Rapu-rapu-rallaa

Pehtoori oli tilannut meille muutaman ravun: täplärapuja, – kun jokiravut menevät kaikki kuulemma etelään. Pehtoori ne sai keittääkin. Minusta ei ole siihen, mutta syömään on. Meillä rapuperinne on pitkä [minulla juuret jo murmelilta] ja pehtoori on monista ohjeista kehittänyt oman tapansa keittää saksiniekkoja. Perinteen vahvuudella on ollut seurauksensa. Esikoisemme sai ala-asteella open hetkeksi hiljaiseksi, kun opettaja oli bilsan tunnille hommannut yhden ravun ja sen anatomiaa esiteltyään heittäytyi sitten myös gastronomian puolelle ja uteli koulukkailta, että mitähän siihen rapujen keitinveteen oikein lisätään [ope odotti varmastikin vastaukseksi että suolaa ja tillinvarsia] ja tyttäremme [ainoana] viittasi, ja pääsi kertomaan, että Lapin Kultaa siihen lisätään. Ope nikotellen kyseli, että miten niin, johon esikoinen, että se antaa makua ja keittäjä saa juoda  loput. No sen ohjeen mukaan tänäänkin pehtoori keitteli, sai puoli tölkkiä olutta ja ravut olivat hyviä. Koko ohje on keittokirjassani (tänään kahden hengen annoksessa 10 rapua ja reseptin muut aineet puolitettuina).  Kauppahallin oikea maalaisvoi, paahtoleipä ja oman maan tilli kuuluvat rapupöytään. Monille rapujen kanssa maistuvat olut ja snapsi, meille Alsacen rieslig.  

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.