Pätkä Tuntemattomasta sotilaasta (Rokka istuu vartiossa ja katselee yhtenään periskooppiin, – samalla kaivertaen lampunjalkaa – ja paikalle saapuu ennennäkemätön upseeri):

Eversti oli joku tarkastaja, jonka piti ottaa selvää – ties mistä. Tyypillinen tarkastusmatka, minkä jokin seikka oli aiheuttanut ja mikä johti siihen, että siitä sitten tuon tarkastuksen perusteella  laadittiin jossakin korkeammassa esikunnassa kirjelmä,  joka lähetettiin joukoille ja jonka kenties jotkut lukivatkin – ennen kuin se pantiin mappiin.

Lainaus Mainilan laukausten 70-vuotispäivän kunniaksi? Ei vaan koska meillä on yliopistolla menossa kolmipäiväinen opetuksen laadun ulkoinen auditointi. Heti kohta viime vuotisen tutkimuksen auditoinnin (jossa meidän yksikkömme sai parhaat pisteet) jälkeen saimme ryhtyä työstämään materiaaleja opetuksen laadun tarkastusta varten. On eräskin kokous pidetty, kymmeniä työryhmiä istunut ja epälukuinen määrä raportteja laadittu ja alati korjailtuja laatukäsikirjoja asian tiimoilta koottu. Ei meillä sentään ”everstejä” tai tarkastajia – sellaisia kuin kansakoulussa luokan perälle joskus tuli istumaan – ole näkynyt, mutta pientä sähköisyyttä on ollut ilmassa.

Saa nähdä, joudutaanko mekin laittelemaan korkeakoulujen arviointineuvoston –  tai whatever näitä lausuntoja lukeekaan – ”polkuloi reunoil kivilöi…”  Käykö niin, että jos hyvin pärjätään,  niin humanistien puromaisia rahavirtoja ei padota kokonaan, mutta jos tulos on ”sotaoikeus”-asteista, niin toiminta lakkautetaan lopullisesti. ”Usot sie”, jotta tämmöinen joskus syö miestä, naistakin…

2 Comments

 1. ”Sano sie niil jot elä käske minnuu siihe hommaa. Yliopistos tien minkä pittää, mut leikkimään en ala!”

  ”Sanokaapa minulle vakavasti, näettekö te yliopistokurin sellaisena mörkönä, että teidän on…”

  ”Tuo, jota te nimitätte auditoinniksi, on kurin ulkonainen tunnus, ja sen puuttuminen merkitsee kurin puuttumista…Ottakaa huomioon, että kaikki eivät ole sellaisia kuin te…teistä voisi tehdä Mannerheimristin ritarin.”

  1. Koivu, Ylen hyväsanaine* (kaikkea muuta kuin sankia) priha!

   Kaikista ylivertaisista kommenteistasi pidän tästä ehdottomasti eniten.

   * hyväsanaine a.
   (puheissaan) ystävällinen, auttavainen.
   hyväšanańi. Uhtua Jyskyj | hyväšanańe. Rukaj | hyväsanańi. Suoj | h́yv́äšanańe. Tver | muit‿oĺi goŕa hyväsanańe. Salmi | hyväsanaine ńi kedä pahoi ei sano. Säämäj | hyväsanaine. Nek-Riip

   (Karjalan kielen sanakirja
   http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/kks/karjala.cgi )

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.