Yllättäen aamupäivän sää näyttikin hyvälle. Eikä mitään syytä, miksi en olisi lähtenyt (autolla) Pyykösjärven rantaan, ja sieltä suksilla kohti Auran majaa. Se tarkoitti reilun kympin hiiihtolenkkiä, – näin huolimatta siitä, etten ihan majalle asti hiihtänytkään. Aurinko paistoi, hyvä kirja, ilo mahdollisuudesta hiihtää, hetkeksi uppouduin liikkumiseen ja äänikirjaan (miten ilman niitä edes elin ennen?).

Melkein raivoisat viimeiset kilometrit asenteella: minähän jaksan! – Hassua tuommoinen, mutta tänään tuntui tarpeelliselle.

Vaikka toisin olin ajatellut/sopinut, en lähtenytkään tapaamiseen, vaan ajelin ruoka- ja viinikauppaan: oli aika huolella kokkailla ja viettää perjantaita ruokapöydän ääressä.

Pehtoori oli hakenut kalaa Hallista (toki kauppalappu mukanaan), ja niinpä menun pääruokalajina kuhaa. Ohjeen olen aikoja sitten bongannut jostain netin syövereistä, … Vaihdoin appelsiinin sitruunaan.

Kuharullat

noin 700 g kuhafileetä, mielellään pieniä
sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 pkt (200 g) tuorejuustoa
1 rkl raastettua appelsiinin/sitruunankuorta
1 dl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl voita
2 dl valkoviiniä

Poista kuhasta ruodot leikkaamalla v:n mallinen kaistale keskeltä pois. Mausta kalat suolalla ja pippurilla.

  1. Sekoita tuorejuusto, appelsiinin (tai sitruunan) kuoriraaste sekä yrttisilppu keskenään. Levitä seos kalojen päälle ja kääräise kalapalat rulliksi. Laita rullat uunivuokaan saumapuoli alaspäin ja asettele kalojen päälle pieniä voi-nokareita. Kaada valkoviini vuokaan.
  2. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia. Valele rullia muutaman kerran paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla nesteellä.

Eihän valkoisesta kalasta, valkoisten perunoiden kanssa, harrastelija-kokkailijan tuunaillessa, aika pikaisesti kovin värikkäitä, houkuttelevia kuvia saa aikaiseksi, mutta jos kerron, että me molemmat tykkätkiin, että olipa hyvää, niin ehkä se rohkaisee kokkailemaan.

Krossattuja perunoita ja munia

1 kg Anna bel -perunaa
2 kananmunaa
50 g voita
1 tl sormisuolaa
0,25 tl mustapippuria myllystä
3 rkl silputtua ruohosipulia

Pese perunat puhtaiksi ja keitä suolalla kuorineen kypsiksi. Keitä kananmunat koviksi ja kuori ne.

Valuta perunoista keitinvesi pois. Lisää kattilaan voi, munat ja mausteet. Murskaa perunoiden ja munien rakenne rikki siten, että osa perunoista on isoina paloina. Lisää yrttisilppu.

Ja nyt on taas mainittava viineistä: Alkossahan on sellainen ”erikoiserät”-kamppanja joka kuukausi. Joskus hoksaan, joskus en. Tänään ihan varta vasten hankkiuduin keskustan Alkoon valitsemaan viinejä, koska erikoiserä-teemana tällä kertaa on ”Suomalaiset tuottajat”. Siis suomalaisia viinintekijöinä maailmalla: ostinkin monta pullollista. Ja todellakin olisin halunnut näiden viinien tuottajista, suomalaisista tuottajista, enemmän tietoa. Miten suomalaiset ovat näiden viinien tuotannossa mukana.

Palannen asiaan.

Tänään nautimme tuon Cotes du Rhonen valkoviinin: Baron de Montfaucon Alkon sivuilta ei viinin suomalaistuottajasta juuri tietoja löytynyt, mutta surffailu auttaa . ”Viinitilan hoidossa Rodolphella on apuna mm. hänen suomalainen puolisonsa Mari de Pins.” Hyvän viinin ovat tehneet. Kuhalle kelpo viini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siinäpä ne keskeisimmät julkaistavat hyvät jutut tältä päivältä.

Jokainen kommentti on ilo!