Meri on vapaa jäästä! Puolenpäivän jälkeen Nallikarissa näkymä pohjoiseen oli yhtä kesäinen kuin jo lämpötilakin (yli + 20 C), mutta selän takana jo sateen uhka ilmeinen. Oliskohan tuo juurikin Cumulonimbus?

Viime viikolla kuuntelin Seija Paasosen kirjan ”Naiset jotka maalasivat taivaan” ja sen jälkeen on tullut pilviä katseltua uusin silmin.

Minähän olen kuvannut – jo ihan liikaa – taivaita ja merenrantamaisemia, mutta kirjan jälkeen aattelin, että voisin koettaa tänä kesänä saada kuviin kaikki 10 pilvisukua. Voisin kuvailla yläpilviä, keskipilviä ja alapilviä, koettaa tunnistaa ja erottaa kuuropilvet (Cumulonimbukset) laajoista sadepilvistä (Nimbostratuksista). Yritän oppia millaisia ovat untuvapilvet (Cirrus) ja millaisia  hahtuvapilvet (Altocumulus), miten ne eroavat?

Paasosen kirjasta tuli mieleen muutenkin kuin nimen vuoksi Mia Kankimäen hieno kirja ”Naiset joita ajattelen öisin”. Paasonen kertoo kirjassaan tutkimusprosessistaan, lähteistä, joista tietoa haki ja sai, kohtaamisista ja yksinolosta kirjoittaessaan, naisen asemasta taidemaailmassa, siitä, mikä oli naismaalareille sallittu ja mahdollista ja mikä ei. Mukavasti rauhallinen kirja. Ja sai minut heräämään pilvien aiempaa tarkempaan tarkasteluun.

Kroatian reissulla ei toivottavasti ole pilviä kuvattavaksi, mutta jos on, niin sitten ”canonisoin” niitäkin. Ja sääennusteissa pilviä kyllä näyttää riittävän.

Lisäksi ajattelin kuvata tavallisten turistikuvien (kirkkoja ja rantoja, ruokaa ja aukioita 🙂 ) lisäksi ja erityisesti teitä, polkuja, kulkuväyliä, siltoja. Ja toiseksi uudeksi reissukuvausteemaksi ajattelin ”tekstejä”.  Saapa nähdä mitä sitten muistikorteille tarttuu.

2 Comments

  1. Kesäretki Halosenniemeen, jossa Seija Paasosen kuratoima näyttely tänä kesänä. Mukavaa Kroatian lomaa ja anna kameran laulaa, niin saamme nauttia tasokkaista kuvistasi.

  2. Halosenniemi ja Paasosen kuratoima näyttely on nyt toivelistalla: ei edes mahdoton toteuttaa, sillä asuuhan Tytär muutaman kilometrin päässä. Kiitos vinkistä! Ja matkatoivotuksista: kyllä kamera kulkee mukana, eikä suinkaan käyttämättömänä.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.