Äänikirjoja minulla kuluu edelleen, ehkä vähän vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna, mutta eipä haittaa.
Melko sekalaiselta näyttää helmi-maalikuun alun kirjasaldo. Kirjojen valintaan on vaikuttanut taas Helmi-lukuhaaste. Postauksen alareunassa kuvassa näkyy, mihin kohtaan haastetta mikäkin kirjan on tarkoitus laittaa.
Pirkko Soininen, Signe 5
Tämä elämäkertaromaani oli tavattoman kaunis. Valokuvaaja Signe Branderin elämä, ura – ja kuolema. Myös Helsinki on tärkeässä roolissa kirjassa, – ihan kuten Branderin kuvissakin. Ja tässäkin sota, kuten monissa muissakin helmikuussa kuuntelemissani kirjoissa.
Ritva Kylli, Ruokaa reissussa – Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin 5
Tätä kirjaa olen lukenut ja kuunnellut pätkinä, luku tai pari kerrallaan pitkin vuotta. Kirjoittaja oli kollegani ja itse asiassa seuraajani ”minun” yliopistonlehtorin paikallani. Tämä on ihan mahdottoman mielenkiintoinen, selkeä, tavattoman perusteellinen, aika valtaisan lähdeaineiston kuurnaamisen vaatinut (mikä on R:lle tavallista), hienosti kuvitettu 500-sivuinen opus.
Ruokahistorian lisäksi tässä on myös matkustamisen ja liikkumisen historiaa, mikä ilolla todettakoon. Reissuja ja ruokaa! Lämmin suositus.

Anni Kytömäki, Mirabilis 3
Tästä jo kerroinkin aiemmin.
Päivi Ketolainen, Laukku-Leena: Naiskulkurin tarina 3
”Leena Kiviharju (1948–2021) eli epätavallisen elämän tien päällä. Laukku-Leenaksi kutsuttu naiskulkuri kulki kymmenine laukkuineen ympäri Suomea kävellen tai liftaten. Hän lähti liikkeelle vuonna 2002 ja asui kesät ja talvet taivasalla.”
Leena Falttu, Hiekan siskot 3
Sota-ajan (rakkaus)romaani tämäkin. En oikein tiedä miten tulin valinneeksi. Ei huono. Mutta eipä jättänyt minuun juuri jälkiä.
Patrick Taylor, Irlantilainen maalaistyttö 3
Taylorin Irlannin maalaissarjan neljäs kirja. Edelleen sarjan eka oli paras. Mukavaa luettavaahan tämäkin. Irlannin historiaa, mytologia ja ruokakulttuuria kepeästi. ”Ihan kiva”.
Hanne Kettunen, Väsyneet naiset 3
Paljon asiaa. Tutkimustietoa olisi ehkä saanut olla enemmän, ja sitten kyllä minulle paikoin tuli olo, että väsyttääkö se naisena olo sittenkään ihan noin paljon. Mutta varmasti tämä sanoittaa ruuhkavuosia elävien perheellisten naisten tuntoja ja toimii apunakin väsymystä aiheuttavien juttujen tunnistamiseen ja keinoihin niiden vähentämiseksi.
Merja Mäki, Itki toisenkin 4
”Ennen lintuja” oli Merja Mäen Alava-sarjan ensimmäinen osa. Se on hieno, koskettava, rikkaalla kielellä kirjoitettu, niin tämä toinenkin. Aunuksen Karjalassa sotavuosina elävän ja evakoituvan perheen tarina: valtakuntien välinen liikkuva raja ei voi erottaa ihmisiä, karjalaisia radan molemmin puolin.
Ulla Rask, Blanka, Itämeren tytär 4
Historiallinen romaani 1600-luvun Itämeren Hansa-kaupunkien elämänmenosta, merenkulusta, seikkailusta, rakkaudesta. Ajankuva ja naisen asema huolellisesti kuvattu. Kunhan kakkososa ilmestyy aion ehdottomasti kuunnella.
Riitta Konttinen, Kunpa saisin hänen elämänsä 4
Helsingin yliopiston taidehistorian professori emerita Riitta Konttinen on jälleen kirjoittanut kiinnostavan tietokirjan: Venny Soldan-Brofeldt ja Helene Helene Schjerfbeck olivat ystäviä, joiden ura, taide ja elämä olivat hyvin erilaisia, mistä Konttinen kirjoittaa vertaillen ja avaten uusia näkökulmia näiden kahden naistaiteilijan elämään.
Mélissa Da Costa, Toivoa versovat päivät 3
Tästähän kirjoitinkin jo viime viikolla.
Helena Ruuska. Aulikki Oksanen. Hyppy syreenien tuleen 3
Aulikki Oksasen elämästä ja nimenomaan hänen kirjailijan urastaan ja tuotannostaan paljon uutta tietoa. VÄhän puuduttava, ehkä jopa luettelomainen tämä kirja. Ei huono, mutta kauan aikaa oli kesken.
James Bailey, Tie luoksesi 3
Vähän veijaritarina, vähän rakkaustarina, on the road -juttu. Kepeää kuunneltavaa.
Venla Jyrkinen, Eläinlääkärinä revontulten mailla 4
Lemmikit saatikka eläinlääkärin työ eivät ole minun kiinnostukseni ykköskohteita, mutta tämähän olikin hyvä! Kiinnostavinta oli nuoren naisen hakeutuminen Lappiin, Inariin, Ivaloon ja Saariselällekin eläinlääkäriksi. Jyrkinen kertoo pohjoisen ihmisten arjesta ja heidän suhtautumisesta etelästä tulleisiin, kertoo hienosti Lapin kahdeksasta vuodenajasta ja luonnosta sekä rehellisesti omista haasteistaan.
