Toisenlainen torstai Turussa

Aleksis Kiven alakuloisen patsaan juurelta lähdimme aamuvarhain kohti Lounais-Suomea. Matkalla Turkuun pysähdyimme Lohjalla. Keskiaikainen Pyhän Laurin (tunnen pyhimyksen paremmin San Lorenzona!) kirkossa vietimme tunteroisen. Kokkien ja ruoanlaittajien suojeluspyhimyksellä San Lorenzolla oli kaunis keskiaikainen kivikirkko, josta pidin kovasti. Ja kyllähän on juhlaa kun asiantunteva kollega opastaa ja kertoo, samalla kun minä saan istua opiskelijoiden joukossa (kohtaloko vei pyhimystarinan alle? 🙂 )

Paikkarin torppa Sammatissa

Sammatissa Lönnrotin Paikkarin torpassa kävimme myös. Suomalaiskansallista kulttuurimaisemaa, idylliä, joka kesällä varmasti kätkee sen karuuden, joka tuollaisen torpan elämä arjessa oikeasti oli. Maisema huikaiseva. Semminkin kun aurinko meitä siellä helli. Turkuun saavuimme parahiksi lounasaikaan. Åbo Akademin opiskelijaruokala ei säväyttänyt, mutta nälkä lähti.

Turun tuomiokirkko  seuraava kohde. Sitä ennen tehtiin pieni promenadi kirkon ympäristössä. Varsin opettavaista. Kirkosta Turun taidemuseoon. Ennenkokematon paikka. Näyttely  ”Kuvan kauniit – naiset katseen kohteena” oli minun makuuni. Tapa, jolla näyttely oli koottu ja esillepantu sopi konservatiiviselle (?) katsontakannalleni.

Näyttelyn jälkeen hetki huilinkia. Sen turvin vein oman oppiaineen opiskelijat taidehistorian parista kulttuurihistorian pariin: Turun kauppahallissahan on kaupungissa ollessa pyrittävä käymään. Ehdimme hyvin sinne. Kolmen hengen filiaaliporukallamme nautimme iltapäiväkahvit hallin Sininen juna -kuppilassa. Minullehan sellainen oli äärimmäisen mukavaa…

Illansuussa vielä Turun linnaan. Ei, ei todellakaan ollut minulle ensimmäinen kerta. Jotenkin muutenkin – yhtäkkiä iskenyt hammaskipukin varmasti aiheutti hetkellistä herpaantumista? – olin vähän poissaoleva, ehkä. Kuuden jälkeen hotellissa. Varsinaisesti ei ollut nälkä, mutta päätin lähteä hieman kävelemään, ja kuinkas ollakkaan Viinillä-baariin eksyin: pari pientä juustopalaa, ja bolivialaiasta viiniä maisteluannoksina: malbec ja syrah. Bolivialaista! Malbec oli oivallista.

Oivallinen päivä.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.