Safareilta

Maanantai-ilta. Ensimmäinen hieman pitempi ”vapaahetki” tällä reissulla. On ollut ohjelmaa yllin kyllin. Joka päivä aamuvarhaisesta lähtien …

Neljä kolmisen tuntia kestävää, noin 50–60 kilometrin pituista safariajoa Peterin kyydissä ja opastamana on nyt koettu. Ja hurjasti pidetty koetusta. Kuinka kauniita vuorten reunustamat maisemat ovatkaan olleet!

Eilen illan safariajo oli tavattoman hieno. Oli lämmin, oli aurinkoista ja me näimme paljon eläimiä. Heti kohta kun kierros alkoi, näimme Hippo-perheen hereillä, pinnalla. Näimme ne vielä palatessa ajolta, jo pimeässä, tepastelevan jokaöiselle ruoanhakumatkalleen. (Kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla. suosittelen)

hippoperhe

Muurahaiskarhut nähtiin nekin aika hämärässä, pimeässä. Pieniä olivat, vikkeliä. Uusia antilooppilajeja löydettiin, pyhäiibis-lintu (monta sellaista yhdessä puussa, pitkänokkaisia, kahlaajia) ja kiljumerikotka linnuista komeimmat, voiko olla pääskystä jolla on oranssi pää ja sähkönsininen selkä, oranssi vatsapuoli? Sellaisen linnun, siis pääskysen näköisen, joka tapauksessa näimme. Bushmannin maalarinpensseli -niminen töpökkäkukka on merkillinen, poikkeava väriläikkä muutoin vihreän ja ruskean eri sävyissä vaihtelevassa luonnossa.

Eilisen kohokohta oli kun Peter lähti yhtäkkiä ajamaan lujempaa (tiet surkeita, autot lehtijousitettuja kuorma-autoja, joiden lavalle tehty matkustamo), noin viittäkymppiä (porukkamme toisessa autossa oli menty paljon lujempaa), ihmettelemme, mitä nyt? Peter on saanut radiopuhelimella vinkin: Gepardi nähty! Muitakin autokuntia on laajan savannin reunalla, kiikarit kulkevat kädestä käteen, kameroita viritellään. Kun Peter näyttää ja opastaa, ymmärrämme, että yksi kiven näköinen murikka on gepardin pää. Katselemme kaukaa (autoista ei saa safarien aikana nousta pois) ja odotamme.

gepardi

Pahkasika alatuulen puolella on kuin tyrkyllä illalliseksi, mutta gapardia ei kiinnosta. Kääntää kylkeään, heilauttaa häntäänsä, juuri ja juuri näemme sen heinikon keskeltä. Sitten  odotus palkitaan: lähellä oleva gnu saa gepardin nousemaan, lähtemään kohti. Odotamme ja katsomme. Gnu tekee pyrähdyksiä, pysähtyy, katsoo gepardia, joka lähestyy, pakenee taas hetken, pysähtyy…

Lopultakaan gepardi ei piittaa saaliista. Jatkaa vain matkaansa kohti läheistä pientä järveä. Yhtäkkiä gepardin perässä on shakaali. Se seuraa kissaeläintä, jopa pyörii sen virtsassa saadakseen osansa hienomman, korkeampiarvoisen eläimen tuntumasta. Koko laajan kansallispuiston alueella on kaksi gepardia ja me näimme niistä toisen. Ja näimme sen tänä aamuna uudelleen! Peter näki sen ja näytti meillekin! Käsittämätöntä, miten pystyi sen näkemään!

sunset

Eilisellä ajolla auringonlasku Afrikan taivaan alla oli kaunis. Dramaattinen taivas. Ja yhtäkkiä on pimeä. Luulemme että Peter kääntää jo kohti Bakubung Lodgea, olisiko jo aika illalliselle? Mutta hän tuntuukin valinneen jonkin sivureitin taas. Ajaa pimeässä, ajaa ja ajaa. Yhtäkkiä: ei voi olla totta! Naarasleijona lönkyttelee tiellä edessämme. Pimeässä, savitiellä. Piittaamatta meistä lönkyttelee parikymmentä metriä edellämme. Puolisen kilometriä ajelemme sen perässä kunnes se livahtaa tieltä metsään… Tuntuu kovin epätodelliselta…

Tänään aamuajolla pääsimme myös ihan norsun viereen. Sirkuksessakaan ei pääse lähemmäs norsua. Tämä yksinäinen noin parikymmenvuotias uros oli repalekorvainen, torahampaansakin katkonut otus. Mikä lie tappelupukari! Tänään näimme myös virtahevon raadon. Kolme viikkoa sitten kuolleesta eläimestä ei ollut jäljellä juuri muuta kuin ranka ja raadon haju! Huh!

Aamuajon jälkeen aamiainen, pesulle ja sitten kohti läheistä Sun Cityä. Se on sellainen pienois Las Vegas/Disneyland tms. Kovin koreaa. Kovin keinotekoista. Tulipahan nähtyä. Ensin aperitiivit jo tutuksi tulleiden kanssa ja sitten lounas Palace-hotellissa joka oli kuin prinsessa Ruususen linna (paitsi mahtipontisempi) oli hyvä. Seura mukavaa.

Altaalla oltiin äsken tunteroinen, aurinko meni pilveen, me sisälle.  Siispä aikaa postaamiseen ja pakkaamiseen. Huomenna aamulla varhain lähtö kohti Johannesburgia, Sowetoa ja iltapäivällä lento Kapkaupunkiin. Etelä-Afrikan kirjeenvaihtajanne lähtee nyt illalliselle, pyrkii palaamaan huomenna asiaan. Bakubungista  kuulemiin.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin…

__________________

Kommentointi näyttää taas takkuilevan. KS. ALLA OLEVA …