Nimi toiminimelle?

Liiketoimintasuunnitelma koulua, näyttöä ja ehkäpä elämää ja elantoa varten on nyt – vihdoin ja pakosta – työn alla. Seuraava näyttö, neljäs ja varsinaisesti viimeinen näyttö, on huhtikuun alussa, ja sen keskeisin osa on liiketoimintasuunnitelma. On tehtävä realistinen ja kunnolla tehty suunnitelma siitä, miten hyödyntää saatua koulutusta ja miten saada valokuvauksesta elanto, – tai ainakin osa siitä.

Olen siis päättänyt, että ryhdyn virallisesti yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, perustan yrityksen, en osakeyhtiötä, mutta toiminimen. Sen kautta on kätevämpi ja helpompi laskuttaakin.  Ja tärkeä osa toiminnan brändäyksessä on hyvä, mieleen jäävä, erottuva, toiminnasta kertova tai sen tuotteisiin viittaava nimi.

Valtaosa valokuvaajien toiminimistä ovat muotoa ”Photography S. S.” tai ”Photo N.N.” tai ”Valokuvaaja M.M.” Ks. esimerkiksi muutamien koulukavereideni sivuilta:

https://www.miikahamalainen.com/
http://www.miikakangasniemi.net/#portfolio
http://jaanifohr.fi/

https://kristakuu.galleria.fi/

Mutta minä en halua sellaista. Semminkään kun minun toiminimeni ala ei ole pelkästään valokuvaus. Kun edelleen, ja taas koulun jälkeen nykyistä enemmän, teen, kuten vuosikymmeniä olen tehnyt, esitelmä- ja luentokeikkoja, kirjoittelen artikkeleita, toimin tiedottajana, ehkä teen vielä omakustannekirjoja ja -kalentereita, ehkä kortteja ja toimitan kirjoja. Enkä sitä ”Vuotuisjuhlien historialliset juuret” –kirjahanketta ole ihan kokonaan vielä haudannut. Siis valokuvausta sekä historiaa puhuen ja kirjoittaen.

 • Valokuvaus: miljöö-, mainos- ja tuotekuvaus erityisesti, mutta myös henkilö- ja tapahtumakuvaus (esim. lapsi-, hää-, väitöskuvaus) sekä vanhojen kuvien korjaus ja digitointi.
 • Historian popularisointi: esitelmät, luennot, artikkelit, esim. yritysten www-sivuille ja mainontaan sisällöntuotantoa.
 • Julkaisujen tuotanto: lehtisten ja kirjojen toimitustyö, kuvitus ja kuvatoimitus, ehkä myös taitto (InDesign).

Eli valokuvauksen lisäksi kaikkea sitä, mitä olen jo aiemmin tehnyt, johon aiempi koulutus ja kokemus on tuonut osaamista yllin kyllin, mutta nyt teen ja tekisin hommia freenä, sivutoimisena, ilman alvia.

Ja nyt tällaiselle paketille pitäisi saada nimi!

Huutelenkin teitä, ihmiset hyvät, avuksi! Keksi toiminimelleni nimi! Heittäydy ja ehdota useitakin, hassujakin, tai ryhdy vakavasti pohtimaan tätä.

Laita ehdotuksesi kommentteihin tai suoraan sähköpostilla. Kaikkien ehdotuksia lähettäneiden kesken arvon palkinnonkin. Ehdotuksia nimeksi odottelen ensi sunnuntain puoleen päivään asti – illalla koulusta palattuani on sitten arvonta.


10 kommenttia artikkeliin ”Nimi toiminimelle?”

 1. Aika pahan pistit, mutta tässä muutama ehdotelma, jotka pälkähti päähäni ajatellessani sinun blogijuttujasi.. 😉
  Reijan kuva ja kirja, Tuulenvire, Aurinkotuuli, Voimatuuli, Fotolibro, Kyllähoituu, Ilo ja kunnia, Elontaito, Silmä kuin helmi, Lapinloimu.

  Vastaa
  • Kiitos, Tiina! Ihania ehdotuksia! Kiva kuulla että blogin perusteella olet noihin päätynyt. Pari erityisesti ilahduttavaa on noiden joukossa. 😀

   Vastaa
 2. Minä olen tätä oikein useampaan otteeseen miettinyt tänäänkin, muiden puuhien lomassa. Tuuli ja Lappi eri muodoissaan ovat pyörineet minunkin mielessä (Tiinalla ihania ehdotuksia). Palaan aina siihen ajatukseen, että tämä Tuulestatemmattuhan (blogi) on jo valmis brändi: täällä kerrot elämästäsi, eli myös kaikesta siitä, mitä yrityksesi tulisi tarjoamaan. Sinä oot se Tuulestatemmatun Reija jo nyt monille ihmisille. Pölhö kysymykseni siis kuuluukin, voiko toiminimi olla sama kuin blogin nimi?

  Vastaa
  • Ei mikään ”pölhö” kysymys, Katri! Päinvastoin. Olen itsekin vähän sitä miettinyt. Mutta kun ”tuulesta temmattua” ei ole oikein luotettavan kuuloista toimintaa. Blogilukijoiden ulkopuolella se ei ehkä herätä mielikuvaa huolellisesti ja ahkerasti työhön ja toimintaan suhtautuvasta valokuvaajasta tai historioitsijasta.

   Vastaa
 3. Totta tuokin…Vaikka toisaalta, en kyllä itse miettisi sitä noin, vaan kiinnostuisin vaan nimestä ja lähtisin tutustumaan tekijään. Kysäisin tuossa ohimennen P:lta, että mikä olis Reijalle hyvä toiminimi. Vastaus tuli kymmenessä sekunnissa: ”tietysti Tuulestatemmattu, tai Tuulestatempaaja” 😀

  Vastaa
 4. No,ehdinpäs vielä mukaan…
  Ehdotuksina olisi Kangastuksia tai Kuva-Kangastus,Kuvasatoa,Reijailua,Sato-Kuva,Kuvien-Satoa,Fotokangas.
  Siinähän niitä tulikin.Onnea matkaan!terveisin Kati

  Vastaa
  • Hienoa, Kati! Näissähän on vaikka kuinka monta hyvää! Kiitos paljon.

   Tuo Sato-Kuva herätti henkiin vanhan idean, joka meillä Pehtoorin kanssa on ollut: teetätämme joskus viinipullon etikettejä: Chateau Kangas.

   Vastaa
  • Hei Pirkko, kiitokset mukaan tulosta ja ehdotuksesta. Tämähän on nimenomaan valokuvausosuudelle oikeinkin osuva nimi, jopa niin osuva, että luulen, että se on jo varattuna. Katsellaan….

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.