden alla vaan vievät ison osan koko pöytätilasta…

  Nuo pikkulasit tosiaankin ovat antiikkimessuilta. Parin vuoden takainen löytö. Kaj Frankin laseja nämäkin.

  https://www.satokangas.fi/blogi/2010/09/ulkoilua-ja-messuilua/

  Niitä on vain kahdeksan + kannu ja viinikerhossamme on 10 jäsentä, mutta silti joskus haluan edes vieraille ne kattaa…

 5. Hei,

  ei tarvitse laittaa mitään tuonne vesipullon sisälle, pelkkä viinipullo riittää. Käytännössä ei sinne yleensä mitään mahdukaan. Kannattaa vaan katsoa, että vesipullo on sopivan kokoinen eikä vesipullon kaula ole liian alhaalla, joten ei kannata tätä varten ostaa heti 6 pullon kelmua.
  Olemme muutaman kerran joutuneet justeeraamaan kaupasta oikeanlaista pulloa.

  Vesipullon ja viinipullon väliin jäävä ilmatila toimii iskunvaimentimena. On useasti kokeiltu ja parhaaksi tavaksi todettu (ei olla itse keksitty tätä systeemiä).

 6. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla joskus ja samalla kaihoten muistella aikaa, jolloin noita nesterajoituksia ei ollut… 🙂

 7. Kiitos, kiitos muistamisesta! Kävimme juuri tänään Isännän kanssa Martha Claralla. Piti ostaman pullo miniän isälle synttärilahjaksi. Tiskin alta saatiin! On niin arvokasta tavaraa. Matkalaukkuihin pakkasivat R & M, ensin käärien kuplamuoviin ja sitten vaateiden keskelle. Kenkuttaa kyllä se nesteiden rajoitus käsipakaasissa! P.S. Ostin pienen vitsilahjan sinulle, lähtee postissa huomenna 😀

 8. Huomenta, vitsilahja? Mielenkiintoista. Tuossa sinä olet aina ollut ekspertti: muistamaan pienillä ja isommillakin lahjoilla. Minähän odotan mielenkiinnolla. 🙂

  Martha Claralla oli varmaan kevät? Täällä on pakkasaamu ja lunta. Paljon lunta.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.