Zabaione ja LappItalia

On aika vastata joulukuun ruokahaasteeseen. Ja vinkata kaikille blogivierailleni nettikeittokirjasesta. Olkoon se lukijalahja teille kaikille. Ja huomatkaapas että postauksen alareunassa on arvontakin…

__________________________________________________________

Joulukuun ruokahaasteen julkaisi Krisu voitettuaan marraskuun haasteen tulisella broileri-reseptillään. Blogissaan Merkintöjä Melukylästä Krisu kirjoittaa, että joulukuun haasteruoassa on käytettävä alkoholia. Sen jälkeen minulla ei oikeastaan ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä tämä: Zabaione freddo, prego!

Haastesivun kuvassakin on yksi versio samaisesta jälkiruoasta. Zabaiglione, Zabaione, Sabayon, Sabaione, Viinivaahto, tällä klassikkojälkiruoalla on monta nimeä. Eri ruokakulttuureissa eri nimillä ja vähän eri versioina. Monta kertaa olisin halunnut tehdä zabaionea jälkiruoaksi, mutta kun minusta ei ole mukavaa kesken illallisen enemmälti vispailla mitään ja kun keittiöpiikaa ei ole, riemastuin tähän versioon, johon yhdessä Italiasta ostetussa keittokirjassa törmäsin: tämä tehdään jo edellisenä iltana.

Vuosien varrella resepti on vähän muuttunut. Vain vähän. Kyllä tästä on tullut yksi suosituimmista jälkkäreistäni. Zabaione sopii kesän jälkiruokaherkuksi, mutta myös joulupöytään, – kaneli makuuttaa sen jouluiseksi.

Zabaione freddo – viinivaahdon uusi tuleminen

6 munankeltuaista
1,5 dl sokeria
1½–2 dl marsalaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1–2 tl kanelia
muutama tippa vaniljaesanssia
2 dl kuohukermaa

Ensimmäiseksi on tietysti mentävä ostamaan Marsalaa. Sitä ei myydä pienemmissä pulloissa, mutta se säilyy hyvin, joten ei huolta. Zabaionen lisäksi sitä voi käyttää mm. kalkkunan marinadiliemeen ja marsala-loraus sopii moniin kastikkeisiinkin.

Vatkaa kaikkia muita aineksia paitsi kermaa vesihauteessa (tai teflonkattilassa) kunnes vaahto on kuohkeaa, sakeaa ja kermamaista. Jäähdytä seos jääkaapissa. Vatkaa kerma tanakaksi vaahdoksi, kääntele se munavaahtoon. Jaa annoslaseihin ja anna tekeytyä yön yli.

Tätä zabaionea ei tehdä vieraiden odotellessa pöydässä vaan mieluusti se kannattaa tehdä edellisenä iltana. Maku pehmenee ja täyteläistyy yön yli levättyään. Merkillisesti makuun vaikuttaa myös se, että vaahto on annosteltu laseihin valmiiksi (klikkaa kuva suuremmaksi).  Jos tätä jää (ihmettelen kyllä :)) niin voit pakastaa sen ja saat oivallista zabaione-jäädykettä.

zabaione

Olen julkaissut tämän reseptin aiemminkin: pari vuotta sitten tein pienen omakustanteisen keittokirjan, ja resepti on myös siellä.

Tiedoksi kaikille ruokabloggaajillekin: olen juuri  laittanut 135-sivuisen kirjan pdf-versiona nettiin.

LappItalia_p

Käykäähän katsomassa LappItalia – à la Carte …   Kirjassa on ideoita lappilaisesta ja italialaisesta keittiöstä – makumatka tuntureilta Toscanaan. Mukana on omia kehitelmiä ja toisilta lainattuja reseptejä. Kuvia ja juttuja reseptien lomassa. Ruokaa ja leivonnaisia arkeen ja juhlaan.

Nimi

Sivulla on arvontakin, jossa on muutama pieni ruoka-aiheinen palkinto. Ja joulureseptisivullakin on ehkä jotain asianharrrastajia kiinnostavaa…

_______________________________________________________________

Joulukalenterikuva n:o 12
Tällä kertaa kuva on tuolla LappItalia -sivulla… 🙂

22 kommenttia artikkeliin ”Zabaione ja LappItalia”

  1. Olipa mukava ylläri! Ilmoittaudun mukaan arvontaan. Cantuccinit on paraikaa uunissa, niitä pitää tehdä joka joulu, ja joskus muulloinkin:-)

  2. Kiitos ihanasta blogistasi, Reija! Ilmoittaudun samalla arvontaan. Poikkean tämän tästä sivuistoillesi joissa on myös upeita kuvia.

  3. Kiitos hienoista resepteistäsi! Muutamia olen kokeillut ja taas kun Joulu ja Uusi Vuosi lähestyy niin tännehän sitä piti ensiksi tulla katsomaan mitä herkkuja nyt kokeilisi… Ja arvonnassa mukana myös!

  4. Onhan, Sanna, hienoa kuulla että joku saanut iloa resepteistäni! Tosi mukava! Olet kymmenes arvontaan ilmoittautunut.

  5. Anzku, olet arvonnassa mukana! Toivottavasti kirjasta löytyy luettavaa ja kokattavaa! Leppoisaa joulunodotusta…

  6. Hei Kirsikka, hyvältä vaikutti sinunkin vastauksesi ruokahaasteeseen. Ja arvonnassa olet tietysti nyt mukana 🙂

  7. Aivan uskomattoman ihanat nettisivut ja reseptit upeine kuvineen! Olen mykistynyt! Lämpimät kiitokset tekijälle. Osallistun arvontaan peukut pystyssä ;-D *Onnellista uutta vuotta 2010*

  8. Miten mukava sivusto! Eksyin tänne nyt ensimmäistä kertaa uuden vuoden juhlien jälkkärin metsästyksessä (mattimyöhäinen) ja aloin heti lukea mukavia postauksiasi! Ja ihania reseptejä! Toiveikkaana osallistunkin nyt LappItalia-kirjan arvontaan.

  9. Sinikka, vaikka mattimyöhäinen omasta mielestäsi oletkin, hyvin ehdit mukaan. Resepti-iloa, hyvää uutta vuotta ja arvontaonnea toivottelen … Reija

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.